Zelf pinda’s roosteren is heel makkelijk en veel lekkerder! Bovendien ruikt je keuken heerlijk naar geroosterde noten. Vervolgens kan je de geroosterde pinda’s gebruiken om seroendeng, pindakaas of pindasaus (saté saus) te maken.
Geen toegevoegde olie
Als je geroosterde pinda’s koopt is daar vaak plantaardige olie aan toegevoegd. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig, want pinda’s bevatten juist van zichzelf al veel olie. Door pinda’s te roosteren komt de van nature in de pinda aanwezige olie naar de buitenkant van de pinda. Je krijgt een lekkere knapperige pinda en het roosteren brengt de smaak nog beter uit.
Het is wel belangrijk om de pinda’s vervolgens een uur te laten koelen, zodat de olie weer van de buitenkant naar de binnenkant kan trekken, want anders krijg je droge pinda’s.
Niet echt keto
Pinda’s bevatten vrij veel koolhydraten, zo bevat één portie geroosterde pinda’s van 50 gram (en dat is geen grote portie!) al 7 gram netto koolhydraten. Dit is ook niet zo gek, want eigenlijk zijn het geen noten maar peulvruchten.
Toch kan je wel pinda’s op het keto dieet gebruiken, zolang je de hoeveelheid die je gebruikt goed in de gaten houdt. Dus als je zelf pindakaas maakt gebruik dan maximaal 1 eetlepel (15 gram) per persoon. Je kan ook wat pinda’s malen om seroendeng te maken.
Pindakaas maken
Zodra je je pinda’s geroosterd hebt en goed hebt laten afkoelen kan je pindakaas maken.
Je doet dit door de geroosterde pinda’s (met eventueel wat zout) in een keukenmachine te doen. Laat de machine net zo lang malen tot dat je een mooie smeuïge pindakaas krijgt.
Het is niet nodig om extra olie of vloeistof toevoegen. Eerst lijkt de pindakaas heel dik te worden, maar het is gewoon een kwestie van geduld en je krijgt prachtige pindakaas.
Doe je pindakaas in een schone pot en bewaar in je keukenkastje. Het kan zijn dat er na een tijdje wat olie boven op komt drijven, dat is normaal. Even doorroeren en je hebt weer een mooie zachte pindakaas.
Wat droge pindakaas?
Als je pindakaas wat droog is, roer het dan even door. Sowieso is het een goed idee om pindakaas altijd met wat roomboter te eten. Dit geldt al helemaal voor kleine kinderen. Pindakaas kan namelijk vrij plakkerig zijn en hierdoor kan je keel dichtplakken. Het kan dus zelfs gevaarlijk zijn om een flinke lepel pindakaas zonder (keto) brood/boter te eten.
Keto brood of beschuit
Je zou wat pindakaas in je koffie kunnen doen, maar zelf vind ik het lekkerder op een keto beschuitje of een supersnel broodje. Zowel de beschuitjes als de broodjes zijn natuurlijk voor de hele familie geschikt, dus ook voor kinderen.
Kant-en-klare pindakaas
Zelf pindakaas maken is heel makkelijk zolang je een keukenmachine hebt. Als je geen keukenmachine hebt of liever kant-en-klare pindakaas wilt kopen, lees dan eerst mijn pindakaas review. Ook pindakaas bevat soms van allerlei (onnodige) toevoegingen, die je op het keto dieet liever wilt vermijden.
Pinda’s roosteren
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram pinda's
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150° Celsius.
- Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en spreidt de pinda's hier over uit.
- Rooster de pinda's 5 minuten in de voorverwarmde oven en roer ze dan even door met een houten lepel.
- Rooster nu nog eens 5 minuten en als ze mooi lichtbruin zijn haal ze dan direct uit de oven. Ze mogen niet donker worden.
- Als ze nog niet lichtbruin zijn, dan laar je ze nog een keer 5 minuten roosteren en herhaal je dit (elke keer 5 minuten) totdat ze de kleur hebben die je wilt.
- Laat de geroosterde pinda's minimaal 1 uur afkoelen. Zo kan de olie weer terug de pinda in trekken, als je dit niet doet, krijg je droge pinda's. Strooi eventueel wat zout over de pinda's.