Grillpan met avocado en ei

Gegrilde avocado met ei (keto)

Een lekkere, warme lunch! Vegetarisch, glutenvrij en ketogeen en heel makkelijk om te maken! Lekker voor brunch, lichte maaltijd of als lunch.

Door de avocado en de andere groenten te grillen, geef je ze extra smaak. Dit kan natuurlijk op een barbecue, maar ik doe het in mijn gietijzeren grillpan. Het voordeel van gietijzer is dat het heel goed heel heet kan worden en dat heb je dus nodig om te kunnen grillen.

Doordat de groenten even aan de ribbeltjes van de pan vastschroeien, krijg je bruine streepjes op je groente en de lekkere grillsmaak.

Avocado: perfect voor keto

een avocado uit de schil halen met een lepel

Avocado’s zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Doordat ze vrij hoog in vetten (ongeveer 30%) zijn, zijn ze ook heel voedzaam en passen ze perfect binnen het keto-dieet. Ze bevatten weliswaar relatief veel koolhydraten maar ook weer heel veel vezels. Dus een gemiddelde avocado (200 gram) bevat ongeveer 17 gram koolhydraten waarvan maar liefst 13 gram vezels, dus 4 gram netto koolhydraten!

Avocado’s bevatten bovendien veel vitaminen (waaronder vitamine C en vitamine B6) en mineralen (zoals onder meer kalium en magnesium). Het is dus niet zo vreemd dat avocado’s vaak als superfood beschouwd worden. Hier kan je daar meer over lezen.

Avocado’s kan je het beste buiten de koelkast en niet in de buurt van bananen bewaren. Als je een halve avocado over hebt, hou de pit er dan in en bewaar die wel in de koelkast.

Cottage cheese, hete pepertjes en verse munt

Bij dit recept gaat het echt om de combinatie van smaken. Alle ingrediënten spelen daar een rol in.

Keto: gebruik verse kruiden

Kies voor een cottage cheese met zo min mogelijk koolhydraten. Hier kan je mijn cottage cheese review lezen. Cottage cheese is een goede bron van eiwitten. Vergeet ook de verse munt niet! Munt met cottage cheese zijn een heel lekkere combinatie.

Hete pepertjes kan je kant-en-klaar kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Hier kan je lezen hoe.

Grillpan met avocado en ei

Gegrilde avocado met ei

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Vegetarisch, 15 minuten maaltijd
Keuken: Engels
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 612kcal

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 4 bosui
  • 1 avocado (rijp, maar nog wel stevig!)
  • 4 eieren
  • 150 gram Domspitz cottage cheese (Hoogvliet of Dirk)
  • 100 gram mascarpone
  • 1 eetlepel hete pepertjes
  • 2 eetlepels munt

Instructies

  • Was de paprika en droog hem af met keukenpapier (anders gaat het heel erg spetteren als je hem grillt). Snij doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snij de paprka in dunne reepjes.
  • Was de bosuitjes en dep droog met keukenpapier. Snij de uiteinden van de bosuitjes af (als je er nog een stukje aan laat zitten, kan je ze in een glas water zetten en ze groeien terug). Afhankelijk van hoe lang de bosuitjes zijn, ze in 2 of 3 stukken snijden en die stukken dan in dunne repen snijden.
  • Duw met je vingers de avocado zachtjes rondom in, hierdoor komt hij straks makkelijker uit de schil. Snij hem dan doormidden en haal de pit eruit. Neem een eetlepel en haal nu voorzichtig de halve avocado uit de schil. Snij de avocado in niet te dunne plakken.
    Snijplank met repen avocado
  • Zet de grillpan op een hoog vuur en laat hem goed heet worden! Normaal vet je het eten in en niet de pan zelf, maar dat kan niet bij dit recept. Dus zodra de pan flink heet is, de olijfolie in de pan doen (ik doe dat met een kwast).
    Gietijzeren grillpan
  • Zodra de olie flink heet is het vuur naar matig hoog zetten en de groenten in de pan doen. Laat ze een aantal minuten bakken voordat je ze omdraait. Hierdoor krijg je de bruine streepjes. Eerst plakt de groente aan de ribbels, maar na een paar minuten kan je ze makkelijk losmaken met een metalen bakspaan.
  • Als de groenten bruine streepjes heeft, het vuur lager zetten naar matig en de groenten over de hele pan verspreiden. Nu met de achterkant van een lepel kuiltjes in de groenten maken en in elk kuiltje een ei breken. Je wilt dat de dooier in het kuiltje blijft en door de pan een beetje schuin te houden het eiwit onder de groenten loopt.
    Groente heeft bruine streepjes van de grillpan
  • Maak op smaak met peper en zout en laat 3-5 minuten zachtjes bakken totdat de eieren zijn zoals je ze wilt (met nog wat vloeibaar eigeel of helemaal doorgebakken, afhankelijk van je smaak).
    Spiegeleieren bovenop de gegrilde groenten
  • Door een deksel (of groot bord of stuk aluminiumfolie) op de pan te doen, zijn de eieren eerder gaar.
    Deksel op de pan
  • Was ondertussen de verse munt en dep droog met keukenpapier. Haal de muntblaadjes van de steeltjes af en knip of hak fijn. Meng de cottage cheese, mascarpone en de munt door elkaar heen. Zodra de eieren klaar zijn, de pan van het vuur halen en het kaasmengsel over de groenten spreiden, garneer met hete pepertjes en eventueel met een paar muntblaadjes.

Nutrition

Calorieën: 612kcal | Bruto koolhydraten: 18g | Eiwit: 28g | Vetten: 49g | Sodium: 377mg | Kalium: 848mg | Vezel: 9g | Vitamine A: 3717IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 3mg | Vitamine B5: 3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 101mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 4mg | Vitamine K: 75µg | Calcium: 166mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 173µg | IJzer: 3mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 57mg | Fosfor: 256mg | Selenium: 28µg | Zink: 2mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 71% | Macro Koolhydraten: 12% | Macro Eiwitten: 18%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.