The Great Cholesterol con

‘The Great Cholesterol Con’

Heb je net te horen gekregen dat je een te hoog cholesterol gehalte hebt? Of is je aangeraden om preventief statinen te gaan slikken? Of wil je stoppen met statinen vanwege de bijwerkingen?

Hier kan je een heleboel informatie lezen. 

Heel veel mensen hebben een hoog cholesterolgehalte!

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid heeft bijna een kwart van alle 30- tot 70-jarigen in Nederland een te hoog cholesterol gehalte. Dit wordt ook wel ‘hypercholesterolemie’ genoemd. Dit betekent dat ze of een cholesterolgehalte van 6,5 mmol of hoger hebben en/of statinen gebruiken.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je een (te) hoog cholesterolgehalte hebt. Volgens het ministerie hebben iets meer dan een derde van alle mannen en alle vrouwen tussen de 50 en 60 jaar een te hoog cholesterol maar loopt dit op naar bijna 40% bij de mannen en bijna 50% bij de vrouwen tussen de 60 en 70 jaar. Hier kan je de bron vinden.

Enorme markt voor statinen

Ook in Nederland is dus een enorme markt voor statinen. Volgens dit rapport van het SFK (Stichting Farmaceutische Kerngetallen) verstrekten openbare apotheken in 2016 aan maar liefst 2,1 miljoen mensen een cholesterolverlager. Het leeuwendeel van deze cholesterolverlagers (95%) waren statinen.

Een kleinere maar veel lucratievere markt voor de nieuwe cholesterolverlagers

Op dit moment slikt 5% van de mensen die cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen één van de drie nieuwe cholesterolverlagers.

Mede door de komst van deze nieuwe cholesterolverlagers namen de geneesmiddelenkosten voor mensen met hypercholestemie toe met bijna 10% tot maar liefst € 155 miljoen. Dit is de sterkste kostenstijging voor deze groep in de afgelopen 10 jaar.

De drie nieuwe cholesterolverlagers zijn omitapide (Lojuxta), evolocumab (Repatha) en alirocumab (Praluent) en ze kosten ongeveer €6000 per patiënt per jaar, terwijl een behandeling met een statine €50 per patiënt per jaar kost. Ik vermoed dat er uiteindelijk meer en meer mensen deze duurdere medicijnen zullen krijgen, dus je kan wel nagaan wat dit gaat betekenen voor de kosten van het Nederlandse zorgstelsel.

Maar werkt het?

De belangrijkste vraag is natuurlijk, werken deze cholesterolverlagers? Dan moeten we eerst weten wat het doel is: is het doel cholesterol te verlagen of een hartaanval vermijden of langer leven?

Als het doel is om cholesterol te verlagen, dan kunnen we concluderen dat cholesterolverlagers werken.

Maar kunnen ze hartaanvallen voorkomen? Het blijkt dat als je geen hartaanval gehad hebt en er dus geen duidelijk bewijs is dat je aan hart-en vaatziekten lijdt maar je enige symptoom is dat je hoog cholesterol hebt, dan heeft het slikken van statinen geen zin. Je zal er niet langer door leven.

Recent heeft JAMA (Journal of the American Medical Association) namelijk bevestigt dat het geven van cholesterolverlagers aan mensen die niet aan hart-en vaatziekten lijden hun levensduur niet verlengt en dat mensen deze informatie moeten krijgen in de bijsluiter.

Dus als je geen hartaanval hebt gehad, maar wel een hoog cholesterolgehalte hebt en daarom cholesterolverlagers slikt, leef je niet langer.

Dit is de originele tekst:

‘One question involves disagreement about whether the statin side effects are merely uncomfortable or actually pose significant health risks. The other question is whether reducing bad cholesterol will actually help you live longer than you otherwise would. Some of this disagreement involves how physicians interpret the results of studies. However, a 2010 analysis combined the results of 11 studies and found that taking statins did not lower the death ratefor people who did not have heart disease. If your physician recommends taking a statin, talk to him or her about the risks and benefits for your individual situation.’

Hier kan je de bron vinden.

Dit is recent opnieuw bevestigt

Neveneffecten van statinen

Nou zou je kunnen zeggen, ach baat het niet, schaadt het niet (behalve dan dat het de zorgkosten flink opdrijft). Echter dat is niet zo. Statinen kunnen tal van neveneffecten hebben, waarvan sommige niet alleen vervelend zijn, maar uiteindelijk dodelijk kunnen zijn. Het is niet niks wat je dagelijks je lichaam instopt, jaar in, jaar uit!

Is hoog cholesterol überhaupt wel een probleem?

En wat is hoog cholesterol? Ten eerste wordt de meeste cholesterol in ons bloed door ons eigen lichaam gemaakt. En dat is maar goed ook, want elke cel in ons lijf heeft cholesterol nodig om te functioneren!

Er zijn zelfs onderzoeken die gevonden hebben dat mensen die heel erg oud worden, juist een hoger dan gemiddeld cholesterolgehalte hebben! Hier kan je een link vinden.

Hier kan je meer lezen over waarom cholesterol zo belangrijk is voor onze gezondheid.

De cholesterol hype

Volgens Dr Malcolm Kendrick, een Schotse huisarts, die heel veel onderzoek doet naar hart-en vaatziekten, is het een probleem wat niet bestaat, maar waar natuurlijk wel lekker geld aan verdiend wordt. Des te erger dus dat mensen totaal voor niks met ernstige neveneffecten kampen. Hij heeft hier een heel interessant boek overgeschreven, waar hij alles haarfijn beschrijft, met de titel The Great Cholesterol Con (het boek is in het Engels). Dit boek is ook in het Nederlands vertaald en heet ‘De Cholesterol Hype’.

Voor wie zijn statinen wel belangrijk?

Het is niet zo dat statinen per definitie slecht zijn. Er is namelijk ook onderzoek dat er op lijkt te wijzen dat mensen die een hartaanval hebben gehad mogelijk wel baat hebben bij statinen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.