Kippenlevertjes met Marsala hebben een licht zoete smaak. De alcohol verdampt tijdens het koken, maar het maakt de kippenlevertjes iets minder bitter en het is het bittere wat veel mensen niet lekker vinden.
Goede bron van vitamines en mineralen
Kippenlevertjes behoren tot het orgaanvlees. Vroeger was dit het goedkopere vlees en werd het best vaak gegeten. Tegenwoordig eten steeds minder mensen het en dat is jammer, want het is is heel gezond. Kippenlevertjes bevatten veel vitamine A, B12 en B2 en ze zijn ook rijk aan ijzer.
Vitamine A is heel goed voor ons, al moeten we er ook weer niet te veel van binnenkrijgen. Eet daarom niet vaker dan één of twee keer per maand kippenlevers en/of andere lever, maar laat je daar dus ook niet door afschrikken. Eet gevarieerd!
In Italië is orgaanvlees nog wel heel populair en zie je het ook nog steeds vaak op het menu in restaurants. Het is ook makkelijk verkrijgbaar. Als je hoort hoe gezond het Mediterrane dieet is, wordt vaak gedacht aan groenten en olijfolie, maar er wordt vaak vergeten dat Italianen ook best veel vlees en zuivelproducten (vooral verschillende soorten kaas, maar ook melk in cappuccino en café latte) eten.
Kippenlevertjes kopen
In Nederland zijn kippenlevertjes steeds moeilijker te krijgen. In de supermarkt zie je ze bijna niet en de slager verkoopt ze ingevroren in bakjes van 100 gram. Dan heb je dus heel wat bakjes nodig, het wordt dan nog aardig prijzig.
Ik koop mijn kippenlevertjes daarom bij de poelier op de markt. Als er een poelier bij jou in de buurt zit, zal die ze ook vast en zeker hebben. Ik koop dan altijd wat extra en vries het thuis in porties van 400 gram in. Kijk uit als je kippenlevertjes in de magnetron wilt ontdooien! Doe dat op een lage temperatuur en check regelmatig, dat ze niet al koken. Het is dus handiger om ze gewoon de avond voor dat je ze wilt gaan maken in de koelkast te leggen, zodat ze 24 uur hebben om in de koelkast te ontdooien.
Kippenlevers hebben een typische eigen smaak
Vooral kinderen vinden kippenlevertjes in het begin misschien niet zo lekker. Ze kunnen een beetje bitter smaken. Aangezien zo veel eten tegenwoordig zo zoet is zal dat dan even wennen zijn. Dit is waarom het belangrijk is om kinderen al heel jong aan verschillende smaken te laten wennen.
Dus als je peuter aan vaste voeding went, kan je hem al een heel klein stukje kippenlever laten proeven. Als je dit regelmatig doet, zal je merken dat je peuter ook later ‘bitter’ eten beter accepteert.
Als je wacht tot je kind ouder is, zal het vaak moeilijker zijn. Hier kan je daar meer over lezen. Omdat er zoveel vitamine A in kippenlevertjes zit, is het niet goed om kleine kinderen te veel te geven, geef dus echt één of twee hapjes.
Marsala
De combinatie met de Marsala maakt de kippenlevertjes net iets minder bitter. Marsala is een versterkte Siciliaanse wijn. Marsala wordt gemaakt door wijnalcohol toe te voegen aan de vergistende druivenmost. Wijnen van verschillende jaren worden gemengd om een zo stabiel mogelijke smaak te verkrijgen.
Je kan een droge of een zoete marsala kopen. Een Marsala heeft een alcohol percentage tussen 20-25%, veel hoger dan een gewone wijn dus, maar als je de wijn mee kookt vervliegt de meeste alcohol. Als kinderen mee eten, zou ik wat gare kippenlevertjes voor hen apart zetten, voordat je de Marsala toevoegt.
Als je geen Marsala kan vinden, kan je het vervangen door een Spaanse dessert wijn, zoals Moscatel.
Je kan overigens de Marsala ook weglaten en bijvoorbeeld wat fijngehakte platte peterselie over de kippenlevertjes strooien voor het serveren.
Spek
Zoals bij veel Italiaanse gerechten, gebruik je in de basis van dit gerecht ui en spek. Je kan kant-en-klare spekblokjes kopen, maar je kan ook een speklapje kopen en dat zelf even in blokjes snijden. Als je te veel hebt kan je de rest invriezen.
Het voordeel hiervan is dat je minder toevoegingen binnenkrijgt. Aan spekblokjes of spekreepjes worden onder meer conserveermiddelen (E250 en E262) en vaak rook aroma toegevoegd. Je kan dit dus heel makkelijk vermijden door zelf een speklapje in stukjes te snijden.
Bijgerecht bij kippenlevertjes
Ik serveer kippenlevertjes vaak met bloemkoolpuree, maar ook wel eens met spruitjes. Tegenwoordig kan dat wel want onze hedendaagse spruitjes zijn niet heel bitter meer. Een andere optie is keto saffraan-rijst of een salade.
Kippenlevertjes met Marsala
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 400 gram kippenlevertjes
- 100 gram speklapje
- 60 gram rode ui
- 30 gram roomboter
- 100 ml Marsala
- 100 gram mascarpone
- ⅛ theelepel grofgemalen peper
- ⅛ theelepel zout
Instructies
- Maak de ui schoon en hak in stukjes.
- Smelt de boter in een braadpan en voeg de ui toe, laat enkele minuten fruiten op matig vuur totdat de ui zacht is geworden.
- Snij het speklapje in blokjes.
- Draai het vuur hoger en voeg de spekblokjes toe en laat 2 minuten bakken, roer af en toe even door.
- Snij de kippenlevertjes zo nodig in kleinere stukken. Als je groen op de kippenlevertjes ziet zitten, snij dit er dan af. Het is gal en dat is heel erg bitter.
- Voeg nu de kippelevertjes toe en bak ze rondom bruin, maar nog roze van binnen. Zodra ze aan de buitenkant bruin zijn, het vuur lager zetten. Blijf regelmatig doorroeren terwijl je ze bakt.
- Voeg nu zout, peper en de mascarpone aan de kippenlevertjes toe. Zet het vuur op matig laag en roer door zodat de mascarpone smelt.
- De mascarpone moet helemaal oplossen zodat je een romige saus krijgt.
- Voeg de Marsala toe en roer door. Laat even op laag vuur doorkoken. De kippenlevertjes moeten aan de buitenkant bruin zijn, maar je moet ze makkelijk met een houten lepel doormidden kunnen breken en dan moeten ze vanbinnen mooi roze zijn.