Zwitsers stoofvlees is vooral lekker als het weer kouder aan het worden is. Stoofvlees maak je het allermakkelijkst met een slowcooker.
Toch kan je Zwitsers stoofvlees natuurlijk ook op het fornuis maken. Gebruik dan bij voorkeur een gietijzeren braadpan. Gietijzer houdt de warmte langer en beter vast. Het is ook belangrijk om de juiste maat braadpan te kiezen en een braadpan moet natuurlijk een deksel hebben. Als je met 3-4 personen bent, heb je geen hele grote pan nodig. Stoofvlees neemt niet veel ruimte in.
Als je stoofvlees op het fornuis maakt, dan is het belangrijk om regelmatig even naar je stoofvlees te kijken en te zorgen dat het niet droogkookt. Voeg af en toe een scheutje kokend water toe en laat het op laag vuur (maar het moet wel blijven koken, dus zachtjes pruttelen) garen.
Zwitsers stoofvlees met spinazie is een complete maaltijd. Als je net met het keto dieet bent begonnen kan het een goed idee zijn om een dessert toe te voegen, aangezien deze maaltijd onder de 1000 kcalorieën is. Je wilt voorkomen dat je later op de avond honger krijgt en gaat snacken. Hier kan je meer lezen over het bepalen van je calorie-behoefte en waarom het belangrijk is om voldoende calorieën te eten.

Ingrediënten
Stoofvlees
- 500 gram riblappen
- 1 theelepel majoraan
- peper en zout
- 60 gram roomboter
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 2 rode uien
- 200 ml creme fraiche
- 75 gram Parmigiano Reggiano
Spinazie
- 750 gram spinazie
- 0.5 theelepel nootmuskaat
- 75 ml mascarpone
Instructies
Stoofvlees
- Snij het vlees in dobbelsteentjes.
- Haal het vlees door een mengsel van majoraan, peper en zout.
- Maak de uien schoon en snij ze in stukjes.
- Verhit de boter met olijfolie in een braadpan op matig vuur. Zodra de boter gesmolten is, fruit je de uien totdat ze glazig worden.
- Haal de uien uit de pan en doe ze in de slowcooker (of hou ze even apart in een kom). Doe het vlees in de pan en bruin het aan alle kanten op hoog vuur.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Zodra het vlees aan alle kanten gebruind is, voeg je het ook aan de slowcooker toe (inclusief het kookvet).
- Voeg de creme fraiche en Parmezaanse kaas aan de slowcooker toe. Roer door elkaar heen. Laat dit op de lage stand 4 uur stoven.
- Als je geen slowcooker hebt, doe je nu alles in de braadpan en laat je het 1,5 uur op laag vuur stoven. Als het te droog wordt een extra scheutje kokend water toevoegen.
Spinazie
- Als je ingevroren spinazie gebruikt, ontdooi dit dan eerst.
- Verwarm de spinazie op matig vuur en voeg de mascarpone toe. Roer door elkaar heen.
- Serveer met wat nootmuskaat over de spinazie gestrooid.