Kom met knolselderijpuree

Knolselderij puree

Knolselderij puree kan je in plaats van aardappelpuree gebruiken als je het keto dieet volgt. Knolselderij is een groente met een beetje een noot-achtige smaak. Het heeft meer smaak dan bijvoorbeeld bloemkool.

Knolselderij blokjes

Op een keto dieet is knolselderij op meerdere manieren een goede vervanger voor aardappelen. Als je een stoofpot maakt waar je normaal gesproken aardappel aan had toegevoegd, kan je in blokjes gesneden knolselderij toevoegen.

Je kan ook lekkere patat met knolselderij maken. Frituur reepjes knolselderij in extra vierge olijfolie of in ossenwit of reuzel. Strooi er vervolgens wat zout over en serveer met mayonaise. Ook gegrilde knolselderij is heel lekker.

Rauwe knolselderij

Knolselderij kan je ook rauw in een salade eten. Je kan het koken of stomen en dan bijvoorbeeld in een Niçoise salade verwerken. Maar je kan ook een lekkere selleriesalade maken. Ik blancheer de knolselderij dan heel kort, zodat het net iets zachter is, maar nog wel ‘bite’ heeft. Op het keto dieet wil je zorgen dat je voldoende vetten eet. Knolselderij is ook heel lekker met een keto Bechamelsaus. Het is dus een heel veelzijdige groente.

Knolselderij verkleurt

Knolselderij verkleurt wel redelijk snel nadat je het geschild en in stukken gesneden hebt, dus je kan een klein beetje citroensap of azijn aan je kookwater toevoegen om dat tegen te gaan. Dit is optioneel natuurlijk.

Is knolselderij keto?

Je kan knolselderij op een keto dieet eten, maar het is niet een keto groente bij uitstek. In het algemeen kan je ervan uit gaan dat alles wat onder de grond groeit niet echt keto is. Dit is omdat groenten onder de grond, dus bollen en knollen, relatief veel zetmeel in die bollen en knollen opslaan en dus meer koolhydraten bevatten.

Knolselderij bevat 7 gram netto koolhydraten per 100 gram. Vooral als je knolselderij puree maakt moet je dus wel degelijk je portiegrootte in de gaten houden, je zal namelijk eerder te veel knolselderij puree eten dan geraspte rauwe knolselderij. Dit komt door de vezels. Rauwe groente bevat meer vezels dan gekookte en/of gepureerde groente. Door het koken en pureren wordt een deel van de vezels kapot gemaakt. En behalve vetten en eiwitten, zijn het onder meer de vezels die helpen met een gevoel van verzadiging.

Een gezonde groente

Knolselderij bevat veel vitamines en mineralen. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine K, al is het in een vorm die ons lichaam niet super goed opneemt.

Het is een goede bron van vitamine C, fosfor, mangaan en het bevat ook wat kalium. Dit laatste is vooral belangrijk als je net met het keto dieet begint, want een tekort aan kalium kan leiden tot keto griep.

De bladeren kan je ook eten

Als je knolselderij in een biologische winkel koopt, heb je kans dat er bladeren aanzitten. Die kan je ook eten. Jonge blaadjes kan je door een salade doen, oudere bladeren kan je roerbakken of in een soep doen. Oudere bladeren kunnen een beetje bitter smaken en zijn daarom vindt niet iedereen ze lekker in een salade.

Romige knolselderijpuree

Knolselderij puree

4 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 18 minuten
Totale tijd: 23 minuten
Porties: 10
Netto koolhydraten: 6g
Calorieën: 146kcal

Ingrediënten

  • 800 gram knolselderij (gewicht is zonder schil)
  • 50 ml slagroom
  • 80 gram mascarpone
  • 80 gram roomboter
  • 1 eetlepel azijn
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel (versgemalen) peper
  • 1 theelepel nootmuskaat

Instructies

  • Maak de knolselderij schoon. Je kan hem schillen met een dunschiller of in plakken snijden en dan de schil met een aardappelmesje eraf halen. 
    Keto groente: knolselderij
  • Snij de knolselderij dan in kleine stukjes. Doe in een ruime pan met water en 1 eetlepel azijn (voor een hele knolselderij van ongeveer 800 gram zonder schil). Breng aan de kook en laat op matig vuur zachtjes borrelen totdat je makkelijk met een vork door de knolselderij stukjes kan prikken. 
    Keto knolselderijpuree
  • Giet de knolselderij af zodra hij goed gaar is en pureer met een staafblender. Voeg de room, mascarpone, boter, peper, zout en nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar heen. Je kan deze puree ook goed invriezen!
    Keto knolselderijpuree

Voedingswaarden

Calorieën: 146kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 2g | Vetten: 12g | Sodium: 260mg | Kalium: 244mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 385IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 6mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 34µg | Calcium: 51mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 6µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 16mg | Fosfor: 97mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 6g | Macro Vetten: 73% | Macro Koolhydraten: 22% | Macro Eiwitten: 5%
4 from 3 votes (3 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.