Rundertong in plakken snijden

Orgaanvlees

Orgaanvlees is vlees van de inwendige organen en ingewanden van een geslacht dier.  Voor je (over)grootouders was het heel gewoon om regelmatig orgaanvlees te eten. Tegenwoordig eten we heel anders en kiezen we vooral voor spiervlees. De uitzondering hierop is waarschijnlijk paté en leverworst. Beiden worden gemaakt met lever en zijn ook in Nederland populair.

Andere soorten orgaanvlees zijn in Nederland niet heel populair en dat heeft er toe geleid dat ze niet altijd makkelijk verkrijgbaar zijn en vaak ook niet goedkoop zijn. Lever is vaak nog wel te vinden, maar andere soorten orgaanvlees kan je het beste via je slager bestellen. Ook je slager zal ze lang niet altijd op voorraad hebben, dus bestel ze tijdig.

Zowel in Zuid-Europa en Oost-Europa wordt ook nu nog heel regelmatig orgaanvlees gegeten. Er zijn dan ook talloze lekkere recepten te vinden.

Soorten orgaanvlees

  1. nieren
  2. lever
  3. hart
  4. tong
  5. zwezerik
  6. hersenen
  7. testikels
  8. pens
  9. bloed

Een goed idee om orgaanvlees te eten

Het eten van orgaanvlees heeft twee grote voordelen:

  1. het is beter voor je gezondheid
  2. het is beter voor het milieu

Gezondheidsvoordelen van orgaanvlees

Orgaanvlees is een heel goede bron van tal van vitamines en mineralen. Dit is waarom wilde dieren vaak het eerst het orgaanvlees van hun prooi eten. Hier zitten namelijk de meeste voedingsstoffen in.

Onze voorouders wisten dit al. Jager-verzamelaars aten in principe alle organen, zoals hersenen, darmen en zelfs testikels.

Alle soorten orgaanvlees bevatten veel voedingsstoffen, zoals:

  1. vitamine A
  2. vitamine D
  3. vitamine E
  4. vitamine B1 (thiamine)
  5. vitamine B2 (riboflavine)
  6. vitamine B3 (niacine)
  7. vitamine B5 (pantotheenzuur)
  8. vitamine B6
  9. vitamine B11 (folaat)
  10. vitamine B12
  11. vitamine C
  1. ijzer
  2. selenium
  3. koper
  4. fosfor
  5. zink
  6. natrium
  7. kalium
  8. magnesium
  9. jodium
  1. choline

Beter voor het milieu

Het zou zonder meer veel beter voor het milieu zijn als we weer net zoals vroeger het hele dier gingen eten. Om te beginnen zou je veel minder dieren hoeven te slachten als je beter benutte wat we hebben.

Op het moment wordt orgaanvlees vaak naar het buitenland ge-exporteerd. Dit komt ook met extra milieu kosten (energiekosten en CO2 uitstoot van transport en koeling). Het zou dus veel beter zijn als deze producten hier in Nederland geconsumeerd zouden worden.

Voedingswaarden

De voedingswaarden verschillen per soort orgaanvlees maar ook tussen een bepaald orgaanvlees van verschillende diersoorten. Kippenlevertjes bevatten andere hoeveelheden vitamines en mineralen vergeleken met bijvoorbeeld runderlever.

Als je zelf wilt opzoeken wat nu precies waar in zit, kan je dit Canadese website gebruiken. Je vult in het Engels de naam van het soort vlees in (inclusief van welke diersoort). Je hoeft geen code in te vullen en dan klik je op Food search. Dan kies je de juiste code (bijvoorbeeld of het vlees bereid is en zo ja hoe of dat het rauw is) en je kiest vervolgens de juiste portiegrootte. Een nieuw pagina opent dan met de complete voedingswaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.