keto dieet en acné

Voeding, astma, acné en eczeem

Vooral in de Westerse wereld, hebben meer en meer volwassenen en kinderen last van eczeem, acné en astma.

Onderzoekers in Nieuw Zeeland hebben een verband gevonden tussen het regelmatig eten van fast food en het ontwikkelen van astma en allergieën.

Vitamine B3 tekort

Er is ook bewijs dat er een verband is tussen een vitamine B3 tekort en verschillende huidaandoeningen, waaronder droge/rode huis, acné en dermatitis.

Een vitamine B3 tekort ontstaat meestal niet doordat je te weinig vitamine B3 door je voeding binnenkrijgt, maar doordat je lichaam het niet goed kan opnemen. Dit kan gebeuren als je teveel maisproducten, graanproducten, rijstproducten en/of alcohol gebruikt.

Acné

keto dieet en acné

Er is steeds meer anekdotisch bewijs, dat het keto dieet acné kan verminderen of zelfs genezen. Acné is natuurlijk ook een vorm van chronische ontstekingen, waarbij ons immuunsysteem in overdrive gaat.

Bovendien heeft acné in 80% ook met hormonen (vooral insuline en testosteron) te maken. Dit is waarom zowel pubers als vrouwen in de menopause last van acné kunnen krijgen. Vrouwen met PCOS (poly cysteus ovarium syndroom) hebben ook een grotere kans op acné.

Astma

het keto dieet tegen astma

Ik vond dit heel interessant, want ik heb zelf jarenlang last van astma gehad. Voordat ik aan het keto dieet begon, at ik regelmatig fast food. Ik was namelijk een grote fan van het McDonalds Chickensandwich menu.

Echter, sinds ik het keto dieet volg (nu ongeveer 2,5 jaar) is mijn astma compleet verdwenen. Natuurlijk bewijst dit op zichzelf nog niks, maar het is wel in lijn met de bevindingen van deze onderzoekers in Nieuw Zeeland.

Eczeem

het keto dieet en eczeem

Mijn man heeft een soortgelijke ervaring met zijn eczeem gehad. Nou is hij nooit een fan van fastfood geweest, maar at hij voordat we aan het keto dieet begonnen, best veel pasta.

Sinds hij het keto dieet volgt, is hij helemaal van zijn eczeem af. Hij had sinds hij een jaar of zeven was last van eczeem. Na een aantal weken keto dieet, verdween het en hij is nu al meerdere jaren eczeemvrij.

Keto dieet

Er is steeds meer onderzoek dat uitwijst dat het keto dieet ontstekingen in het lichaam tegengaat. Zowel astma als eczeem, maar ook acné gaan gepaard met chronische ontstekingen. Als je het keto dieet volgt en in ketose bent, maakt je lichaam ondermeer het keton betahydroxybutyraat. Dit keton is een ontzettend krachtige ontstekingsremmer. Het is dus niet vreemd dat hierdoor ontstekingen minder worden. 

Op een keto dieet eet je daarom liever geen fast food. Fast food bevat vaak veel koolhydraten (patat, broodjes, sausjes). Koolhydraten zorgen dat ons lichaam insuline aanmaakt en dat kan leiden tot meer ontstekingen. Bovendien wordt de patat/burgers etc. gefrituurd in zaad-oliën. Inmiddels is er steeds meer bewijs dat deze oliën ontstekingen in ons lichaam veroorzaken. Bovendien helpt een constanter en lager insuline niveau om je hormonen beter in balans te krijgen. Ook dit kan met meerdere huidziektes, zoals psoriasis en acné helpen. Om deze redenen is een clean keto dieet een veel betere keuze dan een dirty keto dieet.

Op een clean keto dieet eet je natuurlijk geen graan, rijst, mais en probeer je je alcohol inname beperkt te houden en je probeert zaad-oliën te vermijden. Ook dit kan een belangrijke factor zijn waarom je huid op het keto dieet veel beter wordt en je huidaandoeningen geleidelijk kunnen verdwijnen.

Vegetariërs en een vitamine B3 tekort

Dit geldt in mindere mate als je vegetariër bent, omdat de meeste bronnen van vitamine B3 (niacinamide, niacine, nicotinezuur) dierlijke bronnen zijn. Er zijn wel plantaardige bronnen, namelijk avocado en paddenstoelen, maar het is moeilijker om week in week uit te zorgen dat je voldoende niacinamide via je voeding binnenkrijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.