Bloemkoolrijst is heel populair bij veel mensen die koolhydraatarm of keto eten. Het lijkt een beetje op rijst, is snel klaar en mild van smaak, dus past bij veel gerechten. Bovendien kan je het makkelijk een kleurtje of een smaakje geven door kruiden en specerijen toe te voegen.
Bovendien is bloemkoolrijst een goede bron van vitamines en mineralen. Bloemkool behoort namelijk tot de crucifere (kruisbloemige) groenten en die hebben heel wat gezondheidsvoordelen. Hier kan je daar meer over lezen.
Kant-en-klaar of vers
Bloemkool kan een goede bron van vitamine C zijn. Het is dan wel belangrijk om het direct nadat je het gesneden of geraspt hebt te bereiden en te eten. Vitamine C gaat namelijk vrij snel verloren, zodra je groente gesneden is. Het helpt wel dat je bloemkoolrijst niet kookt, maar alleen in een paar minuten in wat vet smoort. Als je bloemkool in water kookt, dan giet je veel vitamine C weg als je het water afgiet. Dit komt doordat vitamine C een in water oplosbare vitamine is.
Met een keukenmachine is bloemkoolrijst zo gemaakt. Als je geen keukenmachine hebt, kan je de bloemkool ook met een grote rasp raspen. Ook dat is zo gedaan! Geraspte bloemkool kan je niet lang in de koelkast bewaren als je het nog niet gebakken hebt, het gaat dan namelijk verkleuren, plus het verliest veel vitamine C.
Bloemkoolrijst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 450 gram bloemkool (halve bloemkool)
- 50 gram roomboter
Instructies
- Haal de bladeren van de bloemkool af. Snij de bloemkool in een paar grote stukken inclusief de stronk. Rasp de bloemkool in je keukenmachine (middel fijn snijblad, dus niet te fijn want dan wordt het te papperig) of rasp met de hand.
- Doe de boter in een grote pan en laat de boter smelten, maar niet bruin worden (matig vuur).
- Zodra de boter gesmolten is de bloemkoolrijst toevoegen en in een paar minuten op matig vuur (boter mag niet bruin worden) laten garen terwijl je het af en toe omschept. Je wilt de bloemkool nog wel stevig hebben.
Bloemkool verkruimelen in keukenmachine, in porties invriezen. Roerbakken met wokolie, olijfolie of boter.