Wist je dat zelf yoghurt maken heel makkelijk is? Wat betreft ingrediënten heb je alleen melk en wat yoghurt nodig.
Yoghurt maken: bacteriën fermenteren melk
Yoghurt wordt gemaakt door bepaalde soorten bacteriën aan melk toe te voegen. Die bacteriën fermenteren de melk, door melksuikers om te zetten in melkzuur. Door het melkzuur gaan de eiwitten in de yoghurt samenklonteren (yoghurt is daarom dikker dan melk).
Er zijn verschillende soorten bacteriën die gebruikt kunnen worden. In Nederland mag iets alleen yoghurt heten als Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus gebruikt worden om de melk te verzuren. Andere landen gebruiken ook andere bacteriën (ook wel yoghurt culturen genoemd).
Rauwe melk of gepasteuriseerde melk
Zelf haal ik verse (ongepasteuriseerde) melk bij de boer om yoghurt te maken. Je kan ook gewoon melk van de supermarkt uit de koeling of houdbare melk gebruiken. Je wilt wel volle melk gebruiken als je het keto dieet volgt. Op een keto dieet probeer je namelijk volle producten te gebruiken, met een hoger vetgehalte, want dan voel je je eerder verzadigd. Bovendien zijn volle producten veel puurder en gewoon lekkerder!
Ik maak meestal 1,5 liter yoghurt per keer, want ik heb een thermosfles van 1,5 liter. Eerst verwarm ik in een grote pan de melk tot zo’n 72°C. Houdt de melk zo’n 20-30 seconden op deze temperatuur. Hierdoor worden bacteriën die mogelijk in de melk aanwezig zijn gedood.
Bacterie-cultuur uit yoghurt
Om yoghurt te maken doe je een bacterie-cultuur bij de melk. Die bacteriën moeten de melk dan gaan fermenteren.
Je hoeft geen speciale startersetjes te kopen om yoghurt te maken. Je kan gewone Nederlandse yoghurt, maar zonder toegevoegde smaakjes, gebruiken. Ik heb inmiddels yoghurt gemaakt met van allerlei soorten yoghurt als starter (zowel biologisch als niet biologisch) en dat is allemaal geen probleem. Als je maar zorgt dat je de juiste temperatuur hebt.
Standyoghurt: 40-45° celsius
De juiste temperatuur is heel belangrijk. Als de melk te heet is, gaan de bacteriën dood. Als de melk te koud is, kunnen de bacteriën de melk niet fermenteren. Nadat ik de melk verwarmd heb, haal ik de pan van het vuur en zet ik hem in een gootsteen gevuld met koud water.
Ik roer de melk af en toe door, zodat er geen hete en koude plekken zijn en meet de temperatuur met een kookthermometer. Ik gebruik zelf deze thermometer. Met de magneet doe ik hem op de zijkant van de pan of op de gootsteen en ik leg de sonde in de pan met melk. Deze thermometer heeft een instelbaar temperatuur alarm en dat is heel handig als je yoghurt maakt.
Ik roer de melk in de pan af en toe door en zet het temperatuuralarm op 45° celcius. Zodra het alarm afgaat, check ik dat de melk nergens in de pan warmer dan 45° celsius is. Melk dus even goed doorroeren en op een aantal plaatsen meten.
Ik haal de pan dan uit de gootsteen en voeg 50 ml biologische yoghurt toe. Ik vind zelf de volle yoghurt van de Weerribben heel lekker, dus die voeg ik nu toe (50 ml is zo’n 3 eetlepels) en ik gebruik ook vaak de biologische verse volle yoghurt van de Jumbo.
Maak de yoghurt in een grote thermosfles
Ik spoel de thermosfles eerst om met warm kraanwater. Het kraanwater moet warm aanvoelen, maar je moet er wel je hand onder kunnen houden (dus niet te heet!).
Met een trechter schenk ik de melk (met toegevoegde yoghurt) nu in de thermosfles.
Vervolgens sluit ik de thermosfles af en zet hem in de gangkast. Je wilt de thermosfles ergens zetten waar hij rustig staat zonder verplaatst te worden! Laat de thermosfles minimaal 8 en maximaal 12 uur staan.
Je yoghurt is dan klaar. Ik haal de yoghurt (die nu flink dik is geworden) voorzichtig met een flessenschraper uit de thermosfles en doe het in een grote glazen pot. Je wilt de yoghurt zo min mogelijk doorroeren. Bewaar de yoghurt in de koelkast.
Roer yoghurt
Roer yoghurt is wat dunner. Je maakt het precies op dezelfde manier behalve de temperatuur. Je laat de melk afkoelen tot 35°. Dan meng je wat van de melk door de yoghurt die je als starter gaat gebruiken en dat voeg je dan weer aan de pan met melk toe. Even doorroeren en dan in een thermosfles gieten en minimaal 8 uur laten staan.
Wat kan je doen met die lekkere yoghurt?
Deze yoghurt is natuurlijk heel lekker met muesli of als toetje met wat fruit. Yoghurt kan je ook heel goed als basis voor lekkere dips bij bijvoorbeeld crudité’s gebruiken. Als ontbijt bevat yoghurt al snel te veel koolhydraten en te weinig vetten, maar deze yoghurt met slagroom zou voor af en toe een optie kunnen zijn.
Zelf maak ik graag yoghurt-ijs. Yoghurt-ijs is heel fris van smaak. Dit ijs wordt keihard en is vooral geschikt om ijslollies mee te maken. Je kan het ook in puddingvormpjes invriezen en dan ziet het er heel mooi uit, maar je moet het dan wel tijdig in de koelkast zetten zodat het zacht genoeg wordt om te eten.
Je kan ook heel lekkere hangop (labneh) met yoghurt maken. Afhankelijk van hoe lang je de hangop laat uitlekken, krijg je een soort kwark, geitenkaas of feta qua structuur. Dit soort hangop is bevat minder koolhydraten, meer eiwitten en meer vetten en past daarom beter binnen het keto dieet.
Maak je eigen standyoghurt
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1.5 liter melk
- 50 ml volle yoghurt
Instructies
- Haal de yoghurt die je als starter gaat gebruiken uit de koelkast. Doe 50 ml in een bakje en zet dat apart, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- Doe de melk in een ruime pan en verwarm tot 72 graden Celcius. Laat de melk zo’n 20-30 seconden op deze temperatuur.
- Vul de gootsteen met koud water. Zet de pan met hete melk in de gootsteen. Doe de thermometer in de pan met melk en roer de melk af en toe door. De melk moet koelen toet 45° celsius.
- Zodra de melk voldoende afgekoeld is, de pan op het aanrecht zetten en de yoghurt er doorheen roeren. Het geeft niet of het klonterig blijft.
- Schenk in een thermoskan die je met handwarm water hebt omgespoeld. Laat de thermoskan 12-24 uur ergens staan, zonder hem te verplaatsen.
- Doe de yoghurt dan in een grote glazen pot of glazen fles en bewaar in de koelkast.