Heb je net van je huisarts te horen gekregen dat je een vervette lever hebt?
Of ken je iemand die een vervette lever heeft?
Je had dit misschien helemaal niet verwacht, want in het algemeen veroorzaakt een vervette lever geen klachten, geen pijn, totdat je in de eind fase terecht komt.
Bovendien is het lang niet altijd zo dat je overgewicht hebt als je een vervette lever hebt! Je kan dus superslank zijn en toch net te horen hebben gekregen dat je aan leververvetting leidt. Dat is natuurlijk wel even schrikken, maar het goede nieuws is dat een vervette lever helemaal omkeerbaar is.
Oorzaak van een vervette lever
Je vraagt je waarschijnlijk af wat de oorzaak van je vervette lever is.
In veel gevallen heeft het met de volgende factoren te maken:
- Eet je producten met veel fructose (vruchtensuiker)?
- Heb je overgewicht?
Voeding als oorzaak van een vervette lever
Veel van onze voeding is tegenwoordig bewerkt. Dit is makkelijk, want het bespaart ons tijd, het is lekker en het blijft langer goed.
Om te zorgen dat onze voeding langer goed blijft, worden vezels eruit gehaald en om te zorgen dat het lekker smaakt worden suikers toegevoegd. Deze combinatie is heel erg schadelijk voor de meeste mensen!
Glucose en fructose
Elke cel in ons lichaam kan glucose opnemen en als brandstof gebruiken. Glucose zit vooral in producten zoals rijst, pasta en brood.
Als je niet te veel eet en dus zorgt dat je lichaam de glucose die je binnenkrijgt ook allemaal kan gebruiken, dan zal je lichaam de glucose niet als vet opslaan en zal je dus geen overgewicht krijgen en ook geen vervette lever.
In Japan, waar veel mensen veel rijst eten, zijn er minder mensen met overgewicht en/of een vervette lever dan in bijvoorbeeld Amerika. Hetzelfde geldt voor Italië waar veel pasta gegeten wordt.
Fructose is vruchtensuiker. Het zit in tafelsuiker (sucrose), rietsuiker, honing etc.
Tafelsuiker bestaat voor de helft uit glucose en de andere helft uit fructose. Fructose zit natuurlijk ook in glucosestroop. Eigenlijk is de naam glucosestroop misleidend, want het bestaat voor meer dan de helft uit fructose en minder dan de helft uit glucose. In Amerika heet het dan ook High Fructose Corn Syrup.
Van nature komt fructose ook in fruit voor. Daarom is het advies om veel fruit te eten voor veel mensen eigenlijk helemaal niet zo gezond.
Om te beginnen is fruit tegenwoordig heel anders dan vroeger. Het is zoeter, bevat geen of minder pitten en bevat minder vezels. Heel lekker, maar dus ook veel fructose.
Vruchtensap wordt ook als gezond gepromoot, vooral verse vruchtensap. Vruchtensap zou vol met vitamines zitten. Dat is eigenlijk ook niet waar, veel groentes bevatten veel meer vitamines.
Zo bevat broccoli veel meer vitamine C dan sinaasappels. Pure marketing dus. Hier komt nog bij, dat als je vruchtensap drinkt, de vezels tijdens het uitpersen kapot gaan (ja, ook als je vruchtensap met ‘stukjes’ er in drinkt!). Je drinkt dus in feite gewoon suikerwater – fructosewater met een lekker smaakje.
De reden dat veel mensen heel veel vruchtensap kunnen drinken is omdat de vezels kapot zijn en je geen gevoel van verzadiging krijgt (en omdat het lekker zoet is natuurlijk, want je drinkt eerder een liter vruchtensap dan een liter water). Dus je kan makkelijk een aantal glazen vers sinaasappelsap drinken, maar waarschijnlijk eet je niet zo snel 6 hele sinaasappels!
Alleen onze lever kan fructose verwerken, geen enkele andere lichaamscel kan dit.
Als je een heel stuk fruit eet, krijg je fructose met vezels binnen en die combinatie zorgt ervoor dat je lichaam de fructose in een beperktere mate opneemt en je je eerder verzadigd voelt. Dat is veel gezonder!
Waar slaat je lichaam vet op?
Als we meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan we kunnen verbruiken, dan gaat ons lichaam wat we niet direct nodig hebben als vet opslaan. Dus als je teveel glucose binnenkrijgt gaat je lichaam de overtollige glucose als vet opslaan. Aangezien alle cellen glucose kunnen gebruiken, slaat je lichaam dit vet verspreid over je lichaam op. Dit is in het algemeen dus niet de oorzaak van een vervette lever!
Dit is anders als je al overgewicht hebt en bovendien veel fructose via je voeding binnenkrijgt. Fructose zit in tafelsuiker, glucosestroop en fruit. Het zit bovendien in vrijwel alle bewerkte producten omdat daar óf suiker óf glucosestroop (óf allebei!) aan toegevoegd wordt.
Als je al overgewicht hebt en ook nog eens fructose binnenkrijgt, dan gaat je lever de fructose direct als vet in de levercellen opslaan. Zodra de levercellen helemaal vol zitten, gaat je lever de rest als vet rondom de lever opslaan. Vandaar de naam ‘vervette lever’.
