Sajoer boontjes zijn een typisch Indonesisch gerecht. Het is normaal een vrij nattig gerecht en wordt dan ook met bijvoorbeeld rijst gegeten. Rijst kan redelijk wat vocht opnemen en is dus een goede combinatie met natte sauzen en natte gerechten, zoals sajoer boontjes.
Op een keto dieet, eet je natuurlijk geen gewone rijst. Keto rijst is in het algemeen van bloemkool gemaakt en dat neemt niet goed vocht op.
Er is nog een tweede soort keto rijst, namelijk rijst gemaakt van konjac (in Japan wordt dit shiratake genoemd en daar maken ze er noedels van). Ook konjac rijst neemt niet echt goed vocht op.
Ik maak dit gerecht daarom een stuk minder nat. Ik doe dit deels door minder vocht toe te voegen en deels door wat pindakaas toe te voegen. Pindakaas bindt namelijk heel goed. Dus dat is de twist aan dit gerecht.
Sajoerboontjes met konjac rijst
Konjac rijst wordt gemaakt van glucomannan, dat is een wateroplosbare vezel uit de wortel van de Konjac plant. Glucomannan wordt ook in een aantal voedingsmiddelen gebruikt als verdikkingsmiddel als E425. Glucomannan kan heel goed vocht binden en het zet dan ook flink uit in je darmen. Het is dus belangrijk dat je wat extra drinkt als je konjac rijst eet!
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat konjac zou kunnen helpen met afvallen, mede omdat het een gevoel van verzadiging geeft doordat het zoveel vezels bevat. Misschien nog wel belangrijker, er zijn ook een aantal onderzoeken waaruit zou blijken dat konjac een belangrijke voedingsstof voor de goede bacteriën in onze darmen zou zijn. Het zou dus kunnen helpen om een gezonde darmflora te krijgen.
Konjac en medicijnen
Konjac kan de werking van ondermeer bepaalde diabetesmedicijnen en bloedverlagende middelen mogelijk beïnvloeden.
Sambal of harissa en soja saus
In dit gerecht gebruik je sambal of harissa om het pittig te maken. Je kan harissa makkelijk zelf maken, klik hier voor het recept, maar je kan ook kant-en-klare sambal gebruiken. Check wel even het etiket dat er geen toegevoegde suikers inzitten. In het algemeen is sambal oelek geen probleem.
Je hebt ook soja saus voor dit gerecht nodig. Kies hiervoor een soja saus die laag in koolhydraten is. Zelf gebruik ik daarom sojasaus van Kikkoman. Je kan deze ondermeer bij de Jumbo kopen.
Keto sajoer boontjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram sperziebonen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 200 ml kokosmelk
- 2 theelepels sambal
- snufje zout
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel pindakaas
Instructies
- Als je verse boontjes hebt haal er dan het steeltje af (puntje mag blijven zitten) en was ze. Maak de knoflook en de ui schoon en snij in stukjes.
- Doe de ui, knoflook, sambal of harissa, soja saus, gember en koriander in een kom of hoge beker en pureer tot een gladde massa met een staafblender of in een keukenmachine. Het kan ook met de hand, maar dan de ui heel fijn snijden of hakken en de knoflook raspen.
- Verwarm het kokosvet in een wok of braadpan op matig hoog vuur. Zodra het kokosvet gesmolten is de kruidenmix en de boontjes toevoegen. Even goed doorroeren en dan het vuur wat lager zetten tot matig.
- Voeg de pindakaas en de kokosmelk toe en roer goed doorelkaar heen. Gaar de boontjes in 8 – 10 minuten. Zet zo nodig het vuur nog lager zodat het niet droogkookt en gaat aanbakken. Als het wel te droog wordt kan je nog een beetje extra water toevoegen, maar het moet ook niet te nat blijven.
- Maak op smaak met zout.