Aardbeien gelatine pudding maken is heel simpel. Ik gebruik verse aardbeien, water en gelatine. Je kan eventueel ook wat vanille aroma toevoegen voor een iets zoetere smaak.

Aardbeien-gelatine pudding maken

Om aardbeien gelatine pudding te maken, kan je het het beste ’s avonds maken. De aardbeien-gelatine pudding heeft dan de hele nacht en een deel van een dag om goed op te stijven.

Het helpt ook als je puddingvormpjes met een dekseltje aan zowel de onderkant als de bovenkant, zoals deze, hebt. Je kan de aardbeien gelatine puddinkjes dan veel makkelijker uit de vormpjes halen.

Gelatine en collageen

Gelatine bestaat uit collageen. Collageen bestaat uit eiwitten. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwsteen van ons lichaam, ze vormen de bouwstenen van al onze cellen.

Collageen is altijd een dierlijk product. Het wordt verkregen uit de pezen, botten, huiden, bindweefsels en kraakbeen. Er zijn 28 soorten collageen in het menselijk lichaam. 90% van alle collageen in het menselijk lichaam bestaat uit Type I collageen.

  • Huid bevat Type I en Type III
  • Pezen bevatten Type I
  • Kraakbeen bevat Type II

Viscollageen bevat vooral Type I collageen. Rundercollageen bevat Type I en Type III. Type II collageen zit in bepaalde soorten vis (haai bijvoorbeeld) en kip.

Hier kan je meer informatie over collageen vinden.

Aardbeien gelatine pudding voor een mooie huid

Collageen zorgt voor stevigheid, elasticiteit en flexibiliteit. Het is dus niet vreemd dat gelatine belangrijk is voor een mooie huid. In plaats van dure rimpelcrème, kan je veel beter gelatine in je voeding gebruiken als je een mooie huid wilt hebben.

Collageen is ook heel belangrijk voor de stevigheid van botten, kraakbeen, gewrichten, nagels, tanden, bloedvaten, bindweefsels en organen. Collageen geeft je lichaam structuur. Het is dus heel belangrijk. Totdat je zo’n 30 jaar wordt, kan je lichaam zelf goed collageen maken, daarna neemt de collageen productie geleidelijk af en begin je rimpels en een slappere huid te krijgen.

Wat voor gelatine kopen?

Gelatine wordt van collageen van varkens, kippen, runderen of vissen gemaakt. Je kan het zelf maken door soep van botten of graten te trekken. Je kan dit doen met een slowcooker. Een slowcooker is handig, omdat het trekken van een goede bouillon vele uren duurt.

Vroeger werd veel rundergelatine gebruikt, maar sinds de Gekke Koeien ziekte (BSE) wordt gelatine tegenwoordig vooral van varkens, kippen en vissencollageen gemaakt.

Ik gebruik Dr Oetker blaadjesgelatine. Het is heldere varkensgelatine. Dr Oetker gelatine is heel makkelijk te vinden in de supermarkt. Je kan ook rundergelatine of gelatine van visgraten gebruiken.

Gelatine is altijd compleet kleurloos, smaakloos en transparant. Je kan gelatine in de vorm van blaadjes of poeder gebruiken.

Hoeveel gelatine heb je nodig

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid gelatine te gebruiken. Als je teveel gebruikt, worden de aardbei gelatine-puddinkjes veel te stijf en dat is niet lekker.

Kijk dus op de verpakking van de gelatine naar de juiste verhouding. Je doet dit door eerst het recept op het juiste aantal personen te zetten en vervolgens te kijken hoeveel vloeistof je gaat gebruiken. Op grond hiervan reken je uit hoeveel gelatine je nodig hebt.

Aardbeien gelatine pudding

  • 5 blaadjes Dr Oetker gelatine
  • 350 ml water
  • 200 gram aardbeien
  • 1 theelepel vanille aroma
  1. Doe de gelatine blaadjes in een kom. Als je agar agar gebruikt, volg dan de instructies op het pakje voor de juiste hoeveelheid vloeistof.



  2. Voeg koud water bij de gelatine blaadjes zodat ze onder komen te staan. Laat [timer minutes=10]10 minuten[/timer] staan.



  3. Snij de helft van de aardbeien in kleine stukjes.



  4. Pureer de helft van de aardbeien met een staafblender.



  5. Doe de aardbeien puree in een steelpannetje en voeg het water toe. Breng aan de kook.



  6. Haal de gelatine blaadjes uit de kom met water en knijp ze goed uit.



  7. Voeg de gelatine blaadjes 1 voor 1 aan de steelpan toe. Je laat het blaadje eerst helemaal oplossen en roert even door voor dat je de volgende toevoegt.



  8. Voeg nu de rest van de aardbeien en het vanille aroma aan de steelpan toe. Roer even door en haal dan van het vuur af.



  9. Giet in de puddingvormpjes, doe het dekseltje er op en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Langer mag natuurlijk ook.



Dessert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *