Augustus is de maand om (wilde) bramen te plukken en een lekkere bramen clafouti te maken.
Bramen clafouti: wilde bramen en amandelmeel
Zelf maak ik bramen clafouti het liefst met wilde bramen. Ik vind wilde bramen wat minder zoet en ook minder waterig, terwijl ze juist wel heel veel smaak hebben. Natuurlijk kan je deze clafouti ook maken met gecultiveerde bramen.
Amandelen en bramen zijn een lekkere combinatie, iets minder zoet dan amandelen en kersen, maar wel heel lekker.
Mochten je bramen een beetje zuur zijn, dan kan je overwegen een paar plakjes geprakte banaan door het beslag te doen. Het feit dat de bramen wat zuur zijn geeft dan namelijk ook aan dat ze niet veel vruchtensuiker bevatten. Zo lang je niet te veel banaan toevoegt blijft het dus een koolhydraatarm gerecht.
Clafouti is super veelzijdig
Clafouti is natuurlijk lekker als nagerecht, eventueel met een toef slagroom. Clafouti is ook lekker als taart bij een kopje koffie of thee of natuurlijk als ontbijt. Aangezien clafouti lekker stevig is, kan je hem ook prima meenemen naar werk of school.
Deze clafouti maak je met bramen en hij is daarom per 100 gram lager in koolhydraten dan deze kersenclafouti. Toch bevatten ze allebei per portie dezelfde hoeveelheid koolhydraten, dit komt door de verschillende portiegrootte. Je krijgt dus een groter stuk bramenclafouti vergeleken met kersenclafouti.
De hoeveelheid koolhydraten in verschillende soorten fruit kunnen enorm verschillen, hier kan je daar meer over lezen. Toch kunnen koolhydraten ook binnen een fruitsoort nog best verschillen. Het is belangrijk om op je eigen smaak af te leren gaan. Als je het keto dieet al langere tijd volgt, leer je heel goed de natuurlijke zoetheid in verschillende producten herkennen. Hoe zoeter iets dan smaakt des te meer koolhydraten het bevat. Dit is één van de redenen waarom het geen goed idee is om zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld stevia, op het keto dieet te gebruiken. Je blijft op die manier je suikerverslaving voeden en je leert niet de natuurlijke zoetheid herkennen. Dat maakt het op den duur moeilijker om je aan het het dieet te houden en het wordt dus moeilijker om een keto leefstijl te volgen.
Bramen clafouti
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 gram amandelmeel
- 5 eieren
- 240 ml kokosmelk (Aroy D)
- 1 theelepel bakpoeder
- 0.5 theelepel vanille extract
- 1 theelepel amandelextract
- snufje zout
- 2 eetlepels roomboter
- 300 gram bramen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° celsius.
- Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn of leg ze even in een bakje met heet kraanwater.
- Het blikje kokosmelk goed schudden voordat je het opent en afmeet. Doe de kokosmelk en alle andere ingrediënten, behalve de bramen!, in een kom. Meng alles goed doorelkaar met een staaf of handmixer of in een keukenmachine.
- Was de bramen en laat ze uitlekken. Vet een bakvorm of ovenschaal in met de boter. Je kan ook ramekins gebruiken en mini clafoutis maken.
- Verdeel de bramen over de bakvorm/ovenschaal/ramekins en giet het beslag er boven op.
- Zet in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Om te kijken of de clafouti goed gaar is, prik je een houten of metalen saté prikker in de clafouti. De prikker moet mooi schoon zijn als je hem eruit haalt. Als er nog beslag aan kleeft, moet de clafouti nog wat langer bakken.