Zelf pompoenpuree maken is helemaal niet moeilijk en het is heel handig om een voorraadje in je vriezer te hebben. Pompoenpuree geeft gerechten een iets zoete smaak en geeft gerechten meer volume. Pompoen bevat relatief veel koolhydraten, je gebruikt dus redelijk kleine hoeveelheden. Natuurlijk bevat pompoen wel veel minder koolhydraten dan bijvoorbeeld banaan, dus wat dat betreft is het wel een ideale keto zoetmaker.

Ik koop meestal een medium formaat flespompoen en maak daar 250 gram pompoenpuree en 1 eetlepel pompoenpitten. Je kan natuurlijk ook twee pompoenen tegelijk roosteren, want pompoenpuree kan je heel goed invriezen.

Pompoenpuree

Nadat ik de pompoen schoongemaakt heb, rooster ik het vruchtvlees in de oven. Het roosteren brengt de smaak beter uit en geeft het pompoenvlees een wat zoetere smaak. Hierdoor kan je pompoenpuree ook als zoetmaker in plaats van banaan (of stevia etc.) gerechten gebruiken!

Ik pureer het pompoenvruchtvlees met een staafblender en bewaar het in een bakje in de koelkast als ik het binnen 1-2 dagen gebruik. Als je het bakje met warme pompoenpuree liever niet direct in je koelkast zet, dan kan je het ook eerst zo’n 10 minuten in een bak met koud water zetten om sneller af te koelen voor het in de koelkast te zetten/in te vriezen.

Pompoenpuree als ingrediënt

Je kan natuurlijk pompoensoep met pompoenpuree maken, maar je kan het ook in tal van andere recepten gebruiken. Het geeft namelijk bulk en het zorgt voor een zoetere smaak.

Ik gebruik het in ontbijtkoek, cantuccini en pompoen-kaaskoekjes. Je kan pompoenpuree ook door je wafelmix mengen of er koekjes of pepernoten mee maken.

Pompoenpitten roosteren

Gooi de pompoenpitten niet weg! Ze zijn namelijk veel lekkerder dan pompoenpitten die je in de winkel koopt. Ze zijn misschien wel kleiner, maar hebben veel meer smaak!

De pitten was ik eerst in water om zoveel mogelijk pompoenvlees eraf te halen. Dan dep ik ze droog.

Zodra ik het gare pompoenvruchtvlees uit de oven heb gehaald, rooster ik de pompoenpitten een minuut of 10 in de nog warme oven terwijl ik het pompoenvlees pureer. Doe de pitten dan in een goed afgesloten bakje, sprinkel er eventueel wat zout over.

Pompoenpuree

  • 250 gram flespompoen
  1. Verwarm de oven voor op 160° celsius.
  2. Snij de twee zijkanten van de flespompoen af en snij de pompoen nu in plakken. Snij elke plak in blokjes. Je kan de schil laten zitten.  3. Verspreid de blokjes pompoen over een ovenplaat met een vel bakpapier.  4. Bak in 45 – 60 minuten gaar.
  5. Pureer het gare pompoenvlees.
  6. Afhankelijk van hoeveel je nodig denkt te hebben, de pompoenpuree over bakjes verdelen. Laat de pompoenpuree afkoelen in de koelkast of in een bak met koud water. Vries wat je niet binnen 1-2 dagen gaat gebruiken in.

Deze voedingswaarden zijn per 100 gram pompoenpuree.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *