Bij een uitgebreid Engels ontbijt serveer je meestal hash browns. Hash browns worden net als rösti van geraspte aardappel gemaakt, dus dat kan je niet eten op een keto dieet. Hash browns en rösti lijken heel erg op elkaar, hash browns zijn gewoon de Engelse versie van rösti.
Deze rösti maak ik met koolrabi, Gruyere/provolone of een jonge kaas, platte peterselie, ei en zout en peper. Je kan het in een koekenpan bakken of met een wafelijzer maken.
Dit gerecht bevat geen bloem en is dan ook niet alleen ketogeen maar ook glutenvrij. Het betekent wel dat hij iets minder stevig is dan rösti met bloem. Door meer kaas toe te voegen, kan je de rösti eventueel steviger maken, zodat je hem in puntjes kan snijden en de puntjes gewoon op kan tillen.
Koolrabi is een echte keto groente
Deze rösti maak ik met koolrabi. Koolrabi is een supergoede groente op het keto dieet en makkelijk verkrijgbaar. Koolrabi bevat maar 2 gram netto koolhydraten per 100 gram, dus je kan heel wat koolrabi eten op een keto dieet.
Bovendien is het een veelzijdige groente. Je kan er een lekkere sellerie-salade van maken, door de koolrabi te raspen en dan te mengen met zelfgemaakte mayonaise. Lekker om een tomaat mee te vullen. Ik gebruik tegenwoordig ook koolrabi om tagliatelle mee te maken. Koolrabi is steviger dan courgette, dus het geeft je pasta wat meer ‘bite’.
Natuurlijk kan je ook een lekkere puree van koolrabi, room (of mascarpone) en geraspte kaas met nootmuskaat maken of dit lekker gekruide Indiase koolrabi bijgerecht in de slowcooker.
Koolrabi rösti of hash browns
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 225 gram koolrabi
- 80 gram Gruyere kaas
- 1 ei
- ⅛ theelepel uienpoeder
- 10 gram platte peterselie
- 2 eetlepels roomboter (of extra vierge olijfolie)
- peper en zout
Instructies
- Leg de peterselie 5 minuten in een kom met heel koud water. Hierdoor krijg je weer heel mooie peterselie.
- Als je een wafelijzer gaat gebruiken, smeer het dan licht met wat olijfolie in en laat het voorverwarmen.
- Schil de koolrabi met een dunschiller.
- Rasp de geschilde koolrabi.
- Doe de geraspte koolrabi in een zeef en duw met een lepel tegen de zijkant van de zeef aan om zoveel mogelijk vocht eruit te duwen.
- Rasp de kaas.
- Dep de peterselie droog met wat keukenpapier.
- Snij de peterselie in stukjes.
- Klop het ei met peper, zout en uienpoeder los.
- Doe de koolrabi in een kom en meng met de kaas en platte peterselie. Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar heen.
- Als je de rösti in een wafelijzer gaat maken doe dan een eetlepel per wafel in je wafelijzer.
- Open de wafelijzer pas als het lampje op groen gaat! Anders blijft je rösti aan je wafelijzer plakken.
- Je kan ook een koekenpan gebruiken. Verhit de roomboter in een koekenpan op matig vuur. Zodra de boter gesmolten is je rösti mengsel in kleine hoopjes in de pan doen. Doe de deksel op de pan en laat het op matig vuur 7minuten bakken. Zodra de rösti stevig is geworden voorzichtig keren. Bak deze kant ook 5minuten met de deksel op de pan.
- Je kan de rösti als bijgerecht serveren of als lichte lunch met eventueel een dip.