Halloumi frietjes zijn heel lekker als bijgerecht of als party food. Eigenlijk is je hoofdgerecht vaak het gerecht met eiwitten, zeker in Nederland. Dus misschien zou je halloumi fries beter als hoofdgerecht kunnen zien.
Halloumi frietjes zijn vaak nogal zout, maar dit hoeft helemaal niet. Als je de halloumi eerst in bakje met uitgeperste citroen en water legt en daarna goed droog dept, dan zal je merken dat de halloumi eigenlijk helemaal niet zo zout is.
Halloumi frietjes blijven mooi stevig
Halloumi is een speciale kaas die niet smelt. Als je halloumi frietjes frituurt, blijven ze dus mooi stevig. Je kan op het keto dieet ook frietjes van groenten maken, zoals deze courgette en aubergine patat, maar die worden vaak toch al snel wat slapper. Met halloumi fries heb je daar geen last van.
Je kan halloumi frietjes het beste in extra vierge olijfolie of in een dierlijk vet, zoals ossenwit of reuzel frituren. Je wilt namelijk zaad-oliën vermijden, want inmiddels weten we dat zaad-oliën helemaal niet gezond zijn. Hier kan je daar meer over lezen.
Sumac en Ras-el-Hanout
Halloumi heeft vooral veel textuur, maar verder heeft het behalve de ‘zoute’ smaak niet enorm veel smaak. Het is daarom heel lekker om de net gefrituurde halloumi frietjes even met sumac te bestrooien voor extra smaak. Sumac zijn kleine rode besjes met een frisse citroenachtige smaak.
Verder zijn halloumi fries heel lekker met een dip. Ras-el-Hanout is een Marokkaanse kruidenmix met enorm veel smaak en het ruikt ook heerlijk. Je kan dan ook een heel lekkere dip maken van yoghurt met Ras-el-Hanout. Lang niet alle yoghurt is even geschikt op het keto dieet, hier kan je mijn yoghurt review lezen.
Zelf gebruik ik liever labneh in plaats van yoghurt. Labneh heeft nog minder koolhydraten dan yoghurt en is hoger in eiwitten, het is dus ideaal om een dip te maken.
Halloumi frietjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 250 gram Halloumi
- 1 theelepel Sumac
- 1 liter extra vierge olijfolie (om in te frituren)
Ras-el-Hanout dip
- 0.5 theelepel Ras-el-Hanout
- 75 ml Labneh
Instructies
Halloumi frietjes
- Snij de halloumi in langwerpige en niet te dunne frietjes.
- Leg de halloumi frietjes in een bakje met het citroensap van een halve citroen en doe er water bij zodat ze net onder staan. Laat minimaal 30 minuten staan.
- Dep de halloumi frietjes goed droog.
- Verhit de extra vierge olijfolie of reuzel en frituur de frietjes totdat ze aan de buitenkant krokant zijn en gaan drijven.
- Laat de halloumi friet even op keukenpapier uitlekken.
- Strooi de sumac over de gefrituurde halloumi frietjes.
Ras-el-Hanout dip
- Maak een yoghurt dip met de labneh en Ras-el-Hanout.