Deze feta-tomatenschotel maak ik soms met feta (schapenkaas) en soms met zelfgemaakte witte kaas (koemelk), maar je kan hem ook met kant-en-klare witte kaas maken. Ik heb deze feta-tomatenschotel nu een aantal keer gemaakt en het is echt heerlijk.
Witte kaas of feta
Regelmatig gebruik ik voor deze feta-tomatenschotel mijn zelfgemaakte witte kaas. Je kan natuurlijk ook witte kaas in de winkel kopen.
Witte kaas is een stuk goedkoper dan feta, waarschijnlijk omdat je witte kaas met koemelk maakt en echte feta minimaal voor 70% met schapenmelk (en maximaal 30% geitenmelk) gemaakt moet worden.
Een feest voor het oog
Deze feta-tomatenschotel is een feest voor het oog door de mooie frisse kleuren combinaties. Je hebt het wit van de kaas, gekleurde olijven en rode tomaatjes en groene basilicumblaadjes. Het ziet er dus heel vrolijk uit.
Olijven uit de oven
Je maakt deze feta-tomatenschotel in de oven. Je zal merken dat de warme olijven heel veel extra smaak hebben. Kies bij voorkeur olijven met pit (wel uitkijken met kinderen), want die hebben veel meer smaak dan olijven zonder pit. Bovendien hebben geroosterde tomaten ook veel meer smaak en brengt het roosteren de natuurlijke zoetheid van de tomaat veel meer naar voren.
Zelf gebruik ik het liefst verschillende soorten olijven, want elk soort olijf heeft z’n eigen specifieke smaak. Olijven zijn heel keto: laag in koolhydraten en hoog in gezonde vetten. Met tomaten moet je meer uitkijken, want de hoeveelheid koolhydraten kan snel oplopen. Dus als je naar je ovenschotel kijkt en denkt dat het niet genoeg is, voeg dan geen extra tomaten toe, maar voeg extra olijven toe.
Hier kan je meer informatie vinden over welke producten het beste binnen het keto dieet passen.
Feta-tomatenschotel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram witte kaas
- 150 gram cherry tomaatjes
- 150 gram middelgrote tomaten
- 75 gram gemengde olijven met pit
- 10 gram basilicumblaadjes
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
- Snij de feta of witte kaas in kleine blokjes.
- Was de cherry tomaatjes en trostomaten. Snij de trostomaten in stukjes die ongeveer even groot als de cherry tomaatjes zijn. Laat de cherry tomaatjes heel.
- Laat de olijven uitlekken. Rangschik de feta, tomaten en olijven in een ovenschaal, maak op smaak met vers gemalen peper en zout en drizzle de olijfolie er overheen. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Was de basilicum en dep voorzichtig droog met keukenpapier. Zodra je feta-tomatenschotel klaar is strooi je de basilicumblaadjes er overheen.