Super keto, makkelijk, snel en lekker! Biefstuk is echt zo klaar en kruidenboter ook. Ik haal mijn biefstuk bij de slager en neem dan biefstukjes van 150 gram per persoon in plaats van 100 gram.
Vergeet niet om je biefstuk op tijd uit de koelkast te halen! Afhankelijk van hoe groot en hoe koud ze zijn haal je ze 30-60 minuten van te voren uit de koelkast. Als je een heel koude biefstuk in de hete pan doet, wordt je biefstuk taai.
Hoe wil je je biefstuk?
Ik vind mijn biefstuk medium rare (dus flink rood) het lekkerst. Ik gebruik een vleesthermometer om te zorgen dat de biefstuk altijd precies goed is. Een vleesthermometer is trouwens voor heel veel verschillende stukken vlees heel handig en ze zijn heel goedkoop. Zolang je hem maar niet in de vaatwasser doet, gaat hij jaren mee!
Met de vleesthermometer meet je de kerntemperatuur van het vlees. Voor biefstuk is dit als volgt:
Rare = kern 45 graden
Medium = kern 50 graden
Well Done = Kern 55 graden
Keto kruidenboter
Je kan eventueel natuurlijk ook kant-en-klare kruidenboter kopen, maar kijk dan wel even of er geen zaadolie in zit. Gek genoeg wordt er soms raapzaadolie of andere zaadolie aan kruidenboter of gezouten boter toegevoegd. Dat wil je liever niet, want er is steeds meer bewijs dat er een verband tussen zaad-oliën en chronische ontstekingen en hart-en vaatziekten is.
Ik maak daarom zelf altijd mijn kruidenboter en het is echt zo gedaan. Je kan ook een voorraadje maken en een deel in de koelkast bewaren en een deel invriezen.
Je kan van allerlei kruiden gebruiken, zowel droog of vers. Het is ook lekker om wat knoflookpoeder, uienpoeder en een beetje citroensap toe te voegen.
Biefstuk met kruidenboter
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Kruidenboter
- 100 gram roomboter
- 2 eetlepels platte peterselie
- 1 eetlepel verse bieslook
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel citroensap
- ¼ theelepel verse tijm of dragon
- ⅛ theelepel grof gemalen peper
- ⅛ theelepel zout
Biefstuk
- 600 gram biefstuk
- 2 eetlepels roomboter
- peper en zout
Instructies
Kruidenboter
- Haal de boter een aantal uur van te voren uit de koelkast zodat het wat zachter wordt.
- Was de peterselie en bieslook, dep droog en knip in kleine stukjes.
- Sla met het lemmet van een groot mes op het teentje knoflook. Haal dan het vliesje er af en snij de knoflook in heel kleine stukjes.
- Was de tijm of dragon. Als je tijm gebruikt, rits het dan van het takje af en gooi het takje weg. Als je dragon gebruikt, rits het dan ook van het takje en knip de naaltjes dan in kleine stukjes.
- Doe alle ingrediënten voor de kruidenboter in een kom en meng goed door elkaar heen. Als de boter nog wat hard is, snij het dan met een kaasschaaf in dunne plakjes en meng die met de kruiden en het citroensap.
- Wikkel de boter in wat keukenfolie en leg het in de vriezer om op te stijven. Als je niet alle boter nodig hebt, kan je de rest in de vriezer bewaren.
Biefstuk
- Haal de biefstuk zo'n 20-30 minuten voordat je hem gaat bakken uit de koelkast.
- Bestrooi de biefstuk met peper en zout (je kan dit ook achteraf doen als de biefstuk al gebakken is).
- Doe de boter in de grillpan en laat de boter lichtbruin worden.
- Leg de biefstuk in de pan. Bak aan beide zijden totdat hij de kerntemperatuur heeft bereikt die je wilt, zie de blog.
- Laat de biefstuk 10 minuten rusten voordat je hem serveert.