Maar ook als je geen overgewicht hebt en te veel fructose binnenkrijgt gaat je lever die fructose als vet in of rond de lever opslaan.
Dit is waarom ook slanke mensen een vervette lever kunnen hebben. Het gaat er dan niet om dat je te veel eet, maar dat je de verkeerde dingen eet, namelijk te veel producten met suiker en/of glucosestroop en/of vruchtensap/vruchtensuiker.
Dieet om van een vervette lever af te komen
Gelukkig is het mogelijk om van een vervette lever te herstellen.
Er zijn vier manieren om van je vervette lever af te komen. Deze manieren verschillen in hoe strict ze zijn en hoe lang het zal duren voordat je van je vervette lever afkomt. Maar als je goed volhoudt, zal het ook met de eerste en tweede optie, die het makkelijkst te volgen zijn, lukken. Bovendien is het belangrijk om in alle gevallen geen tot weinig alcohol te drinken, want alcoholconsumptie leidt ook tot leververvetting.
Optie 1: stop met suiker, glucosestroop en vruchtensap
In de praktijk betekent dit dat je vrijwel geen bewerkte producten meer kan eten, aangezien daar bijna altijd óf suiker óf glucosestroop óf allebei aan toegevoegd zijn. Je kan ook geen vruchtensap meer drinken, ook niet in smoothies!
Je mag wel fruit eten, maar eet het hele stuk fruit, zodat je ook de vezels binnenkrijgt! Bovendien mag je wel rijst, pasta, brood etc. eten, aangezien deze vooral glucose bevatten en al kan je daar weliswaar dik van worden, glucose veroorzaakt geen vervette lever.
Optie 2: koolhydraatarm eten
Door koolhydraatarm te gaan eten zal je gaan afvallen en zal je lichaamsvet rond je lever langzamerhand gaan afbreken. Hierdoor zal je lever stukje bij beetje gaan herstellen. Deze optie is stricter dan de eerste optie, want als je koolhydraatarm gaat eten probeer je ook om in elk geval geen witte rijst, witbrood en gewone pasta te eten. Je kan eventueel wel zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorenpasta met mate eten.
Optie 3: keto dieet
Het keto dieet is een heel strict koolhydraatarm dieet. Op het keto dieet kan je geen rijst, pasta en (gewoon) brood eten en maar weinig tot geen peulvruchten. Je eet bovendien maar heel weinig fruit en alleen maar fruit heel laag in koolhydraten (frambozen, aalbessen).
Het is dus veel stricter dan de meeste koolhydraatarme diëten. Met het keto dieet dwing je je stofwisseling om vet te gaan verbranden. Als gevolg zal je lichaam niet glucose maar (lichaams)vet als belangrijkste brandstof gaan gebruiken.
Dit is waarom je op het keto dieet zo goed en relatief snel kan afvallen. Doordat je vet gaat verbranden, ga je ook het vet rond je lever verbranden en zo zal je lever dus kunnen herstellen. Op een keto dieet verwacht je binnen 3-6 maanden een flinke verbetering in je vervette lever te zien.
Optie 4: heel snel van je vervette lever afkomen
Tot slot is er een drastische manier om heel snel van je vervette lever af te komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet alleen uitmaakt wat je eet, maar ook wanneer je eet. Dit heeft met onze biologische klok te maken.
Als je alleen ontbijt en lunch eet en dan strict vanaf 14.00u tot ontbijt de volgende ochtend helemaal niet meer eet (je mag wel water, zwarte koffie of thee zonder iets drinken), dan heb je een heel goede kans dat je na 14 dagen van je vervette lever af bent. Ja, zo snel kan het dus gaan!
Dit dieet is het makkelijkst als je eerst al een tijd het keto dieet hebt gevolgd. Je lichaam heeft dan namelijk al geleerd om vet te verbranden (je bent ‘fat adapted’). Hierdoor voel je je niet hongerig en kan je dus makkelijk avondeten overslaan.
Toch is het nog steeds niet echt makkelijk, want avondeten is vaak vooral een sociaal iets, het is de tijd dat je met de hele familie samen eet. Dat maakt het dus veel moeilijker om vol te houden. Aan de andere kant, gaat het maar om 14 dagen dat je dit moet doen. In die 14 dagen is de kans groot dat je je stofwisseling blijvend hebt ge-reset! Dus als je dit kan volhouden is de beloning heel groot! Er zijn wel aanwijzingen dat dit beter werkt voor mannen dan voor vrouwen.
Stop Leververvetting Challenge
De Stop Leververvetting Challenge is gebaseerd op deze methode. Je krijgt kant-en-klare weekmenu’s, begeleidings- en motivatie e-mails en WhatsApp support. Bovendien zijn de menu’s zo samengesteld dat je via je voeding je lever een zo goed mogelijke kans geeft om zo snel mogelijk te herstellen. Het is namelijk gebleken dat mensen met een vervette lever vaak tekorten aan bepaalde voedingsstoffen hebben, zoals ondermeer choline en vitamine D. Bovendien is het belangrijk om chronische ontstekingen tegen te gaan, door te zorgen voor voldoende Omega 3 vetzuren en polyfenolen.
Hele fijne informatieve site.
Ook bij mij is leververvetting gediagnosticeerd, en heb besloten om voor optie 4 te gaan.