Totdat ik aan het keto-dieet begon had ik nog nooit koolrabi en dus ook geen koolrabi puree gegeten. In de supermarkt zie je niet zo vaak koolrabi al is dat geleidelijk aan wel aan het veranderen. In biologische winkels, bijvoorbeeld Ekoplaza, zie je ze wel vaker. Op de markt kan je ze meestal wel vinden.
Koolrabi: ideale koolhydraat-arme groente
Op een keto-dieet kan je natuurlijk geen aardappelpuree eten, want aardappels bevatten maar liefst 17 gram koolhydraten (en 2 gram vezels). Dus aardappels bevatten ongeveer 15 gram netto koolhydraten per 100 gram (ongeveer 2 aardappels ter grootte van een ei, niet veel dus).
Als je aardappelpuree wilt maken, zal je meer dan 100 gram aardappels per persoon nodig hebben en dat levert dan dus te veel koolhydraten op. Koolrabi daarentegen bevat maar 6 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 3.6 gram vezels. Dus per 100 gram bevat koolrabi maar 2.4 gram netto koolhydraten. Al kan je hierover discussiëren, want tijdens het koken en pureren zal een deel van de vezels waarschijnlijk kapot gaan. Dus het werkelijk aantal netto koolhydraten is waarschijnlijk iets hoger. Toch kan je koolrabi puree zonder probleem als bijgerecht op het keto dieet eten.
Natuurlijk kan je ook een heleboel andere gerechten met koolrabi maken behalve koolrabi puree, bijvoorbeeld pittige Indiase koolrabi uit de slowcooker, koolrabi rösti en koolrabi tagliatelle.
Portiegrootte koolrabi puree
De porties voor deze koolrabi puree zijn niet heel groot. Als je iets pureert lijkt het al snel veel minder. Als je de onderstaande porties zou verdubbelen dan blijven de macro’s hetzelfde, dus de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten blijft gelijk. De hoeveelheid calorieën verdubbeld natuurlijk, maar ook dat hoeft geen probleem te zijn. Op het keto dieet probeer je niet calorieën te beperken, maar koolhydraten en dat is dan ook waar het probleem zit. Je moet dan echter wel enorm oppassen dat je niet te veel koolhydraten in je andere maaltijden van die dag hebt. Je wilt echt proberen om niet meer dan 20-23 gram koolhydraten per dag binnen te krijgen.
Koolrabi puree
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 750 gram koolrabi
- 150 gram mascarpone
- 30 ml slagroom
- ½ theelepel nootmuskaat
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel zout
Instructies
- Schil de koolrabi’s met een dunschiller. Snij dan doormidden en snij het topje eraf.
- Snij in plakken en dan in stukjes. Hoe kleiner de stukjes, des te sneller het gaar is.
- Doe de koolrabi in een pan met een laagje water (koolrabi hoeft niet helemaal onder water te staan) en breng aan de kook. Kook in 10-15 minuten gaar op matig hoog vuur met de deksel op de pan.
- Giet af en pureer met een stamper of staafblender.
- Voeg de mascarpone en slagroom toe .
- Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng door elkaar heen.