Dit is een heel simpel en ontzettend lekker gerecht: Siciliaanse bloemkool met spruitjes. De Siciliaanse twist is de toevoeging van de saffraan, goede kwaliteit extra vierge olijfolie en geroosterde pijnboompitten.
Crucifere groenten
Crucifere (kruisbloemige) groenten, zoals bloemkool en spruitjes, passen goed op het keto dieet. Hier kan je meer lezen over de beste keto groentes.
In dit gerecht gebruik je ook wat pijnboompitten. Pijnboompitten bevatten relatief veel koolhydraten dus hou de hoeveelheid die je gebruikt goed in de gaten. Hier kan je meer lezen over noten, zaden en pitten.
La bella figura
In Italië is ‘La bella figura’ heel belangrijk. Er mooi en verzorgd uit zien – dit geldt voor je uiterlijk, maar ook voor andere dingen, inclusief eten. Vooral als je voor gasten kookt is het belangrijk dat het eten er zo mooi, aantrekkelijk en smakelijk mogelijk uitziet.
Met dit gerecht is dat niet moeilijk! Vooral op de markt kan je tegenwoordig niet alleen witte, maar ook paarse of geel/oranje bloemkool kopen. Door paarse bloemkool met groene spruitjes te combineren krijg je een mooie, kleurrijke schotel.
Saffraan zorgt voor een lekkere geur en smaak en de geroosterde pijnboompitten maken deze schotel ook net iets specialer.
Siciliaanse bloemkool met spruitjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 30 gram pijnboompitten
- 500 gram bloemkoolroosjes
- 350 gram spruitjes
- 1 pakje saffraan (draadjes of poeder)
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
- Vet een ovenschaal met een beetje olijfolie in.
- Leg de pijnboom pitten op een schoteltje (zonder vet) en zet het 5 minuten in de voorverwarmende oven. Zodra de pijnboompitten goudkleurig (liefst niet bruin) zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
- Maak de bloemkool schoon en snij het in roosjes. Doe de bloemkool in een ingevette ovenschaal.
- Maak de spruitjes schoon of gebruik ontdooide diepvriesspruitjes en halveer ze. Verdeel de gehalveerde spruitjes over de schaal.
- Los de saffraan poeder of draadjes op in 1 eetlepel warm water.
- Meng het saffraanwater met de olijfolie (je hoeft het niet heel erg te mengen, maar meer zodat je het goed over de hele schotel kan verdelen) en schenk over de groentes.
- Bak in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Zodra de groente gaar zijn strooi je de pijnboompitten erover heen. De groente is gaar als je er met een vork in kan prikken, zonder dat de groente uit elkaar valt.