Dit lijnzaad-hennepmeel broodje is een variant op het supersnelle broodje, maar bevat geen amandelmeel. Hierdoor passen deze broodjes eigenlijk nog beter binnen het keto dieet. Lijnzaad-hennepmeel broodjes zijn koolhydraat-arm en relatief hoog in vet. Juist dat is belangrijk op het keto dieet.
Deze broodjes zijn makkelijk om te maken en snel klaar. Dit lijnzaad-hennepmeel broodje is donkerder van kleur dan het broodje met alleen lijnzaadmeel. Qua smaak is er niet heel veel verschil, alleen heeft dit broodje nog meer vezels. Hier kan je lezen waarom vezels belangrijk voor onze darmflora kunnen zijn.
Minder lijnzaadmeel
Deze lijnzaad-hennepmeel broodjes bevatten minder lijnzaadmeel en daarom kan je eventueel ook meer dan één broodje eten. Lijnzaad is op zich namelijk heel gezond en een goede bron van vitamines, mineralen en eiwitten, maar je mag er niet te veel van eten.
Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen en ons lichaam kan die omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Er wordt dan ook aangeraden om niet meer dan 15-45 gram lijnzaad per dag (en bij voorkeur niet elke dag) te eten. Voor broodjes gebruik je lijnzaadmeel en je lichaam kan de cyanogenen in lijnzaadmeel makkelijker omzetten in blauwzuur dan de cyanogenen in gebroken lijnzaad. Dit geldt overigens niet alleen voor lijnzaadmeel, hier kan je daar meer over lezen.
Magnetron en dan oven of broodrooster
Ik bak deze lijnzaad-hennepmeel broodjes eerst in de magnetron en dan bak ik ze af in een broodrooster. Je kan ze ook afbakken in een voorverwarmde oven.
Lijnzaad-hennepmeel broodjes in de oven
Je kan dit broodje ook in de oven maken. Verwarm de oven voor op 180° Celsius en bak het broodje in 15-20 minuten gaar. Je kan ook meerdere lijnzaad-hennepmeel broodjes tegelijk maken.
Om te zorgen dat ze hun vorm behouden kan je ze in een siliconen muffin tray of losse siliconen muffinvormpjes maken. Gebruik geen papieren muffinvormpjes want de broodjes gaan daaraan vast plakken.
Je kan deze broodjes ook makkelijk invriezen.
Lijnzaad-hennepmeel broodje
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 theelepel hennepmeel
- 1 theelepel lijnzaadmeel
- 1 theelepel psyllium
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 0.5 theelepel roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° celsius (hete lucht oven) als je in de oven wilt afbakken, gebruik anders een broodrooster.
- Doe alle droge ingrediënten in een ruime beker of kommetje dat in de magnetron kan. Meng alles door elkaar heen. Vooral zorgen dat je de bakpoeder niet meer ziet (dus geen witte klontjes) of doe de bakpoeder door een zeefje heen.
- Voeg nu het ei en de boter (mag gesmolten maar dat hoeft niet) toe en meng goed door elkaar heen. Doe 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Het donkere broodje op de foto is dit broodje.
- Haal het broodje uit de beker en halveer of snij in drie plakken. Bak die plakken 5 minuten in de voorverwarmde oven of bak ze af in een broodrooster.