Roerei met gerookte zalm (F.A) is een lekker, makkelijk en snel keto ontbijt en heel geschikt voor een keto leefstijl.
Goede bron van Omega 3 vetzuren
Roerei met gerookte zalm (F.A) is een goede manier om te zorgen dat je voldoende vette vis eet. Vette vis is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, omdat het Omega 3 vetzuren bevat en daar krijgen de meesten van ons niet genoeg van binnen via onze voeding. Je kan dan wel supplementen nemen, maar het is niet bewezen dat die ook daadwerkelijk werken.
Hier kan je meer lezen over het belang van voldoende Omega 3 vetzuren.
Fat-adapted? Dan wat minder vet toevoegen
Dit recept is een aangepaste versie van mijn oorspronkelijke recept voor roerei met gerookte zalm. Als je net met het keto dieet begint, eet je namelijk extra veel vet. Dit is om de overgang naar vet als belangrijkste brandstof makkelijker te maken en om te zorgen dat je je hongergevoel sneller onder controle krijgt.
Als je het keto dieet al wat langer volgt en in staat bent om continu in ketose te blijven, dan kan je de hoeveelheid vet die je dagelijks eet iets gaan afbouwen. De reden hiervoor is dat je lichaam nu in staat is om lichaamsvet te verbranden om aan energie te komen. Dit is dus alleen mogelijk als je ook daadwerkelijk in ketose bent en blijft!
Je bent dan namelijk fat-adapted of zit in het proces om fat-adapted te worden (dit duurt in het algemeen 8-12 weken). Hier kan je daar meer over lezen.
Ook nu komt het grootste deel van je energiebehoefte nog steeds uit gezonde vetten, dit blijft natuurlijk zo. Dit is ook niet zo heel moeilijk want 1 gram vet bevat 9 kcalorieën terwijl 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten slechts 4 kcalorieën bevatten. Het betekent dus zeker niet dat je enorme hoeveelheden vet hoeft te eten en juist in deze fase is het mogelijk om je vet hoofdzakelijk uit vlees en vis te halen in plaats van mayonaise, boter, etc.
Roerei met gerookte zalm (F.A)
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 25 gram gerookte zalm
- 2 eieren
- 1 eetlepel water
- 10 gram roomboter
- peper en zout
Instructies
- De zalm in kleine reepjes snijden of knippen.
- Klop de eieren met het water goed los.
- Laat de boter op matig vuur smelten. De boter mag niet bruin worden.
- Zodra bijna alle boter gesmolten is, de zalm toevoegen. Af en toe even roeren, zodat de zalm aan alle kanten lichtroze wordt.
- Voeg nu de losgeklopte eieren toe en blijf continu rustig roeren. De eieren moeten iets steviger worden, maar nog wel vochtig blijven. Haal dus op tijd van het vuur af.
- Maak op smaak met peper en zout.