Boerenkool pesto maak je het liefst met verse boerenkool. Haal de grove stelen en de nerven zo veel mogelijk uit de bladeren, zodat je het zachtere blad overhoudt. Deze pesto smaakt natuurlijk anders dan pesto van basilicum, maar hij smaakt helemaal niet bitter, wat je misschien zou verwachten bij boerenkool.
Heel lekker gecombineerd met de geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Je krijgt een felgroene pesto saus als resultaat.
Boerenkool: een superfood?
Boerenkool zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat het onder andere vitamine C, B1/B2/B3, A, K en E. Bovendien bevat het ook nogeens heel veel mineralen, zoals Kalium, IJzer, Fosfor en Mangaan. En alsof dat niet genoeg is het zit ook nogeens vol met antioxidanten.
Dus ook al kan je geen traditionele boerenkoolstampot op een keto dieet eten, je kan gelukkig wel degelijk boerenkool eten met deze lekkere pesto.
Hoe lang bewaren?
Vers gemaakte pesto kan je niet heel lang bewaren. Dit komt doordat je verse knoflook en olie gebruikt. Knoflook groeit onder de grond in aarde en kan daarom Clostridium Botulinum bevatten. De olie zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de knoflook kan komen en dit creëert de ideale omgeving voor de ontwikkeling van de sporen van Clostridium Botulinum. Hier kan je daar meer over lezen. Nou is de kans dat dit gebeurt waarschijnlijk heel erg klein, maar om te zorgen dat je geen risico loopt, helpt het om pesto maar heel kort (maximaal 4 dagen) in de koelkast te bewaren. Het is een veel beter idee om de pesto die je niet direct gaat gebruiken in te vriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjes tray. In de vriezer kan je je pesto zo’n 3 maanden bewaren.
Boerenkool pesto
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 85 gram pijnboompitten
- 85 gram boerenkoolbladeren
- 85 gram Parmezaanse kaas
- 3 teentjes knoflook
- 125 ml extra vierge olijfolie
- 1 citroen
- 0.5 eetlepel roomboter
Instructies
- Was de boerenkoolbladeren en snij de stelen en nerven er zo veel mogelijk uit. Je wilt vooral het zachtere blad overhouden. Doe in een kom voor een staafblender of keukenmachine.
- Maak de knoflook schoon en snij in een aantal stukjes. Doe ook in de kom.
- Fruit de pijnboompitten een paar minuten op matig laag vuur in de boter totdat ze bruin beginnen te worden. Roer ze af en toe door. Als ze klaar zijn aan de kom toevoegen.
- Pers de citroen uit en voeg het citroensap aan de kom toe.
- Rasp de Parmezaanse kaas en voeg aan de kom toe. Voeg ook 100ml olijfolie aan de kom toe.
- Gebruik een staafblender of keukenmachine om alles goed te pureren. Als het te droog is, dan kan je meer olijfolie toevoegen.