Schaal met Daube

Daube (Frans stoofvlees)

Daube is een klassieke Provençaalse stoofpot gemaakt met rundvlees, en groenten, knoflook en kruiden uit de Provence. Je stooft dit in rode wijn. Het wordt traditioneel gekookt in een daubière, een speciale smoorpan. Je kan het natuurlijk ook in een gewone braadpan (liefst wel met een dikke bodem of een gietijzeren braadpan) maken of natuurlijk in een slowcooker.

Kruiden uit de Provençe

Kruiden zijn echte smaakmakers. Als het mogelijk is kies dan voor verse kruiden. Je moet dan vaak wel iets meer gebruiken dan gedroogde kruiden, maar ze hebben wel extra smaak en vooral geur. Bovendien bevatten kruiden ook voedingsstoffen en verse kruiden bevatten wat meer dan gedroogde kruiden.

Elk land heeft zo zijn eigen favoriete kruidencombinaties. Herbes de Provence is een kruidenmengsel van Provençaalse, mediterrane keukenkruiden. De precieze samenstelling kan per streek maar ook per huishouden verschillen. Vaak bestaat het uit een combinatie van een aantal van de volgende kruiden: peterselie, basilicum, laurierblad, tijm, rozemarijn, majoraan, oregano en lavendel.

Je kan Herbes de Provençe kant-en-klaar in potjes of als kruidenbuiltje kopen, maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken. Het voordeel van zelf kruidenmengsels maken is dat je het steeds opnieuw maakt en het dus verser is. Het zal daardoor meer smaak hebben.

Voor dit recept voor Daube maak je je eigen Herbes de Provençe bestaande uit tijm, peterselie, laurierblad en basilicum.

Schaal met Daube (Frans stoofvlees)

Daube

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vlees, Slowcooker
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 440kcal

Ingrediënten

  • 500 gram riblappen
  • 2 grote stukken spekzwoerd
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 rode ui (ongeveer 70 gram)
  • 2 tomaten
  • 200 ml rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • paar takjes tijm
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 5 basilicumblaadjes

Garneren

  • 2 ansjovisfilets
  • 3 takjes platte peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 10 zwarte olijven

Instructies

  • Haal het vlees een uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als mijn keuken heel koud is, leg ik het in de woonkamer om op temperatuur te komen.
  • Als je een slowcooker gaat gebruiken, verwarm hem dan voor op de lage stand. Wrijf het vlees in met peper en zout.
    Snijplank met vlees met peper en zout
  • Leg een stuk zwoerd met het vet naar boven en de huid naar beneden in een ruime braadpan. Giet de olijfolie over de bovenkant van het zwoerd.
    Braadpan met zwoerd en olijfolie
  • Maak de rode ui schoon en hak in kleine stukjes.
  • Leg de fijngesnipperde rode ui bovenop het zwoerd.
    Zwoerd met daarop fijngehakte rode ui
  • Maak het teentje knoflook schoon, maar hou het heel. Leg het rundvlees in zijn geheel bovenop het zwoerd en steek het teentje knoflook erin.
    Riblappem me
  • Als je verse kruiden gebruikt, was ze en dep ze droog. Bedek het vlees met de tijm, peterselie en laurierblad.
  • Haal met een dunschiller een lang stuk sinaasappelschil van een goed schoon gewassen sinaasappel. Leg de sinaasappelschil en basilicumblaadjes bovenop het vlees.
    Vlees met kruiden, sinaasappelschil en basilicumblaadjes
  • Was de tomaten, dep droog en snij in plakken. Leg de plakken tomaat bovenop het vlees.
  • Dek het vlees af met het tweede stuk zwoerd, met de vette kant op het vlees.
  • Zet het vuur op matig en laat zachtjes 15 minuten garen. Giet vervolgens de iets verwarmde wijn erbij, ik doe dit door een paar eetlepels warm water door de wijn te mengen.
  • Doe de deksel op de pan en laat in 3 uur gaar stoven of doe alles nu in de slowcooker en laat het in 4-5 uur in de slowcooker op de lage stand garen.
    Deksel op de braadpan
  • Voordat je gaat opdienen, maak je het teentje knoflook schoon en hak je het in kleine stukjes. Snij de ansjovis in heel kleine stukjes en snij de peterselie (inclusief steeltjes) in stukjes. Meng dit door elkaar en garneer het vlees hiermee. Gebruik de olijven ook om mee te garneren.
    Schaal met Daube (Frans stoofvlees)

Nutrition

Calorieën: 440kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 22g | Vetten: 32g | Sodium: 390mg | Kalium: 649mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 656IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 5mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 3µg | Vitamine C: 12mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 26µg | Calcium: 39mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 23µg | IJzer: 3mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 42mg | Fosfor: 251mg | Selenium: 19µg | Zink: 5mg | Netto koolhydraten: 6g | Macro Vetten: 71% | Macro Koolhydraten: 8% | Macro Eiwitten: 22%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.