Migrating Motor Complex

Migrating Motor Complex en je dunne darm

Het Migrating Motor Complex is een mechanisme dat zorgt dat je dunne darm regelmatig schoongemaakt wordt. Tijdens dit proces kan je last krijgen van een knorrende maag. Een knorrende maag is een positief teken dat je spijsverteringskanaal schoon geveegd wordt. Het is dus een heel belangrijk onderdeel van de grote schoonmaak!

Het Migrating Motor Complex

Het knorrende geluid dat je tussen maaltijden hoort, wordt veroorzaakt door het Migrating Motor Complex. Dit complex stuurt peristaltische golven door je maag en dunne darm, in een regelmatige cyclus tijdens een nuchtere toestand. Dit is tijdens de fase tussen de maaltijden door.

Het Migrating Motor Complex is actief doordat je darmen leger of leeg zijn. Het zorgt ervoor dat onverteerd materiaal en resterende organismen door je spijsverteringskanaal heen bewogen worden. Het zorgt er in feite voor dat je darmen schoongeveegd worden en draagt daardoor bij aan een goede gezondheid en goede darmflora!

Wat is het Migrating Motor Complex?

Het Migrating Motor Complex zijn golven van elektrische activiteit die tijdens het vasten in een regelmatige cyclus door de darmen vegen.

Deze motorcomplexen veroorzaken peristaltische golven, die het transport van onverteerbare stoffen zoals bot, vezels en vreemde lichamen vanuit de maag, door de dunne darm, langs de ileocecale sluitspier en naar de dikke darm vergemakkelijken. Ze zorgen er voor dat bacteriën van de dunne darm naar de dikke darm getransporteerd worden en ze remmen de migratie van colonbacteriën naar het terminale ileum af. Dit laatste kan namelijk tot een bacteriële overgroei in de dunne darm leiden als te veel colonbacteriën migreren.

Verstoord Migrating Motor Complex

De Migrating Motor complex kan snel verstoord raken. Het stopt namelijk zodra:

  • je iets eet (dit kan heel weinig zijn)
  • je vlak voor het naar bed gaan iets eet
  • stress

Als je dus vaak op een dag iets eet, wordt je Migrating Motor Complex niet geactiveerd. Bovendien heeft wat je eet invloed op hoe lang de Migrating Motor Complex onderbroken wordt. Zo blijkt dat een flink ontbijt er voor zorgt dat dit Complex voor zo’n 4 uur stopt. Dit tijd span hangt af van:

  • hoeveel calorieën je eet (hoe meer, hoe langer het stopt)
  • aard van het voedsel (eiwitten zorgen voor de kortste onderbreking, gevolgt door koolhydraten, vetten zorgen voor de langste onderbreking).

Als je net voor het naar bed gaan iets eet, wordt het ook niet geactiveerd zelfs niet als je gedurende de hele nacht niks meer eet. Dit is dus ook weer een reden waarom het heel erg belangrijk is om niet na 20.00u ’s avonds te eten, ook niet een klein beetje!

Wat gebeurt er als je Migrating Motor Complex stil ligt?

Als het Migrating Motor Complex niet geactiveerd wordt, blijft de maaginhoud langer in het spijsverteringskanaal hangen.

Dit is gekoppeld aan SIBO, een bacterie-overgroei in de dunne darm. De maaginhoud en organismen blijven langer hangen en dit creëert een uitstekende omgeving voor grote aantallen bacteriën om zich in de dunne darm te vestigen. Dit kan ook leiden tot dyspepsie, wat echt een verzameling spijsverteringssymptomen is, zoals een opgeblazen gevoel, opgezette buik, pijn, vroege verzadiging en of misselijkheid.

Er is ook een verband tussen mensen met een overgroei van h. pylori, een overgroei van bacteriën die in de maag kan voorkomen, hoewel we niet zeker weten of h. pylori veroorzaakt de remming van het motorcomplex, of dat de remming van het motorcomplex mensen gevoeliger maakt voor een h. pylori overgroei.

4 fasen van activiteit

Normaal gesproken keert deze activiteit elke 1,5 tot 2 uur terug en bestaat het uit 4 fasen. Deze vier fasen van activiteit kunnen per individu verschillen, maar ze kunnen ook van dag tot dag voor een individu verschillen.

  • Fase I: Een langdurige rustperiode van 45 tot 60 minuten
  • Fase II: Een periode van ongeveer 30 minuten waarin peristaltische contracties optreden en geleidelijk in frequentie toenemen. Deze samentrekkingen beginnen in de maag en verspreiden zich geleidelijk door de dunne darm
  • Fase III: Een paar minuten piek elektrische en mechanische activiteit (5-15 minuten). Dit is de fase waarin snelle, gelijkmatig verdeelde peristaltische contracties optreden. In tegenstelling tot de spijsverteringsperiode blijft de maagportier (pylorus) open tijdens deze peristaltische contracties, waardoor veel onverteerbare materialen in de dunne darm terechtkomen.
  • Fase IV: Een korte overgangsperiode tussen fase III en fase I, gekenmerkt door verminderende activiteit.

In het algemeen treedt de Migrating Motor Complex-activiteit elke 90-230 minuten op tijdens de interdigestieve fase. De interdigestieve fase is de periode tussen de maaltijden in.

Tijdens de derde fase, die 5-15 minuten duurt, vinden er snelle en gelijkmatig verdeelde golfachtige samentrekkingen plaats. Als je nu iets zou eten, dan wordt het Migrating Motor complex geremd.

Prikkelbare darmsyndroom en SIBO

Onderzoek heeft laten zien dat patiënten met SIBO en IBS gemiddeld 30% vaker een fase III activiteit hebben, maar bij hen duurt fase III 30% korter. Hier kan je meer over dit onderzoek lezen.

Meer informatie

Hier kan je meer informatie in het Engels vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.