In Italië hoort pasta ‘bite’ te hebben, het moet ‘al dente’ gekookt zijn. Italianen hebben een ontzettende hekel aan zachtgekookte pasta. Ik geloof dat dat gezien wordt als een soort belediging van de pasta.
Nou is het probleem met courgette pasta dat courgette van zichzelf al niet heel stevig is. Dus als je het even kookt, wordt het al snel zacht en heeft het dus geen bite.
Toen ik dus een paar maanden geleden in Italië was, zag ik tot mijn grote verbazing een aantal soorten keto/koolhydraatarme pasta’s in de supermarkt. Geen courgette pasta, zoals bijvoorbeeld bij de Jumbo, nee, pasta gemaakt van koolrabi, flespompoen, zoete aardappel etc. Bovendien combineerden ze verschillende soorten groenten, zodat je heel kleurrijke pasta kreeg. Dat is echt Italiaans natuurlijk, want het is in Italië vooral ook heel belangrijk dat iets er mooi uitziet, vandaar ‘La Bella figura’.
Koolrabi tagliatelle
Vandaar dus deze koolrabi tagliatelle. Ik heb hem gemaakt met mijn spiraalsnijder.
Ook al is koolrabi veel harder en steviger dan courgette, het gaat prima. Alleen is het natuurlijk niet zo dik als echte tagliatelle, meer een soort dikke spaghetti. Verder is een koolrabi natuurlijk niet heel lang, dus een aantal van de tagliatelle draadjes zijn veel korter dan de andere. Voor het koken en qua smaak maakt dat natuurlijk niks uit.
Als je wilt dat je koolrabi echt op tagliatelle lijkt, dus wat dikkere strengetjes, dan zou je het ook met een mandoline kunnen maken. Zelf gebruik ik mijn mandoline vooral voor courgette lasagna. Je kan er namelijk heel mooie, precies even dikke en even grote plakken meemaken en dan bakt de lasagna mooi egaal.
Neutrale smaak dus kan met van allerlei sausjes
Koolrabi is heel neutraal van smaak, maar heeft dus wel echte pasta ‘bite’. Hier maak ik de tagliatelle met zalm en creme fraiche, want dat is supersnel en makkelijk.
Je kan deze tagliatelle natuurlijk ook heel goed eten met pesto of met carbonara of tomatensaus of een bolognese.
Koolrabi pasta
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 350 gram koolrabi
- 100 gram gerookte zalm
- 100 ml creme fraiche
- peper en zout
Instructies
- Breng een ruime pan met water aan de kook.
- Haal de harde buitenkant van de koolrabi af en halveer de koolrabi. Gebruik een spiraalsnijder om tagliatelle van de koolrabi te maken.
- Doe de koolrabi tagliatelle in de pan met water zodra het water goed kookt. Kook de koolrabi in een paar minuten gaar. Je wilt dat het nog 'bite' heeft, dus kook het niet helemaal zacht.
- Snij de zalm in smalle reepjes.
- Laat de koolrabi even goed uitlekken in een vergiet. Doe het dan in een diepe schaal en voeg de zalmreepjes en creme fraiche toe. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.