Gestoofde venkel met tomaat

Gestoofde venkel met tomaten

Venkel groeit in landen rond de Middelandse zee. Het is dus niet zo vreemd dat venkel in Italië veel populairder is dan in Nederland. Venkel is ontzettend gezond en je zou het daarom een ‘superfood’ kunnen noemen, hier kan je lezen waarom.

Gestoofde venkel met tomaten en vis

De zachte anijs-achtige smaak van venkel gaat heel goed samen met stevige witte vis. Je kan de pluimige uitlopers van de venkel dan gebruiken om de vis mee te vullen (in plaats van dille).

Gestoofde venkel is vooral ook heel lekker gecombineerd met tomaten. Venkel met tomaten is ook een lekker bijgerecht bij dorade. Dorade is een flinke vis, dus je kan hem goed vullen. Echt een aanrader!

Superfoods

De vetten in dit gerecht komen uit de extra vierge olijfolie. Het loont om goede kwaliteit olijfolie te gebruiken, want gezonde vetten zijn je belangrijkste energiebron. Goede kwaliteit olijfolie is niet heel goedkoop. Vergelijk het met roomboter, roomboter is een stuk duurder dan margarine of kokosolie, extra vierge (koudgeperste) kokosolie is een stuk duurder dan ‘gewone’ kokosolie.

Als je olijfolie koopt kies dan altijd voor extra vierge dus koudgeperste olijfolie. Milde olijfolie is chemisch bewerkt en hetzelfde geldt voor alle olijfolie die niet extra vierge is. Die wil je dus echt liever vermijden. Zelf gebruik ik om te koken vaak de Iliada Gouden Selectie Kalamata Extra Vierge olijfolie. Als je een beetje pure olijfolie proeft krijg je een beetje een kriebel in je keel. Dit is een teken dat deze olijfolie polyfenolen bevat en dat wil je graag.

Witte kom met gestoofde venkel en tomaat

Gestoofde venkel met tomaten

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 258kcal

Ingrediënten

  • 500 gram venkelknollen
  • 300 gram middelgrote tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • 200 ml droge witte wijn
  • peper en zout

Instructies

  • Was de venkel en snij in de lengte door. Hou het venkelloof apart om mee te garneren. Snij de venkel in een aantal grote stukken.
    Houten snijplank met venkel
  • Maak de ui en knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
    Houten snijplank met knoflook en rode ui
  • Verwarm de olijfolie in een braadpan op hoog vuur, zodra de olie heet is het vuur op matig zetten en de ui en knoflook in 5 minuten fruiten totdat de ui zacht en glazig is.
    Braadpan met gefruite ui en knoflook
  • Voeg de venkel toe. Laat een minuut of 5 zachtjes doorkoken op matig vuur.
    Braadpan met venkel
  • Voeg nu de gewassen en in grote stukken gesneden tomaten toe. Voeg ook het laurierblad en de witte wijn toe. Alles moet net onder staan.
  • Laat 1 uur zachtjes doorkoken. Voeg peper en zout en het in kleine stukjes gesneden venkelloof toe en serveer warm.
    Braadpan met gestoofde venkel, tomaat en laurierblad

Nutrition

Calorieën: 258kcal | Bruto koolhydraten: 14g | Eiwit: 2g | Vetten: 21g | Sodium: 70mg | Kalium: 690mg | Vezel: 5g | Vitamine A: 586IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 24mg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K: 17µg | Calcium: 76mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 47µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 31mg | Fosfor: 86mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 75% | Macro Koolhydraten: 22% | Macro Eiwitten: 3%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating