statines

Cholesterol, triglyceriden en hart- en vaatziekte

De nieuwe richtlijn voor de maximale hoeveelheid LDL in je bloed is opnieuw verlaagd. Als je nu een LDL niveau van 1,8 millimol per liter in je bloed hebt zal je het advies krijgen om statines te gaan slikken voor de rest van je leven. Veel cardiologen willen dan dus dat je preventief statines gaat slikken. Ons wordt door veel cardiologen verteld dat je dan een kleinere kans op hart- en vaatziekten hebt.

Veel huisartsen zijn het hier helemaal niet mee eens en er wordt gesuggereerd dat cardiologen door de farmaceutische industrie er toe aangezet worden om meer en meer mensen aan de statines te krijgen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof, het is een sterol, die alleen in dierlijke producten voorkomt. Het bestaat uit een combinatie van een steroid en alcohol. Het is oplosbaar in vet, maar is zelf geen vet. Ons lichaam gebruikt cholesterol om:

  • hormonen te maken
  • als bouwstof voor lichaamscellen
  • om vitamine D te maken
  • gal te maken (dus voor de voedselvertering)

We kunnen niet leven zonder cholesterol! Onze lever kan het dan ook zelf maken.

De meeste cholesterol in ons lichaam komt dan ook niet uit onze voeding, maar heeft onze lever gemaakt. Als je heel weinig cholesterol via je voeding binnen krijgt, dan gaat onze lever extra cholesterol aanmaken. Cholesterol is namelijk van levensbelang.

Soorten cholesterol

Ons lichaam vervoert cholesterol door het aan een speciaal eiwit te binden. Dus de cholesterol in ons bloed (want cholesterol wordt via ons bloed vervoert) is gebonden aan een speciaal eiwit (een lipoprotein). De lipoprotein kan je zien als auto’s die de cholesterol door je bloed vervoeren.

Er wordt in het algemeen onderscheid gemaakt tussen HDL en LDL cholesterol. HDL (High Density Lipoprotein) wordt beschouwd als ‘goed cholesterol’ en LDL (Low Density Lipoprotein) wordt vaak ‘slecht cholesterol’ genoemd. LDL cholesterol vervoert cholesterol uit de lever naar de andere organen en HDL vervoert cholesterol weer terug naar de lever.

Verschillende soorten LDL

LDL kan je ook in verschillende groepen indelen. Vaak wordt gekeken naar de hoeveelheid LDL-C in het bloed, maar vooral bij mensen die insuline resistent zijn, is dit waarschijnlijk geen betrouwbare graadmeter en kan je veel beter kijken naar de hoeveelheid LDL-P. Dat wordt hier in dit Nederlandse onderzoek uitgelegd.

Wat is acceptabel?

Of je wel of niet cholesterolverlagers krijgt voorgeschreven hangt af van het soort en de hoeveelheid cholesterol in je bloed. De drempelwaarde voor wat een ‘aanvaardbaar’ LDL cholesterol niveau zou zijn, wordt echter steeds verder verlaagd. Was ooit 4 millimol per liter aanvaardbaar nu is dat meer dan gehalveerd! Bovendien wordt in het algemeen het totale LDL of het LDL-C gemeten en is het waarschijnlijk veel preciezer om het niveau van de LDL-P deeltjes te meten.

Geen verband tussen LDL-C en hart- en vaatziekten

Toch wordt vrijwel altijd LDL-C niveau gemeten, want dat is makkelijk en goedkoop. Alleen wijst onderzoek na onderzoek uit dat er GEEN VERBAND is tussen een hoog LDL-C niveau en hart- en vaatziekten.

Je kan dus prima met statines je LDL-C niveau gaan verlagen, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat je hierdoor een kleinere kans op een hartaanval hebt.

Wat voorspelt risico op hart-en vaatziekten dan wel?

Een hoog LDL-C niveau is geen goede voorspeller of je wel of niet hart-of vaatziekten krijgt, maar metabool syndroom is dat wel. Metabool syndroom bestaat uit een aantal aandoeningen die wijzen op insuline resistentie. Uiteindelijk leidt dit vaak tot diabetes type 2.

Als je metabool syndroom hebt, heb je vaak één of meer van de volgende kenmerken:

Verhouding tussen triglyceriden en HDL

Triglyceriden zijn vetdeeltjes in ons bloed. Als je eet, zet je lichaam alle calorieën die het niet meteen hoeft te gebruiken om in triglyceriden. De triglyceriden worden opgeslagen in je vetcellen. Later geven hormonen triglyceriden af ​​voor energie tussen maaltijden. Als je regelmatig meer calorieën eet dan je verbrandt, met name van koolhydraatrijk voedsel, dan krijg je een hoog triglyceriden niveau in je bloed.

Inmiddels heeft veel onderzoek laten zien dat de hoeveelheid triglyceriden vergeleken met de hoeveelheid HDL in je bloed een veel betere indicator is dat je een vergroot risico op hart-en vaatziekten hebt. Er is een verband tussen de verhouding triglyceriden/HDL en verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Preventief statines slikken verkleint je risico niet

Het feit dat steeds meer mensen statines slikken leidt niet tot minder hart aanvallen. Bovendien leidt het ook niet tot minder sterfgevallen. Het is veel effectiever om je leefstijl te veranderen en het vet rond je middel kwijt te raken! Dit doe je door te stoppen met alle vormen van suiker en alcohol (vooral bier).

Statines kunnen schadelijk zijn en hebben nare bijwerkingen

Zeker preventief statines slikken is volstrekt zinloos en waarschijnlijk zelfs schadelijk, want statines hebben heel wat bijwerkingen. Het onnodig slikken van statines kan zelfs leiden tot een vroegere dood en ondanks dat meerdere studies dit nu hebben laten zien, worden ze toch nog steeds preventief voorgeschreven.

Wetenschappelijk onderzoek heeft juist aangetoond dat mensen die ouder dan gemiddeld worden een hoger LDL-C niveau hebben. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat statines bij vrouwen boven de 50 sowieso niet leiden tot minder hart- en vaatziekten en een langere levensduur.

Op zich misschien niet zo gek, want ELKE CEL IN JE LICHAAM HEEFT CHOLESTEROL NODIG!

Cholesterolverlagers?

Er is mogelijk (het onderzoek is niet éénduidig), een groep mensen die misschien wel baat hebben bij cholesterolverlagers. Dit zijn degenen die al een hartaanval hebben gehad en een stent hebben gekregen. Check dus met je arts of je wel of niet kunt stoppen met cholesterol verlagers en doe dit niet zondermeer op eigen houtje.

Hoe voorkom je hart- en vaatziekten?

Hier kan je meer informatie vinden over hoe je je risico op hart- en vaatziektes kan verminderen.

Meer weten?

Dit is een interessante film (wel wat lang), waar op een gegeven moment ook uitgebreid over het onderzoek naar statines wordt gesproken en hoe statines heel hard door de farmaceutische industrie gepusht worden.

Hier kan je informatie vinden over een heel goed boek over statines van Malcolm Kendrick, hij is een bekende Schotse huisarts die al heel erg lang onderzoek naar hart-en vaatziekten doet.

Dit is een boek wat ik recent op het spoor kwam en wat met wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het probleem de koolhydraten zijn en niet verzadigde vetten zoals ons jarenlang incorrect verteld is.

Het hele idee dat (1) verzadigde vetten zorgen voor een hoog cholesterolniveau en dat (2) een hoog cholesterol niveau tot hart-en vaatziekten leidt, gaat terug naar Ancel Keys. Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.