Yoghurt ijs met bosbessen

Dit ijs kan je gewoon in je vriezer maken, je hebt dus geen ijsmachine nodig. Het grote verschil met ijs in een ijsmachine maken en direct invriezen, is dat ijs in een ijsmachine zachter blijft (er zit meer lucht in) en je kan het daarom goed scheppen. Dit ijs bevat veel minder lucht en wordt dus veel harder (meer zoals waterijs) en het is daarom belangrijk dat je het tijdig uit de vriezer haalt!

Extra vanille extract en citrusrasp

Ik gebruik geen suiker in dit recept, dus proef even of je het niet te zuur vindt voordat je het invriest. Door iets in te vriezen, gaat het namelijk nog iets zuurder smaken. Dus het eindresultaat is een beetje zuurder dan wat je nu proeft. Dit is waarom ik extra vanilla extract toevoeg. Je kan natuurlijk een beetje stevia of erythritol of een combinatie van de twee toevoegen.

Ik voeg ook wat mandarijn rasp toe. Dat geeft het een lekker citrus smaakje. Je kan natuurlijk ook citroenrasp of sinaasappelrasp toevoegen. Het is wel belangrijk om zelf verse vruchten te raspen. Kant-en-klare citroenrasp bevat vrijwel zeker suiker.

Zesteur

Sinds kort heb ik een zesteur om citrus rasp te maken.

Eerst gebruikte ik altijd een gewone kleine rasp. Mijn keuken is al zo vol en ik dacht dat het alleen maar plaats zou innemen en dat het zonder ook prima gaat. Toch kreeg ik best vaak ook veel van de witte laag (onder de schil van citrusvruchten) bij mijn zest. Die witte laag is vrij bitter, dus dat wil je liever niet.

Ik heb dus toch maar een echte zesteur gekocht. Het verschil is echt fantastistisch! Je merkt het vooral als je veel citroenrasp of mandarijnrasp nodig hebt. Het is snel en je krijgt echt alleen de schil, dus helemaal geen wit! Vooral voor desserts is dit heel belangrijk.

Ouderwetse puddingvormpjes

Het is ontzettend zonde om een mooi en lekker dessert te maken en het dan niet mooi uit de vorm te krijgen. Daarom gebruik ik deze ouderwetse puddingvormpjes met een dekseltje aan de onder-en bovenkant te gebruiken want dan kan je ze er heel makkelijk uithalen! Je hoeft alleen het dekseltje aan de bovenkant er vanaf te halen en de puddingvorm omgekeerd op het bord te zetten. Dan haal je het dekseltje aan de onderkant er vanaf en geeft zo nodig een klein duwtje en de pudding of in dit geval het ijs, glijdt er zo uit.

Als je geen puddingvormpjes hebt, dan kan je ze in een ander bakje (dat in de vriezer kan) maken. Vet het bakje in met wat boter of kokosolie en doe er dan wat keukenfolie in. Schenk de ijsmix in de keukenfolie. Op die manier kan je het ijs straks makkelijker uit het bakje krijgen, door zachtjes aan de keukenfolie te trekken.

IJslollies

Deze ijs-mix is ook heel geschikt om in ijslolly vormpjes te doen.

Keto yoghurtijs met bosbessen

Yoghurt ijs met bosbessen

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Dessert
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 205kcal

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 100 ml volle yoghurt
  • 75 gram mascarpone
  • 50 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel mandarijn rasp
  • 30 gram bosbessen
  • pepermunt blaadjes Om te garneren.

Instructies

Yoghurt ijs maken

  • Splits de eieren en doe de dooiers in een kom. Klop de dooiers goed los en schenk ze dan in een au bain marie pan. Bewaar de eiwitten in de koelkast. 
  • Verwarm au bain marie en blijf kloppen terwijl je het verwarmt. Na een tijdje kloppen merk je dat de dooiers steeds dikker gaan worden. 
    Verwarm de eidooiers au bain marie
  • Zodra de dooiers dik worden, haal je de pan van het vuur. Laat de dikke gele massa nu een beetje afkoelen en roer het vanille extract er doorheen. 
  • Je voegt nu eerst de mascarpone toe, want daarvoor geeft het niet of de dooiers nog warm zijn. Meng zo goed mogelijk door elkaar heen met een garde. 
  • Voeg dan de room toe en meng weer goed door elkaar heen. Nu is de mix niet meer warm en kan je de yoghurt en mandarijn rasp toevoegen. Meng weer goed door elkaar heen. 
  • Spoel de puddingvormpjes af met koud water en doe de dekseltjes op de bodem. 
  • Giet de yoghurt ijs mix in de vormpjes. Doe de dekseltjes erop en zet in de vriezer. Vries voor minimaal 3 uur.
    Puddingvormpjes vullen

Serveren

  • Haal het ijs zeker 20 minuten voordat je het wilt serveren uit de vriezer.
  • Haal het ijs voorzichtig uit de puddingvormpjes.  
  • Leg het ijs op een bordje en leg er wat bosbessen omheen en boven op. Garneer met een pepermunt blaadje. 
    Keto yoghurtijs met bosbessen

Nutrition

Calorieën: 205kcal | Bruto koolhydraten: 3g | Eiwit: 5g | Vetten: 18g | Sodium: 35mg | Potassium: 67mg | Fiber: 0g | Vitamin A: 730IU | Vitamin C: 0.7mg | Calcium: 88mg | Iron: 0.5mg | Netto koolhydraten: 3g | Macro Vetten: 84% | Macro Koolhydraten: 6% | Macro Eiwitten: 10%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.