Een snelle maaltijd op tafel met Hollandse biefstuk. Hollandse biefstuk komt van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Hoe mals het vlees is wordt bepaald door de hoeveelheid bindweefsel, minder bindweefsel betekent malser vlees. Dit is waarom biefstuk heel mals is, want in de bil en de rug zit veel minder bindweefsel.
Als je biefstuk koopt, koop het dan bij voorkeur bij de slager. Biefstuk uit de supermarkt is vaak goedkoper omdat het meestal machinaal bewerkt, geplet en ingekerfd is om het vlees op die manier malser te maken.
Echte, goede kwaliteit biefstuk heeft dit niet nodig, het is heel lekker en mals. Al is er wel een verschil tussen Hollandse biefstuk en kogelbiefstuk, kogelbiefstuk is net iets malser en ossenhaas is het mooiste en meest mals.
Op temperatuur laten komen
Het is heel belangrijk dat je je biefstuk op tijd uit de koelkast haalt. Afhankelijk van hoe groot en hoe koud de biefstuk is, haal je het 30-60 minuten van te voren uit de koelkast. Als je een heel koude biefstuk in de hete pan doet, wordt je biefstuk taai.
Hoe wil je je biefstuk?
Ik vind mijn biefstuk medium rare (dus flink rood) het lekkerst. Ik gebruik een vleesthermometer om te zorgen dat de biefstuk altijd precies goed is. Een vleesthermometer is trouwens voor heel veel verschillende stukken vlees heel handig en ze zijn heel goedkoop. Zolang je hem maar niet in de vaatwasser doet, gaat hij jaren mee!
Met de vleesthermometer meet je de kerntemperatuur van het vlees. Voor biefstuk is dit als volgt:
Rare = kern 45 graden
Medium = kern 50 graden
Well Done = Kern 55 graden
Biefstuk moet rusten
Pak de biefstuk nadat je hem gebakken hebt in in aluminiumfolie en laat hem minimaal 10 minuten rusten. Als je dit niet doet en direct aansnijdt dan loopt al het smaakvolle vocht uit het vlees en je vlees zal minder mals zijn.
Hollandse biefstuk
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Biefstuk
- 600 gram biefstuk
- 2 eetlepels roomboter
- peper en zout
Instructies
- Haal de biefstuk zo'n 20-30 minuten voordat je hem gaat bakken uit de koelkast.
- Bestrooi de biefstuk met peper en zout (je kan dit ook achteraf doen als de biefstuk al gebakken is).
- Doe de boter in de grillpan en laat de boter lichtbruin worden.
- Leg de biefstuk in de pan. Bak aan beide zijden totdat hij de kerntemperatuur heeft bereikt die je wilt, zie de blog.
- Laat de biefstuk 10 minuten rusten voordat je hem serveert.