Strooi de platte peterselie ove rde niertjes voordat je serveert

Runderniertjes in een Porcini roomsaus

Tegenwoordig is het niet altijd even makkelijk om runderniertjes of kalfsniertjes te vinden. Je kan ze vaak wel bij een slager bestellen, maar de meest slagers zullen ze niet op voorraad hebben. Bestel je runderniertjes dus tijdig!

Orgaanvlees

Runderniertjes behoren tot het orgaanvlees. Orgaanvlees is een heel goede bron van vitamines en mineralen.

Daar bovenop is het een goed idee als we vaker orgaanvlees eten, want dit gaat verspilling tegen. Het is dan ook een goed idee om zoveel mogelijk het hele dier, van neus tot staart, te eten. Zo kunnen we duurzamer eten. Dus als je graag duurzaam wilt eten, probeer dan een keer dit recept voor runderniertjes!

Porcini

Ik kook deze runderniertjes in een roomsaus met porcini. Porcini groeien in het wild in Zuid-Europa. In Nederland wordt het eekhoorntjesbrood genoemd.

Ik koop altijd de gedroogde porcini. Je moet de gedroogde porcini een minuut of 15 laten weken voordat je ze kan gebruiken, maar het grote voordeel hiervan is dat je de vloeistof aan je saus toevoegt. Die vloeistof geeft je saus veel smaak. Het is echter wel belangrijk om eerst eventueel zand eruit te filteren. Ik doe dit door het weekvocht van de porcini door een vergiet met daarin een koffiefilter te gieten. Je zal verbaasd staan hoeveel zand en soms kleine steentjes in je koffiefilter achter blijven.


Runderniertjes

Runderniertjes in een porcini roomsaus

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vlees
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 7g
Calorieën: 415kcal

Ingrediënten

  • 750 gram runderniertjes
  • 3 eetlepels keuken azijn
  • kokend water
  • 15 gram Porcini (gedroogd)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels Dijon mosterd
  • 200 gram creme fraiche
  • 10 gram platte peterselie
  • peper en zout
  • 45 ml extra vierge olijfolie

Instructies

  • Doe de porcini in een bakje en giet er kokend water op, zodat de porcini net onder water staan. Laat ze 15 minuten weken.
    Week de porcini in kokend water
  • Doe de peterselie zonodig in een bakje met koud water om mooi stevig te worden.
    Platte peterselie, kervel en basilicum
  • Haal het vet zoveel mogelijk van de niertjes af. Dit vet kan je wel gebruiken om ze straks in te bakken.
    Het vet zoveel mogelijk verwijderen
  • Snij de niertjes in plakken en doe ze in een bakje. Breng het water aan de kook. Doe het kokende water in een maatbeker en meng de azijn door het water en giet dit mengsel over de niertjes. Schep de niertjes om, zodat ze een paar minuten goed onder water gestaan hebben.
    Doe de niertjes in een bakje en schenk het kokende water met azijn erover
  • Laat de niertjes in een vergiet uitlekken.
    Laat de niertjes in een vergiet uitlekken
  • Haal de geweekte porcini uit het vocht en filter het vocht door een zeefje met koffiefilter of keukenpapier (om het zand eruit te zeven).
    porcini vocht filteren
  • Maak de knoflook schoon en druk de knoflook plat met de brede kant van een mes. Snij de knoflook in kleine stukjes. Maak de ui schoon en snij in stukjes of dunne ringen.
    Ui en knoflook in stukjes snijden
  • Verhit ⅓ deel van de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui ringen totdat ze zacht worden.
    Bak de ui op matig vuur.
  • Zodra de ui zacht is, haal je het uit de koekenpan en zet je het apart.
    ui apart zetten
  • Doe de rest van de olijfolie in de koekenpan op matig hoog vuur. Als de olie heet is, voeg je de niertjes toe. Laat de niertjes 5 minuten op matig vuur bakken.
    Bak de niertjes in de koekenpan
  • Voeg het vocht van de porcini aan de niertjes toe en roer door. Laat 5 minuten op matig vuur bakken.
    Vocht van de porcini
  • Maak de niertjes op smaak met grof gemalen peper en voeg de knoflook, uien en porcini toe. Schep even door. Laat 10 minuten zachtjes bakken, schep af en toe even door.
    Voeg knoflook toe
  • Voeg nu de creme fraiche en mosterd aan de niertjes toe en roer door. Laat nog een paar minuten zachtjes bakken zodat je een romige saus krijgt. Roer af en toe door.
    Voeg creme fraiche en mosterd toe
  • Laat de peterselie uitlekken en knip of snij dan in stukjes.
    Peterselie in stukjes snijden
  • Strooi de peterselie over de niertjes voordat je serveert.
    Strooi de platte peterselie ove rde niertjes voordat je serveert

Voedingswaarden

Calorieën: 415kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 35g | Vetten: 27g | Vezel: 1g | Netto koolhydraten: 7g | Macro Vetten: 59% | Macro Koolhydraten: 8% | Macro Eiwitten: 34%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.