pistache nootjes roosteren

Geroosterde pistache nootjes

Zelf pistache nootjes is helemaal niet moeilijk en wel zo lekker. Bovendien bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt en hoef je geen olie toe te voegen.

Pistache nootjes roosteren

Door pistache nootjes te roosteren breng je de smaak beter uit. Ik zout de nootjes eerst, want ik vind dit niet alleen lekkerder, het is ook belangrijk om te zorgen dat je voldoende zout binnenkrijgt als je een keto-dieet volgt.

Ik rooster de nootjes vervolgens zo’n 1-1.5 uur in een voorverwarmde oven. Ik gebruik geen olie, want de nootjes bevatten zelf al veel olie. Dit wordt ook wel ‘droog roosteren’ (dry-roasting) genoemd.

Pistache nootjes: gezond en lekker, maar vrij hoog in koolhydraten

Pistache nootjes bestaan voor ongeveer 45-50% uit vet en voor 20% uit eiwitten. Ze zijn daarom een ideale koolhydraat-arme/ketogene snack.

Toch moet je op een keto-dieet wel de hoeveelheid die je eet in de gaten houden. Pistachenootjes bevatten namelijk 28 gram koolhydraten en 10 gram vezels per 100 gram (netto koolhydraten 28-10=18 gram per 100 gram).

Een portie van 25 gram bevat 4,5 gram netto koolhydraten. Doordat ze vrij veel vet bevatten, is zo’n portie waarschijnlijk ook ruim voldoende, plus het is een snack en niet bedoeld als maaltijd!

Pistachenootjes bevatten ook veel anti-oxidanten, vitamine E, B6, B11, B3 en A. Daarnaast bevatten ze ook gezonde mineralen, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en mangaan.

Keto-flu

Door pistachenootjes te zouten, voordat je ze roostert, zorg je ook dat je genoeg zout binnenkrijgt op een keto dieet. Ze zijn dan ook een goede snack als je last hebt van keto flu of nog beter, keto flu wilt voorkomen.

pistache nootjes roosteren

Geroosterde pistache nootjes

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Tussendoortje, Party food
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 8 porties
calorieën: 139kcal

Ingrediënten

  • 200 gram pistache noten
  • 1-2 theelepels zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120° celsius.
  • Doe het zout in een beker en voeg 25ml kokend water toe. Roer goed door, zodat het zout oplost. Hoeveel zout je gebruikt is afhankelijk van je smaak. Begin met 1 theelepel (je kan altijd meer toevoegen).
  • Doe de pistache noten in een steelpan en voeg het water met zout uit de beker toe. Roer door elkaar heen. Je wilt dat de pistache noten allemaal vochtig zijn, maar niet dat je pan vol met water staat!
    Pistache nootjes eerst koken!
  • Zet de steelpan op laag-matig vuur en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten koken totdat het water verdampt is. Roer af en toe door.
  • Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en spreidt de pistache noten hier over uit. De noten mogen niet op elkaar liggen.
  • Rooster 30 minuten in de voorverwarmde oven en roer dan even door met een houten lepel. Zorg dat de noten weer mooi uitgespreid zijn en rooster nogmaals 30 minuten.
  • Ik rooster pistache noten ongeveer 1 tot 1.5 uur en roer ze elk half uur om. De noten zijn klaar als de schilletjes goudbruin worden. Je ruikt ook een lekkere pistache lucht.
  • Laat de noten nu minimaal 1 uur afkoelen (op het bakblik), voordat je ze serveert of in een goed afsluitbaar bakje doet.

Notities

Nutrition

Calories: 139kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 5g | Fat: 11g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 6g | Sodium: 582mg | Potassium: 256mg | Fiber: 3g | Sugar: 2g | Vitamin A: 3% | Vitamin C: 2% | Calcium: 3% | Iron: 6%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *