Een heerlijke vegetarische keto pizza met artisjokken, tomaat, champignons en mozzarella. Veel mensen denken bij een keto pizza aan een bodem met bloemkool, dat kan ook wel, maar dit is wel zo makkelijk. Je maakt de bodem van eieren en jonge kaas. Dit geeft een mooie lichtverende bodem. Deze pizza is wel het lekkerste als je hem warm eet, want hij blijft iets minder stevig dan een ‘gewone’ pizza met een bodem van brooddeeg.
Deze pizza is een normale maat, maar je kan op precies dezelfde manier mini-pizza’s maken.
Welke groenten?
Je kan natuurlijk ook van allerlei andere groenten op de pizza gebruiken. Kies bij voorkeur groenten laag in koolhydraten. Je kan natuurlijk ook verschillende soorten kaas gebruiken. Niet alle kaas is vegetarisch. Vegetarische kaas maak je met vegetarisch of microbieel stremsel, terwijl veel traditionele kazen met dierlijk stremsel gemaakt worden.
Voldoende eiwitten
Vooral als je vegetarisch eet, is het belangrijk dat je voldoende complete eiwitten via je voeding binnenkrijgt. Je wilt bij voorkeur geen eiwitshakes, etc. Je hebt dierlijke bronnen nodig om aan complete eiwitten te komen, want op het keto dieet kan je geen granen en peulvruchten eten (deze vormen als je ze combineert ook complete eiwitten). Als vegetariër zal je waarschijnlijk dus meer zuivelproducten en eieren eten als je het keto dieet volgt.
Vegetarische keto pizza met artisjokken, tomaat, champignons en mozzarella
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Pizza bodem
- 3 eieren
- 150 gram geraspte jonge kaas
- 0.5 theelepel psyllium
- 0.25 theelepel zout
- 1 eetlepel roomboter
Pizza toppings
- 100 gram middelgrote tomaten (¼ blik tomatenblokjes)
- 1 theelepel psyllium
- 110 gram middelgrote tomaten (ongeveer 1 tot 2 tomaten)
- 90 gram artisjokkenharten (2 stuks uit blik)
- 40 gram champignons (1 grotere of 2 kleinere champignons)
- 125 gram mozzarella (uitlekgewicht)
- 2 theelepels roomboter
- 1 blaadje salie (0.25 theelepel gedroogde salie)
- 1 klein takje tijm (0.25 theelepel gedroogde tijm)
- 4-5 kleine basilicumblaadjes
- peper en zout
Instructies
Pizza bodem
- Verwarm de oven voor op 180° celsius.
- Vet de springvorm in met 1 eetlepel roomboter. Leg eventueel een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem. Je kan ook een andere vorm gebruiken, maar vet wel goed in of bedek met bakpapier.
- Klop de eieren los met 0.25 theelepel zout. Je kan dit met een garde of met een vork doen.
- Meng de geraspte kaas en een halve theelepel psyllium door de eieren. Meng goed door elkaar heen en laat dan even staan zodat de psyllium kan werken.
- Doe het eimengsel in de springvorm en zorg dat de hele bodem met een dun laagje bedekt is.
- Zodra de oven voorverwarmd is, in de oven zetten en ongeveer 20 minuten laten bakken totdat de bodem lichtverend aanvoelt.
Toppings
- Maak nu een passata door de tomaten uit blik te pureren met een staafblender. Voeg hier een theelepel psyllium aan toe om de puree in te dikken. Laat 5-10 minuten staan.
- Smeer de pizza bodem in met het tomatenmengsel.
- Was de champignons, dep droog en snij in dunne plakjes. Verhit de roomboter in een kleine koekenpan en voeg de plakjes champignon toe. Bak op matig vuur en keer na een aantal minuten om. Sprinkel wat tijm en salie over de champignons.
- Laat 2 artisjokken uit blik goed uitlekken en snij dan in plakjes. Was de tomaat en dep droog, snij dan in plakken.
- Laat de mozzarella goed uitlekken en snij in plakken.
- Leg de artisjokken, tomaat, champignons en mozzarella op de pizzabodem en bak in de oven totdat de mozzarella gesmolten is. Breng op smaak met peper en zout en knip wat basilicumblaadjes er over heen.