Ratatouille is een klassieke Italiaanse groenten-stoofschotel. Het ziet er prachtig kleurrijk uit en heeft heel veel smaak.
Ratatouille: ideaal voor de slowcooker
Zoals veel klassieke Italiaanse recepten, is het niet het snelste recept. Het is dus niet een recept voor als je weinig tijd hebt, tenzij je natuurlijk een slowcooker gebruikt. Al moet je ook dan het eerste deel even op het fornuis koken, maar dat neemt niet zo veel tijd in beslag.
Maak extra om in te vriezen
Je kan ratatouille heel goed invriezen en dan weer in de magnetron opwarmen. Dit is wel de moeite waard, want als je toch bezig bent is een extra portie keto ratatouille zo gemaakt.
Maak het mooi kleurrijk
Behalve de smaak natuurlijk, houd ik ook veel van dit gerecht omdat het er altijd zo mooi kleurrijk uitziet. Je kan natuurlijk groene of gele courgettes gebruiken, dan mooie rode tomaten, paarse aubergines en gekleurde paprika’s. Heel feestelijk dus, al is het wel vaak zo dat hoe meer kleur een groente heeft, des te zoeter en dus des te meer koolhydraten. Dit geldt vooral voor paprika’s!
Tomaten uit blik
Ik maak dit gerecht soms met verse tomaten (let op tomaten wegen best veel, dus je gebruikt maar enkele tomaten!) maar ook vaak met tomatenblokjes uit blik. Met tomaten uit blik moet je een beetje uitkijken, want ze kunnen meer koolhydraten bevatten dan je zou verwachten. Hier kan je mijn review van tomaten uit blik lezen.
Bijgerecht of hoofdgerecht
Ik serveer ratatouille vaak als bijgerecht bij vis-of kipgerechten en niet als hoofdgerecht. Dit heeft met portiegrootte te maken. Als je een te grote portie neemt, loopt de hoeveelheid koolhydraten snel op. De hoeveelheid netto koolhydraten valt weliswaar mee, maar een deel van de vezels zal tijdens het koken kapot gaan, dus de werkelijke hoeveelheid koolhydraten is waarschijnlijk iets hoger. Overigens heeft hoeveel koolhydraten je kan eten om toch in ketose te kunnen blijven, deels te maken met de fase van het keto dieet waarin je zit. Als je net met het keto dieet begonnen bent, moet je vaak veel strikter zijn dan als je al goed fat-adapted bent.
Maar je kan deze keto ratatouille ook best als brunch of een lichte maaltijd eten. Serveer het dan bijvoorbeeld met een gebakken of gepocheert ei er bovenop en eventueel broodjes erbij.
Keto ratatouille
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 400 gram tomatenstukjes uit blik
- 250 gram aubergine
- 250 gram courgette
- 1 gele paprika
- 50 gram rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel oregano
- 5 gram basilicumblaadjes
- ⅛ theelepel peper
- ⅙ theelepel zout
Instructies
- Was de aubergine en dep droog met keukenpapier. Snij de aubergine dan in plakken van ongeveer 1.5 cm dik. Snij die plakken in blokjes.
- Was de courgette en paprika. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij alles in iets grotere stukken dan de aubergine (want ze zijn sneller gaar dan de aubergine).
- Maak de ui en knoflook schoon en snij in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een grote braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is, het vuur iets lager zetten en de ui en knoflook een paar minuten fruiten.
- Voeg nu de aubergine blokjes toe en laat dit een aantal minuten fruiten, zodat de aubergine zacht begint te worden. Zodra de aubergine zacht begint te worden kan je de inhoud van de pan in de slowcooker doen of doorgaan op het fornuis.
- Doe nu ook alle andere groenten en de tijm en oregano in de pan/slowcooker. Laat de groenten zo’n 40 minuten tot 1 uur op een laag vuur zachtjes bakken met de deksel half op de pan.
- Als je dit gerecht in de slowcooker maakt, zet je de slowcooker op de lage stand en laat je het 4 uur bakken (deksel op de slowcooker houden). De laatste 5 minuten voeg je de helft van de gewassen en grof geknipte basilicum toe. De rest hou je apart om mee te garneren.
- Doe de ratatouille in een schaal en breng op smaak met peper en zout. Garneer met basilicumblaadjes.
- Lekker met een schnitzel, kip of vis of als brunch met een gepocheert of een gebakken ei!