Deze typische Amerikaanse Cobb salade is zo gemaakt en heeft een lekkere Cobb dressing. De salade en de dressing hebben wel vrij veel ingrediënten, vooral vergeleken met Italiaanse salades en Italiaanse dressings.
Keto Cobb maaltijdsalade met kip
Een belangrijk ingrediënt in deze Cobb salade is kip. Het is het makkelijkst als je de dag voor dat je deze salade gaat maken geroosterde kip eet. Je kan dan wat je over hebt voor deze salade gebruiken.
Maar je kan ook prima kip uit blik (Jumbo) of plakjes kipfilet gebruiken. Het is beter om geen kant-en-klare rotisserie kip te kopen, want er zit vaak suiker of andere zoetstoffen in de marinade die voor zulke kip gebruikt wordt (om ze mooi bruin te krijgen). Je kan natuurlijk ook kipfilet in stukjes snijden en in wat water in 10 minuten gaar koken.
Cobb dressing
De dressing voor deze Cobb salade maakt deze salade net even anders. De combinatie van kruiden is heel anders dan in de meeste Nederlandse dressings.
Je kan natuurlijk verse kruiden voor de Cobb dressing gebruiken. Vooral als je kruiden niet mee kookt, zijn verse kruiden het lekkerst, gedroogde kruiden kunnen soms wat houterig smaken als ze niet meegekookt worden.
Gedroogde of verse kruiden
Als je geen verse kruiden kan krijgen dan kan je de dressing voor de Cobb salade ook prima met gedroogde kruiden maken. Het kan namelijk best lastig zijn om aan verse dragon te komen.
Je kan deze Cobb dressing natuurlijk ook gedeeltelijk met verse kruiden en gedeeltelijk met gedroogde kruiden maken. Hou er wel rekening mee dat gedroogde kruiden altijd veel sterker smaken dan verse kruiden. Je kan ze dus niet 1 op 1 vervangen!
Ik gebruik de volgende proporties:
- 1 theelepel gedroogde kruiden = 1,5 theelepel verse kruiden
- 1 eetlepel gedroogde kruiden = 1,5 eetlepel verse kruiden
- 1 theelepel verse kruiden = 2/3 theelepel gedroogde kruiden
- 1 eetlepel verse kruiden = 2/3 eetlepel gedroogde kruiden
Cobb
Deze Cobb salade is genoemd naar Robert Howard Cobb, de eigenaar van het restaurant Hollywood Brown Derby. Het is niet duidelijk of de eigenaar deze salade zelf bedacht heeft of dat zijn kok de salade naar hem vernoemd heeft.
De officiële versie van deze salade gebruikt vier verschillende soorten sla, namelijk:
- IJsbergsla
- waterkers
- andijvie
- Romaine
Cobb salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Salade
- 2 avocado's
- 100 gram middelgrote tomaten
- 200 gram ijsbergsla
- 3 eieren
- 70 gram plakjes ontbijtspek of Parmaham
- 300 gram kip
- 75 gram blauwe kaas (niet te sterk, dus geen Roquefort)
Cobb dressing
- 60 ml mayonaise
- 1 theelepel Worcestershire saus
- 1 theelepel dragon (gedroogd)
- 1 theelepel platte peterselie (gedroogd)
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
- 0.5 theelepel uienpoeder
- 0.5 theelepel zeezout (optioneel, hangt af van hoe zout de kaas is)
- 0.25 theelepel zwarte peper
- paar steeltjes verse bieslook om te garneren (optioneel)
Instructies
Salade
- Breng een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, leg je de eieren in de pan. Laat de eieren 8 minuten koken.
- Verwarm een kleine koekenpan op matig-hoog vuur. Zodra de pan heet is, voeg je het ontbijtspek toe (zonder boter) en bak je het in een paar minuten krokant. Roer wel af en toe even om.
- Was de sla en droog in een slacentrifuge of met keukenpapier. Snij of scheur de sla in stukjes. Maak de avocado schoon en snij in blokjes.
- Snij de blauwe kaas in blokjes en doe in een kom.
- Snij de kip zo nodig in kleine stukjes en voeg aan de kom toe. Voeg de avocado en sla ook toe.
- Zodra de eieren hardgekookt zijn, spoel je ze onder de koude kraan en pel je ze. Snij de eieren in stukjes.
- Was de tomaat en snij in stukjes. Voeg de tomaat en eieren aan de kom met kip toe.
Cobb dressing
- Maak mayonaise of gebruik kant-en-klare mayonaise.
- Was de verse kruiden. Knip de peterselie in stukjes en haal de dragon van de takjes af. Voeg samen met knoflookpoeder, uienpoeder, peper, zout en Worcestershire saus aan de mayonaise toe en meng door elkaar heen.
- Meng de saus door de kipsalade en verdeel de kipsalade over de schaal met sla. Kruimel het knapperige ontbijtspek over de salade heen. Garneer met wat verse bieslook.