Deze keto kip tonnato is een typische Italiaanse maaltijdsalade. Je smoort de groene bladgroente, dus eigenlijk is het niet echt wat je in Nederland een salade zou noemen. Wat keto kip tonnato zo lekker maakt is de combinatie van de saus (tonnato) met de kip en de gesmoorde groenten.
Het lijkt misschien veel werk, maar als je een staafblender hebt dan ben je zo klaar.
Kipfilet
Normaal gesproken maak ik dit gerecht met kipfilet in wat olijfolie gebakken. Terwijl je kipfilet aan het garen is, heb je tijd om de tonnato te maken.
Ik maak deze salade ook als we naar onze vakantie bestemming reizen. Ik gebruik dan kip uit blik. Je kan bijvoorbeeld bij de Jumbo kip in blik van het merk Aldelis bestellen.
Keto kip tonnato
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Kipfilet
- 300 gram kipfilet (blikje kipfilet kan ook)
- peper en zeezout (naar smaak)
- snufje gemalen foelie
Tonnato saus
- 15 ml kappertjes
- 100 gram tonijn
- 2 teentjes knoflook
- 20 gram basilicumblaadjes
- 1 eetlepel verse platte peterselie
- 100 gram mayonaise
- ¼ theelepel peper
- ⅛ theelepel grof zeezout (optioneel)
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Groene bladgroente
- 150 gram snijbiet of wilde (Turkse) spinazie
- 1 eetlepel roomboter
Instructies
Kip
- Verhit de olijfolie in een braadpan op matig hoog vuur.
- Strooi peper, zout en gemalen foelie aan beide kanten over de kipfilet heen.
- Bruin de kipfilet aan beide zijden op matig-hoog vuur. Ga het niet te snel keren, laat het eerst dichtschroeien want anders plakt het aan de bodem van de pan vast.
- Als de pan te droog wordt een scheutje water toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat in 15 minuten garen op matig-hoog vuur.
Tonnato saus
- Laat de kappertjes even uitlekken en zet apart.
- Laat de tonijn uitlekken (dit is niet nodig als je tonijn in een vleugje water gebruikt).
- Doe de tonijn, kappertjes, peper en eventueel het zout (kappertjes kunnen vrij zout zijn!) in de beker van een staafblender.
- Maak de teentjes knoflook schoon en snij de knoflook in heel kleine stukjes.
- Voor 2 personen gebruik ik 1 hele pot basilicum, knip de basilicum laag af zodat je zowel de steeltjes als de blaadjes hebt.
- Snij de basilicum in stukken, zodat je de tonnato straks makkelijker kan pureren.
- Snij de platte peterselie (blaadjes met steeltjes), ook in stukjes.
- Voeg de basilicum, peterselie, knoflook en mayonaise ook aan de beker van de staafblender toe.
- Mix alle ingrediënten voor de saus met de staafblender goed door elkaar heen. Zet vervolgens in de koelkast zodat de smaak verder kan ontwikkelen.
Groente
- Voor de kleur is het mooi om snijbiet te gebruiken, maar je kan ook (wilde) spinazie of andijvie gebruiken. De groente goed wassen en dan droogdeppen of in een slacentrifuge drogen.
- Smelt de boter in een pan op matig vuur. De boter mag niet bruin worden.
- Doe de groente in de pan en laat een paar minuten slinken.
- Leg de groente op een platte schaal of bord. Snij de kip in plakken en leg op de groente en schenk hier de tonnato saus over heen. Strooi eventueel wat kappertjes erover heen en garneer met schijfjes citroen (optioneel).