Als je net met het keto dieet begint en mensen om je heen (of zelfs je huisarts) horen en zien hoeveel dierlijke vetten je eet, zal er vast wel iemand zijn die je waarschuwt dat je je kans op hart- en vaatziekten enorm vergroot vanwege al die verzadigde vetten.
Verzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn vooral dierlijke vetten (roomboter, reuzel, ossenwit, ganzenvet, eendenvet, vet vlees), maar ook kokosolie en palmolie.
Sinds de jaren ’60 in de vorige eeuw bestaat het misverstand dat verzadigde vetten je cholesterolgehalte verhogen en dat een hoog cholesterolgehalte hart-en vaatziekten veroorzaakt. Deze hypothese komt van Ancel Keys, hij is ook de man die dacht dat suiker helemaal geen probleem was.
Suiker
Inmiddels weten we dat in die tijd de suikerindustrie onderzoekers sponsorde om studies te publiceren die lieten zien dat niet suiker maar verzadigde vetten de boosdoener waren.
Sinds die tijd zijn er talloze onderzoeken geweest die hebben geprobeerd aan te tonen dat verzadigde vetten hart – en vaatziekten veroorzaken. Er is echter heel veel bewijs dat niet verzadigde vetten, maar juist suiker hart- en vaatziektes veroorzaakt.
Filmpje van cardioloog Aseem Malhotra
In een 5 minuten durende filmpje legt de bekende cardioloog Dr. Aseem Malthotra uit dat hart – en vaatziekten niet door verzadigde vetten worden veroorzaakt. Hij legt ook uit wat de echte oorzaken zijn van hart – en vaatziekten. Je kan dit filmpje op YouTube bekijken door op de onderstaande link te klikken:
Three Top Cardiologists Say Saturated Fat Doesn’t Cause Heart Disease
Wat veroorzaakt hart-en vaatziekten?
Er is steeds meer bewijs dat verreweg de meeste ‘moderne’ ziekten, dus ziekten waar onze voorouders weinig last van hadden, veroorzaakt worden door chronische ontstekingen. Dit geldt ook voor hart- en vaatziekten.
Er zijn een aantal oorzaken voor hart – en vaatziekten:
- bewerkt eten
- stress
- roken
Het probleem met bewerkt eten
Al het bewerkte eten wat je kan kopen bevat plantaardige oliën en vrijwel altijd een vorm van suiker. Het probleem met goedkope plantaardige oliën is dat het zaad-oliën zijn.
Deze zaad-oliën, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, zijn helemaal niet natuurlijk, zoals Becel je graag wil doen geloven. Er komen heel wat chemicaliën aan te pas om de olie uit zaden te halen. Een deel van die chemicaliën blijft in de olie achter omdat het te kostbaar is het er allemaal uit te halen. Dit is trouwens niet de enige reden waarom deze oliën heel slecht voor je zijn.
De tweede reden dat zaad-oliën slecht zijn is omdat ze heel veel Omega 6 vetzuren bevatten. Ons lichaam heeft Omega 6 vetzuren nodig, maar wel in de juiste verhouding met Omega 3 vetzuren. Omdat we maar heel weinig Omega 3 vetzuren via onze voeding binnenkrijgen, moeten we dus ook zorgen dat we niet te veel Omega 6 vetzuren binnenkrijgen. Hier kan je daar meer over lezen.
Plantaardige oliën zijn schadelijk voor je lichaam
Hier kan je een interessante toespraak van Nina Teicholz, schrijfster van de ‘Big Fat Lie’.
Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van plantaardige oliën in ons dieet en heeft hier dit boek over geschreven.
Op YouTube kan je een filmpje vinden waarin Nina Teicholz uitlegt hoe we jarenlang voorgelogen zijn over hoe slecht plantaardige oliën zijn en vooral wie hier financieel belang bij hadden. Typ in de zoekbox op YouTube het volgende in om het filmpje te vinden:
Nina Teicholz – ‘Vegetable Oils: The Unknown Story’
Deze grote studie toont aan dat verzadigde vetten (dus boter, kokosolie, reuzel, etc.) vervangen door zaad-oliën en margarines niet heeft geleid tot een afname in hart- en vaatziekten.
Suiker is schadelijk voor je lichaam
Inmiddels weten we dat suiker op verschillende manieren chronische ontstekingen veroorzaakt. Suiker verhoogt namelijk je bloedsuiker gehalte en dit leidt er toe dat je lichaam ontsteking veroorzakende cytokines aan je bloed gaat afgeven.
Een hoog bloedsuikergehalte leidt er ook toe dat je lichaam Advanced Glycation End Products (AGEs) gaat produceren. Deze moleculen triggeren ontstekingen.
Een hoog bloedsuikergehalte leidt uiteindelijk ook tot insuline-resistentie en dit leidt tot de opslag van visceraal vet (buikvet, vet rond je organen). Het is bekend dat juist dit soort vet leidt tot chronische ontstekingen.
Hier kan je meer lezen over waarom suiker zo slecht voor ons lichaam is.
Het keto dieet: onbewerkt eten & gezonde vetten
Het keto dieet kan je dus juist helpen om je risico op hart – en vaatziekten te verlagen. Inmiddels hebben meerdere studies laten zien dat het keto dieet leidt tot veel minder chronische ontstekingen. Je lever maakt namelijk een keton dat zelfs een betere ontstekingsremmer is dan de gebruikelijke medicijnen!
Bovendien eet je op het keto dieet natuurlijk, onbewerkt eten. Je eet geen suiker en geen zaad-oliën en we weten zowel suiker als zaad-oliën tot chronische ontstekingen leiden. Daar komt dan nog eens bij dat je op het keto dieet goed afvalt en ook dit is heel belangrijk. Overgewicht is ook gelinkt aan chronische ontstekingen. Overvolle vetcellen zijn namelijk ontstoken, dus het is belangrijk om die cellen minder vol te laten worden.