Vitamine D uit zonneschijn!

2. Vitamine D: volwassenen en kinderen

Laatst hoorde ik een gezondheidsinstantie op de school van mijn kind uitleggen, dat kinderen in de groei vooral veel margarine nodig hebben want daar is vitamine D aan toegevoegd.

Steeds meer mensen hebben een vitamine D tekort

Steeds meer mensen hebben een vitamine D-tekort.

De schattingen zijn dat in Nederland vooral veel mensen met een donkere huidskleur een vitamine D tekort hebben. Zo’n 40% van de Surinaamse vrouwen onder de 50 jaar en mogelijk zelfs 80% van de Surinaamse vrouwen boven de 50 jaar, zouden een vitamine D tekort hebben.

Ook zo’n 40% van de autochtone vrouwen over de 50 jaar zou weleens een vitamine D tekort kunnen hebben. Nou is het niet heel makkelijk om te bepalen wie een tekort heeft, want dit ligt er maar net aan hoe de minimale waardes voor vitamine D worden vastgesteld.

Ook veel jonge kinderen (peuters) hebben vaak behoefte aan extra vitamine D, omdat ze zelf nog niet genoeg vitamine D kunnen aanmaken. Bovendien eten lang niet alle kinderen gevarieerd en dat kan ook een tekort opleveren, net zoals niet genoeg buitenspelen. Vooral als je kind een donkerdere huidskleur heeft is het risico op een tekort groot.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid is. Dit is een interessant onderzoek over het belang van vitamine D (in het Engels).

Het zorgt namelijk dat ons lichaam calcium kan opnemen. We hebben calcium nodig voor gezonde botten en gezonde tanden.

Een tekort aan deze vitamine, wordt inmiddels in verband gebracht met tal van ziekten, zoals:

  • borstkanker, darmkanker, prostaatkanker
  • hart-en vaatziekten
  • depressie
  • overgewicht

Het speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem en in ons zenuwstelsel. Omdat het zo’n enorm belangrijke vitamine voor ons lichaam is, kan ons lichaam deze vitamine dus zelf maken!

Ons lichaam maakt het zelf met behulp van UV stralen

In het Engels wordt vitamine D ook wel de ‘sunshine vitamine’ genoemd.

Ons lichaam kan het namelijk prima zelf maken als we zorgen dat we genoeg buiten komen zodat onze huid UV stralen op kan nemen.

Keto: Je lichaam kan zelf vitamine D maken!

Dus zorg dat je elke dag minimaal 15 minuten buiten bent en je gezicht en armen onbedekt zijn zodat ze UV stralen kunnen opvangen.

UV stralen kunnen namelijk niet door kleding heent!

UV stralen zijn er ook als het bewolkt is. Er zijn dan weliswaar minder UV stralen, maar ze zijn er nog steeds.

Gezonde voeding

Als je gevarieerd eet, krijg je ook vitamine D in een andere vorm door je voeding binnen. Het zit in zalm, runderlever, eidooiers en kaas. Dit is nog steeds heel goed voor je, maar minder effectief dan als je lichaam het zelfmaakt door blootstelling aan (zon) licht.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om te zorgen dat je voldoende calcium door je voeding binnenkrijgt. Calcium zit natuurlijk in zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas, etc.), maar ook in groenten (broccoli, kool, etc.), noten en zaden en in vis waar je de graatjes van eet (kleine sardientjes in blik bijvoorbeeld).

Tekort?

Er zijn situaties waarin je misschien extra vitamine D nodig hebt.

Mensen met een vitamine D tekort, kunnen de volgende symptomen hebben:

  • vaak vermoeid
  • vaak verkouden
  • bloedend tandvlees
  • lusteloos/neerslachtig
  • angstig

Volwassenen en kinderen met een donkerdere huidskleur, mensen die weinig buiten komen, vegetariërs en veganisten, hebben allemaal een grotere kans op een vitamine D tekort.

Als je het zeker wilt weten, kan je je huisarts om een bloedtest vragen. Mocht daaruit komen dat je een  tekort hebt, dan kan je een supplement nemen. Je huisarts kan je dan ook meteen vertellen hoeveel extra vitamine D je moet nemen, want de supplementen komen in verschillende hoeveelheden.

Te veel?

Een vitamine D tekort is heel slecht voor je gezondheid, maar hetzelfde geldt als je te veel vitamine D binnenkrijgt! Als je dus een supplement besluit te nemen, houd je dan altijd aan de aanbevolen dosis of overleg met je huisarts. Als je kinderen een supplement wilt geven, zorg dan dat de dosering geschikt is voor de leeftijd van je kind (tenzij je huisarts anders heeft bepaald).

Lichttherapie

Als je lichttherapie gebruikt moet je ook heel erg oppassen met extra vitamine D, want je kan door de combinatie van lichttherapie en supplementen een te hoog vitamine D gehalte krijgen.

In zo’n geval is het dus echt beter om met je huisarts te checken voordat je een supplement neemt, zelfs als je in één van de risicogroepen zit. Je huisarts kan via een eenvoudig bloedonderzoek checken of je vitamine D gehalte goed is.

Vitamine D3 supplement

Als je in één van de risico groepen zit en een vitamine D supplement wilt gaan nemen, kies dan een vitamine D3 supplement. Vitamine D3 is de vorm die ons lichaam zelf ook maakt.

Het is een stuk gezonder om een vitamine D3 supplement te nemen dan om margarine, wat gemaakt is van zaad-oliën die simpelweg heel slecht voor ons zijn, te gaan eten om je vitamine D binnen te krijgen!

Zelf neem ik alleen gedurende de herfst en de winter een aantal keer per week een lage dosering vitamine D3 supplement.

Vaak zie je dat vitamine D gecombineerd wordt met vitamine K2 en calcium. Op een keto dieet zou je dit niet nodig moeten hebben, want als het goed is krijg je voldoende vitamine K2 binnen. Vitamine K2 zit namelijk in gefermenteerde voeding zoals zuurkool, maar ook in vlees, yoghurt, kaas, boter en eieren. Op een keto dieet zou je ook verwachten dat je voldoende calcium binnenkrijgt, want dat zit namelijk in groene bladgroenten, amandelen, chia zaadjes, sesamzaadjes, rauwe melk en rauwmelkse kaas.

Kinderen

Als je een supplement voor kinderen (t/m 12 jaar) wilt kopen is het veiliger om een supplement speciaal voor kinderen te kopen. Zo is de dosering altijd in orde. Voor veel vitamines en mineralen geldt namelijk dat je niet te weinig maar ook niet te veel wilt innemen. Dus voor jongere kinderen kan Davitamon vitamine D voor kinderen een goede optie zijn.

Voor een kind in de groei is het wel belangrijk dat je zorgt dat hij of zij zowel voldoende vitamine D als vitamine K2 en calcium binnenkrijgt. Zo lang een kind regelmatig zuivelproducten, vlees en eieren eet, zullen zowel calcium als vitamine K2 geen probleem zijn. Maar mocht je kind een moeilijke eter zijn, dan is het wel belangrijk om dit in de gaten te houden.

Hoe en wanneer neem je je vitamine D supplement?

Het is het beste om een vitamine D supplement met of direct na een maaltijd te nemen en ook te zorgen dat je voldoende vet in die maaltijd hebt, want dan wordt vitamine D beter opgenomen. Op een keto dieet is dat natuurlijk ook geen probleem!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *