Deze keto Scotch eggs zijn heel geschikt om als lunch mee naar school of werk te nemen, maar ook als party-food.

Je maakt ze in de oven, het is dus echt heel eenvoudig. Dit betekent wel dat ze wat lager in vet zijn, want ze bevatten alleen de vetten die van nature al in het gehakt en het ei zitten. Daarom is het een goed idee om half-om-half gehakt te gebruiken, want rundergehakt, lamsgehakt en kipgehakt bevatten allen minder vet.

Paneermeel

Ik gebruik amandelmeel als paneermeel. Afhankelijk van het recept kan je de amandelmeel met geraspte Parmezaanse kaas en/of kruiden mengen. Met kruiden moet je wel een beetje uitkijken, dat je geen kruiden gebruikt die bitter worden als ze heet worden.

Als je kant-en-klare Scotch eggs koopt zijn ze vrijwel zeker niet keto. Dit zijn bijvoorbeeld de ingrediënten in Tesco Scotch Eggs:

INGREDIENTS:Egg (37%), Pork (28%), Wheat Flour [Wheat Flour, Calcium Carbonate, Iron, Niacin, Thiamin], Water, Rapeseed Oil, Onion, Potato Starch, Dried Potato, Pork Fat, Salt, Sugar Beet Fibre, White Pepper, Black Pepper, Yeast Extract, Nutmeg, Sage, Marjoram, Yeast, Paprika Extract.

Ze bevatten onder andere de volgende niet-keto ingrediënten: tarwe bloem, aardappel en aardappel zetmeel, suikerbiet vezels, raapzaad olie.

Kwarteleitjes

Kwarteleitjes zijn mooi klein en zorgen er voor dat de Scotch eggs de maat van een klein gehaktballetje hebben. Kwarteleitjes kan je bij de poelier, maar ook bij de Jumbo en AH kopen.

Scotch eggs

Scotch eggs hebben overigens niks met Schotland te maken. Ze zijn waarschijnlijk bedacht door het Engelse warenhuis Fortnum & Mason als snack voor tijdens het reizen. In Engeland is het een geliefd ingrediënt in picknickmanden. In Nederland worden Scotch Eggs ook wel vogelnestje of vogelnestjes genoemd, want het ei zit in een soort mandje van vlees.

Scotch eggs

 • 10 kwartel-eitjes
 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 3 eetlepels amandelpaneermeel
 • 0.5 theelepel nootmuskaat
 • snufje peper en zout
 1. Verwarm de oven voor op 160º celsius.
 2. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
 3. Kook de kwarteleitjes 4 minuten in kokend water. De eitjes mogen niet drijven (een eitje wat echt boven het water uitsteekt weggooien).

 4. Spoel de eitjes onder koud water af, totdat ze koud genoeg zijn of ze te pellen. Voorzichtig pellen.

 5. Meng het gehakt met de nootmuskaat en zout en peper.

 6. Strooi wat amandelpaneermeel op een snijplank.

 7. Verdeel het gehakt in 10 porties. Neem 1 portie gehakt in je hand en druk het uit om ruimte te maken voor het ei.

 8. Vouw het gehakt nu om het eitje heen, zodat je een gehaktballetje krijgt.

 9. Rol het balletje door het amandelpaneermeel en leg op het bakpapier op de ovenplaat. Herhaal voor de rest van het gehakt en de eitjes.

 10. Bak ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Na 20 minuten de gehaktballetjes even draaien. Ze zijn klaar als ze mooi bruin zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *