Lekkere gebraden kip en met de botjes maak je je eigen kippenbouillon.
Gebraden kip met citroen
Dit gerecht is niet heel snel maar wel heel makkelijk om te maken. Je zet de kip in de oven en zet je kookwekker.
Zelf keer ik de kip wel regelmatig, want mijn oven bakt niet altijd even egaal en dan bedruip ik de kip ook meteen met het vet uit de ovenschaal. Hierdoor zorg je dat het vlees mooi mals blijft.
Kip moet je niet wassen
Vroeger was het heel gebruikelijk om de rauwe kip eerst even goed onder de kraan te wassen.
Het idee was dat je zo de bacteriën eraf kon wassen. Inmiddels weten we dan je salmonella, listeria en/of camfylobacter er echt niet af kan wassen. Sterker nog, je zit ze door je keuken te verspreiden en kan andere voedingsproducten ermee besmetten. Niet doen dus!
Wees verder voorzichtig met alles wat met de rauwe kip in aanraking is gekomen. Gebruik dus niet dezelfde snijplank en messen die je voor de rauwe kip hebt gebruikt voor andere voedingsmiddelen. Voorkom kruisbesmetting!
Kip moet altijd goed gaar zijn
Als je kip eet, moet je altijd zorgen dat het goed gaar is. Helaas bevat kip namelijk nogal eens salmonella, campylobacter en/of listeria bacteriën. Neem daarom geen risico met kip en serveer het nooit als het niet goed gaar is. Gewoon weer terug de oven in! En alle borden/messen etc. even goed afwassen voordat je ze weer gebruikt.
Een heel makkelijke en veilige manier om te zorgen dat je kip goed gaar is, is om een vleesthermometer te gebruiken. Deze zijn niet duur, makkelijk in gebruik en ook heel handig als je bijvoorbeeld rosbief of T-bone steak wilt maken. Een goede investering dus!
Even rusten
Nadat je de kip uit de oven hebt gehaald en gecheckt hebt dat hij goed gaar is, moet je hem nog even laten rusten. Dek hem af met aluminium folie en laat hem zo even 10-15 minuten staan. In die tijd kan je een lekkere salade of een ander bijgerecht maken!
Kippenbouillon van de botjes
Nadat je deze lekkere kip hebt gegeten heb je natuurlijk het karkas en een heleboel botjes over. Doe ze in een bakje en vries ze in. Hier kan je namelijk een heel goede kippenbouillon van trekken.
Gebraden kip met citroen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 hele kip van ongeveer 1 kilo
- 1 citroen
- 1 theelepel gemalen foelie
- paar takjes rozemarijn
- paar takjes tijm
- paar takjes platte peterselie of majoraan
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220° Celsius. Haal de kip uit de koelkast. Was de kruiden en laat ze uitlekken of dep ze droog met keukenpapier.
- Wrijf de buitenkant van de kip met de gemalen foelie, peper en zout in. Doe een deel van de verse kruiden in de buikholte van de kip.
- Doe de citroen ook in de buikholte van de kip en bindt dit vervolgens weer dicht met het touwtje wat aan de pootjes zit (of met keukengaren).
- Doe de rest van de kruiden tussen de vleugels van de kip en in de zijkanten van de dij van de kip.
- Wrijf de kip nu in met de olijfolie en leg de kip dan in de ovenschaal. Zet in de voorverwarmde oven. Rooster de kip in ongeveer 75-90 minuten gaar (afhankelijk van hoe zwaar de kip is). Met een vleesthermometer kan je checken of de kip gaar is. De kerntemperatuur moet 75° Celsius zijn.