zoetigheid

Hoe ga je om met verleiding?

Eén van de moeilijkste dingen op het keto dieet is omgaan met de verleiding overal om je heen.

Overal wordt je geconfronteerd met (lekker, makkelijk, goedkoop) eten, overal krijg je te horen ‘ach één koekje, één boterham, één patatje, dat kan toch wel’ misschien word je zelfs onder druk gezet. Word je als ‘niet gezellig’ beschouwd, omdat je jezelf niet wilt volproppen met suiker.

En met suiker bedoel ik niet alleen daadwerkelijk suiker, maar ook producten met veel koolhydraten die door je lichaam in suiker worden omgezet.

Hoe ga je hier mee om? Vooral als je nog niet zo lang met het keto dieet bezig bent, kan dit heel moeilijk zijn. Je bent nog niet fat-adapted en daarom voel je nog lang niet alle voordelen van het keto dieet.

Herken wanneer verleiding het grootst is

Weet je wanneer voor jou verleiding om niet-keto te eten het grootst is?

Is het als je je emotioneel voelt, dingen niet lukken of juist als je vindt dat je een ‘beloning’ verdient hebt?

Denk hier even over na zodat je signalen tijdig kan herkennen. 

Het kan ook met personen te maken hebben. Heb je een oma die altijd speciaal een appeltaart voor je bakt en je wilt haar niet teleurstellen? Of een collega die speciaal iets ‘keto’, wat in werkelijkheid helemaal niet keto is, voor je heeft meegenomen als traktatie? Voel je je dan onder druk gezet om het toch maar te nemen?

Vriendelijk maar duidelijk

Het helpt vaak om vriendelijk maar duidelijk te zijn. Misschien is iemand even teleurgesteld, maar een knuffel kan dat goed maken. Door vriendelijk en duidelijk te zijn smoor je het in de kiem!

Mijn man en ik hebben hier elke keer mee te maken als we zijn tante bezoeken. Die koopt dan ladingen prachtige Italiaanse chocolaatjes, patisserie, etc. om aan ons te geven. Heel lief, maar nee dus. Als we dus bedanken, wordt ze in eerste instantie boos, maar uiteindelijk legt ze zich er bij neer. Ze blijft volhouden, dus dit gebeurt nu al meerdere jaren al beginnen de hoeveelheden die ze in koopt wel minder te worden. Ik begrijp dus absoluut dat dit niet makkelijk is.

Duidelijke motivatie om verleiding te weerstaan

Maak een lijstje waarom je besloten hebt het keto dieet te gaan volgen. Wat zijn je doelen en wat wil je aanpakken. Kijk naar dit lijstje als je op het punt staat toe te geven aan verleiding.

Keto eten is echte voeding, vol met voedingsstoffen die je een gevoel van verzadiging geven. Op welk ander dieet kan je lekker eten, goede porties eten, afvallen en je beter voelen?

Gluconeogenese

Informeer jezelf, dat kan je enorm helpen om het keto dieet succesvol te volgen als het even tegen zit. Lees mijn blogs over hormonen, kijk naar Carb Loaded, The men who made us fat en Sugar, the bitter truth en je kan nog een heleboel andere filmpjes bekijken in de media sectie van dit website.

Natuurlijk beginnen de meeste mensen met het keto dieet om af te vallen, maar hoe meer je erover te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat het gewoon véél en véél gezonder voor de meeste mensen is (uitzondering zijn bepaalde ziektes, daarom moet je als je onder behandeling van een arts staat of medicijnen slikt eerst met je arts checken).

Insuline is het vetopslaghormoon

Voordat je iets met veel koolhydraten in je mond stopt, vraag jezelf dan af, wil ik dit echt? Is dit het waard? Wat ik nu ga eten, gaat mijn insuline niveau verhogen en insuline is het vetopslaghormoon.

Insuline maakt je dik. De meeste mensen zijn te dik geworden door de verkeerde dingen te eten. Dit patroon is moeilijk te doorbreken en omdat je overal met het verkeerde eten geconfronteerd wordt is het best moeilijk om vol te houden.

Echter, inmiddels weet je dat het eten van te veel koolhydraten leidt tot overgewicht. Koolhydraten zorgen er voor dat je insuline niveau omhoog gaat om je bloedsuiker gehalte constant te kunnen houden. Insuline haalt je uit ketose met als gevolg dat je weer continu honger hebt, eetbuien krijgt en je leven weer helemaal rond eten gaat draaien.

hormonen

Lees daarom de blogs over hormonen.

Koolhydraten geven je geen gevoel van verzadiging. Nee, het is niet een gebrek aan wilskracht dat je een hele zak chips of een grote bak patat met mayonaise of een heel pak koekjes achter elkaar opeet en dan misschien nog steeds trek hebt in meer.

Michael Moss Zout Suiker Vet

Ten eerste is bewerkt eten zo gemaakt dat het precies de juiste combinatie van suikers, zout en vetten heeft om jou te stimuleren over te eten. Hier kan je daar meer over lezen. De voedingsindustrie gedraagt zich net zo als de tabaksindustrie. Jouw gezondheid is echt niet van belang, het gaat erom dat je hun producten blijft kopen en hoe meer hoe beter (voor hen).

Ten tweede geven koolhydraten geen gevoel van verzadiging want geen een van je verzadigingshormonen wordt geactiveerd door koolhydraten.

Naar zoetigheid verlangen

Op dit website bevat geen een recept zoetstoffen. Dit is heel bewust zo. Zoetstoffen blijven je hang naar zoetigheid voeden, ze zijn waarschijnlijk net zo verslavend als suiker. Bovendien ben ik er helemaal niet van overtuigd dat ze op de lange termijn safe zijn. Dit werd ook over andere zoetstoffen gezegd en die bleken achteraf helemaal niet veilig.

Ik raad je dan ook echt aan om af te kicken van zoetigheid, zonder cheat days. Wees deze overgangsfase heel streng voor jezelf, je lichaam zal zich aanpassen en je smaak zal veranderen. Je zal het zoete van drinkwater, melk, bepaalde groenten gaan ontdekken. Je smaak wordt veel verfijnder.

Tips om met verleiding om te gaan

Omgaan met verleiding
  1. Zoek afleiding, op een feestje ga met mensen praten, ga weg van het eten
  2. Ga iets doen, ga rommel opruimen of te grote kleding wegdoen (want die heb je niet meer nodig!)
  3. Hou een keto dagboek bij over wat je eet, hoe je je voelt en als je een mindere dag hebt, lees het dan door
  4. Maak regelmatig foto’s van jezelf voor jezelf, zodat je je vooruitgang kan zien
  5. Als je echt heel veel trek hebt, eet je lunch/avondeten vroeger of neem een keto snack. Hoe meer vet je keto snack bevat des te meer verzadiging het zal geven. Uitgebakken spek is daarom een heel goede keus.
  6. Ga kleding kopen of passen, het helpt je herinneren wat je al bereikt hebt en wat je nog meer kan bereiken
  7. Onthou dat je dit voor jou doet! Het gaat om jouw gezondheid! Hoe voelde je je voordat je aan het keto dieet begon? Wil je daar echt naar terug?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.