Deze keto kokosrijst is een lekker alternatief voor rijst. Op een keto dieet kan je geen gewone rijst eten, zelfs geen zilvervliesrijst. Honderd gram gekookte witte (langkorrel) rijst bevat 28 gram koolhydraten en 0.4 gram vezels. Dus 100 gram gekookte witte rijst bevat 28-0.4=27.6 gram netto koolhydraten. Honderd gram gekookte zilvervliesrijst bevat 23 gram koolhydraten en 1.8 gram vezels, dus 23-1.8=21.2 gram netto koolhydraten. Aangezien het de bedoeling is dat je op een ketogeen dieet maximaal 20 gram netto koolhydraten per dag eet, is het dus niet mogelijk om gewone rijst te eten, zelfs geen zilvervliesrijst.
Keto rijst: bloemkoolrijst
Keto kokosrijst maak je met bloemkool. Bloemkool is een veelzijdige groente met een niet heel sterke smaak. Met bloemkool kan je heel goed een rijstvervanger maken, door de bloemkool te raspen. Je kan dit met een keukenmachine doen, dan ben je lekker snel klaar, maar het kan natuurlijk ook met de hand.
Zelf gebruik ik een keukenmachine en rasp dan een hele bloemkool. Ik krijg dan 8 porties. Ik gebruik meestal de helft en de andere helft vries ik (ongekookt) in. Je kan bloemkoolrijst namelijk prima invriezen. Omdat je het redelijk fijn raspt (niet te fijn want dan krijg je een soort bloemkoolmoes), hoef je het niet eens te ontdooien voordat je het bakt. Je doet het zo de pan in en bakt het in een paar minuten gaar!
Keto kokosrijst
Kokosrijst is heel lekker bij Oosterse gerechten, bijvoorbeeld als nasi met groenten. Het is ook heel lekker bij veel visgerechten, bijvoorbeeld bij Thaise pangasius of bij deze zalm-kabeljauw visschotel of bij een vegetarische kerrie schotel..
Keto kokosrijst bevat bovendien veel vetten door de toevoeging van kokosolie en kokosmelk, maar het smaakt helemaal niet vet. Hier kan je mijn kokosmelk review vinden, niet alle kokosmelk is namelijk laag in koolhydraten en hoog in vetten.
Keto kokosrijst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram bloemkool
- 70 ml kokosmelk
- 25 ml kokosolie
- 30 gram geraspte kokos
Instructies
- Breek of snij de bloemkool in kleinere stukken zodat ze in je keukenmachine passen om te raspen. Gebruik een middelfijne rasp (niet de fijnste, want dan wordt het een natte pap). Je kan ook met de hand raspen.
- Als je klaar bent met raspen, de kokosolie in een wok or ruime pan verhitten op matig-hoog vuur.
- Zodra de kokosolie gesmolten is, de geraspte bloemkool toevoegen. Laat een drie minuten op hoog vuur bakken, terwijl je het af en toe doorroert.
- Voeg nu de geraspte kokos toe en roer door. Zet het vuur op matig-hoog, want anders wordt de kokos bruin.
- Voeg de kokosmelk toe en roer door.