Ik maakte deze Thaise viskoekjes vroeger vaak als fingerfood voor mijn dochter toen ze nog een peuter was. Ik haalde dan wel de meeste zaadjes uit de groene chili peper, zodat het ook weer niet te heet was. Dit gerecht is dus echt heel geschikt voor jong en oud en zowel voor als je het keto dieet volgt maar ook als je het keto dieet niet volgt.
Geen paneermeel of bloem
Om deze Thaise viskoekjes te maken heb je geen bloem of paneermeel nodig. Door ei toe te voegen krijg je een mooi stevig beslag. Het helpt wel om ook een stevige vis te kiezen. Ik maak deze Thaise viskoekjes daarom met kabeljauwfilet. Je kan diepvries kabeljauw gebruiken, zolang je het eerst laat ontdooien. Je kan natuurlijk ook een andere stevige vis, zoals bijvoorbeeld zalm, kiezen. Pangasius is veel minder stevig en is daarom niet zo’n goede optie.
Thaise groene curry paste
Ik gebruik Thaise groene curry paste om deze fish cakes hun karakteristieke smaak te geven en ik bak ze in extra vierge kokosolie. Als je een keukenmachine of kruidenmolen hebt, dan is de Thaise groene curry paste echt zo gemaakt. Deze kerrie pasta is overigens ook heel lekker met kip.
Bijgerecht en dip
Als bijgerecht bij deze Thaise viskoekjes zou ik kokosrijst of muntrijst (keto stijl, dus gemaakt met bloemkool) serveren. Deze Thaise viskoekjes zijn ook heel lekker met een komkommer crème fraîche dip.
Ideaal als je fat-adapted bent
Deze Thaise viskoekjes zijn niet heel hoog in vet vergeleken met andere keto recepten. Dit is helemaal geen probleem. Juist als je al goed fat-adapted bent en je lichaam dus goed in staat is om lichaamsvet te verbranden, dan kan je de hoeveelheid vet in je maaltijden iets gaan verlagen. Het idee hierachter is dat je nog steeds 70%-75% van je energie uit vetten krijgt, maar dat een deel hiervan uit lichaamsvet komt in plaats van je voeding.
Als je het keto dieet nog niet zo lang volgt, dan kan je bijvoorbeeld de komkommer crème fraîche dip toevoegen en op die manier de hoeveelheid vet in je maaltijd verhogen.
Thaise viskoekjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 600 gram kabeljauwfilet
- 1 ei
- 50 gram kokosmeel
- 6 eetlepels extra vierge kokosolie
Thaise groene kerriemix
- 1 groene chili peper
- 1 sjallot
- 4 cm verse gemberwortel
- 5 gram verse koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 4 kaffir limoenblaadjes (verkrijgbaar bij Toko's of online)
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 0.25 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 0.5 limoen (alleen de zest)
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 0.5 eetlepel Kikkoman Tamari soja saus (Deze glutenvrije soja sauce heeft veel minder koolhydraten)
Instructies
Thaise kerrie mix
- Doe de verse koriander in een kommetje met ijskoud water.
- Was de chili pepers en snij ze in kleine ringetjes. Als je milde pepers hebt, laat de zaadjes er dan inzitten, als ze heel scherp zijn kan je ze beter wel verwijderen.
- Maak het sjalotje schoon en snij in stukjes.
- Haal de buitenkant van de gemberwortel af met een dunschiller en snij de gember in dunnen plakjes. Snij de plakjes dan in heel kleine stukjes.
- Laat de koriander even uitlekken en dep voorzichtig met wat keukenpapier droog. Snij de blaadjes en steeltjes in kleine stukjes of knip met een schaar.
- Snij de citroengrasstengel in kleine ringetjes.
- Was en droog de limoen. Zest de limoen met een zesteur of voorzichtig met een rasp.
- Kruimel de limoenblaadjes (kaffir) in stukjes/
- Doe alle ingrediënten in een kom en voeg de koriander zaadjes, komijnpoeder, peper, soja saus en olijfolie toe. Maak met een keukenmachine of in een kruidenmolen fijn tot een mooie pasta, het geeft niet of er nog stukjes te zien zijn, het hoeft geen saus te worden.
Viskoekjes
- Snij de kabeljauw in stukken zodat je de vis met de kruidenpasta kan gaan mengen.
- Klop het ei los en voeg het toe en meng goed door elkaar heen. Voeg het kokosmeel toe en meng door elkaar heen. Laat 10 minuten staan zodat je een steviger beslag krijgt.
- Vorm niet te grote koekjes van het beslag.
- Verhit een deel van de kokosolie in een koekenpan. Zodra de kokosolie gesmolten is de viskoekjes in de koekenpan 2-3 minuten laten bakken op matig vuur zodat ze aan 1 kant bruin en steviger worden.
- Keer de viskoekjes om en bak de andere kant ook 2-3 minuten.
- Als je heel veel viskoekjes maakt, hou de gare viskoekjes dan warm in de oven (op 50° Celsius).