Pulled pork is een typisch slowcooker gerecht. Al is het wel belangrijk om het vlees eerst even aan te braden, voordat je het in de slowcooker kan doen. Het vlees moet namelijk eerst goed gebruind worden in een braadpan.
Het is ook belangrijk dat je stuk vlees groot genoeg is om goed langdurig te kunnen braden. Ik zou minimaal een stuk procureur van 500 gram nemen, een kilo is nog beter. Wat je over hebt, kan je natuurlijk prima invriezen.
Je hebt een vrij vet stuk varkensvlees (nek, schouder van het varken) nodig, zodat het niet uitdroogt als je het in de slowcooker kookt. Je gebruikt namelijk maar weinig vloeistof bij dit gerecht, dus het vlees moet zelf genoeg vet hebben.
Chinese invloed
Ik vind de combinatie van granaatappelsap met Five Spice kruidenmix en verse gember echt superlekker. Je zou misschien denken dat dat niet kan op een keto dieet, maar je hebt maar weinig nodig.
Zorg wel dat je een soja saus uitkiest die heel laag in koolhydraten is (dus geen ketjap, want daar zit veel suiker in). Zelf gebruik ik Kikkoman soja saus.
Granaatappel
Voor dit recept heb je granaatappelsap nodig.
Je kan dat heel makkelijk zelf maken door de pitten van 1 granaatappel met een handblender tot een pulp te vermalen. Schenk de pulp door een zeefje en je hebt granaatappelsap. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je alleen de pitten gebruikt en al de witte vliesjes van de pitten afhaalt, want die zijn heel bitter.
Uit één granaatappel krijg je niet heel veel sap, dus ik doe vervolgens water bij de granaatappel pulp en meng dat even goed door elkaar heen. Dit doe ik vervolgens weer door het zeefje totdat ik de hoeveelheid vloeistof heb die ik nodig heb.
Je kan eventueel ook ingevroren granaatappelpitten kopen en die gebruiken. Je hebt dan aan een half pakje genoeg. Pureer de pitten en doe door een zeefje zodat je alleen het sap overhoudt. De pulp meng je weer met water totdat je voldoende vocht hebt.
Lekker met pitta broodjes en een salade
Zelf vind ik pulled pork heel lekker in een keto pita broodje met een salade van komkommer, koriander en citroen. Je kan er ook een lekkere (yoghurt) dip bij maken.
Pulled pork
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Vlees
- 500 gram procureur
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 50 gram roomboter
- peper en zout
Saus
- 1 shallot
- 2 teentjes knoflook
- 240 ml granaatappelsap
- 7.5 cm verse gemberwortel
- 1 eetlepel Chinese Five Spice
- 2 eetlepels Kikkoman Tamari soja saus
Knoflook saus
- 40 ml mayonaise
- 30 ml volle yoghurt
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
Instructies
- Als je een verse granaatappel gebruikt, kneed hem dan goed aan de buitenkant, zodat de pitjes goed loskomen. Snij de granaatappel doormidden en doe de pitjes in een beker voor een handblender. Zorg dat je de witte vliesjes van de pitjes afhaalt.
- Pureer de granaatappelpitten. Doe de puree door een zeefje zodat je alleen het sap overhoudt. Doe de pulp in een kom en voeg water toe, roer goed door en laat door een zeefje uitlekken. Herhaal dit totdat je de juiste hoeveelheid vocht hebt.
- Verhit de olie en boter in een braadpan. Wrijf ondertussen het vlees aan alle kanten goed met peper en zout in.
- Bak het vlees op matig-hoog vuur aan alle kanten bruin. Zet ondertussen de slowcooker aan. Als je dit gerecht in 4 uur wilt maken zet je de slowcooker op de hoge stand. Als je het in 8 uur wilt maken zet je de slowcooker op de lage stand.
- Zodra het vlees aan alle kanten gebruind is, doe je het in de slowcooker met de deksel erop.
- Voeg het granaatappelsap toe aan de braadpan, schraap goed over de bodem van de pan zodat eventuele vleesresten loskomen.
- Maak de shallot en knoflook schoon en snij of hak in stukjes. Maak de gember schoon en rasp de gember of snij in stukjes.
- Zet het vuur nu lager en voeg de shallot, knoflook en gember toe. Voeg aan de braadpan toe. Voeg de soja saus ook aan de braadpan toe en roer alles even goed door. Schenk deze saus nu over het vlees in de slowcooker.
- Wentel het vlees in de saus zodat het aan alle kanten bedekt is met saus en keer het vlees eventueel even om. Dit moet je als het kan elk uur tot elke twee uur herhalen om te zorgen dat het vlees niet kan uitdrogen. Er zit namelijk niet heel veel saus in de slowcooker. Eventueel kan je wat extra water toevoegen.
- Laat het vlees in 4 uur op de hoge stand of in 8 uur op de lage stand gaar bakken.
Knoflooksaus
- Meng de yoghurt, mayonaise en knoflookpoeder door elkaar heen.