Caprese is een lekkere ’s zomerse lunch. Het is een hele makkelijke en eenvoudige salade, snel klaar en ziet er feestelijk uit.
Ook makkelijk om mee te nemen naar werk of school, maar zorg wel dat je een goed af te sluiten bakje hebt voor de vinaigrette.
Ik gebruik zelf daarom deze lunchboxen, want die komen met een grote bak met deksel en een klein bakje met deksel. En ze hebben ook een vork die tegelijk ook een mes is. Ideaal voor dit soort gerechten!
Tomaten niet direct uit de koelkast
Het hoofdingrediënt in de caprese is de tomaat. Je kan natuurlijk kiezen uit heel veel soorten tomaten. Lekkere vleestomaten, gekleurde tomaatjes, het kan allemaal, zolang je de hoeveelheid in de gaten houdt. De reden dat tomaten zo lekker zoet kunnen smaken is dat ze meer vruchtensuiker bevatten dan bijvoorbeeld groene bladgroentes. Hier kan je meer over keto groenten lezen.
Eigenlijk geldt voor alle tomaten dat ze het lekkerst zijn als je ze van te voren een aantal uur in de zon legt. Als dat niet kan haal ze dan in elk geval op tijd uit de koelkast, ze krijgen dan namelijk veel meer smaak.
Mozzarella
Behalve tomaten, heb je natuurlijk ook mozzarella nodig. Wist je dat het heel makkelijk is om zelf mozzarella te maken?
Caprese – tomaten-mozzarella salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 90 gram middelgrote tomaten
- 100 gram mozzarella
- 5 gram basilicumblaadjes
- 45 ml extra vierge olijfolie
- 15 ml witte wijnazijn
- zout en peper
- 50 gram zwarte olijven
Instructies
- Was de tomaat en basilicumblaadjes en dep droog. Laat de mozzarella uitlekken.
- Snij de tomaat en mozzarella in plakjes en leg op een bord.
- Meng de olijfolie, azijn met een deel van de fijngeknipte basilicumblaadjes en fijngesneden olijven in een kopje of met een staafblender. Schenk over de tomaat en mozzarella.
- Voeg zout en peper naar smaak toe. Garneer met een paar basilicum blaadjes en wat olijven.