Dit is een heel lekkere, luchtige en pure keto frambozenmousse. Natuurlijk zonder suiker en zonder toegevoegde zoetstoffen. Die heb je ook helemaal niet nodig, want frambozen zijn al wat zoet van zichzelf en mascarpone en room bevatten ook natuurlijke melksuikers.
Bevroren frambozen in kleine stukjes
Deze keto frambozenmousse is zo gemaakt, al helpt het wel als je een keukenmachine en een handmixer (of gebruik je keukenmachine ook om te mixen als je een machine hebt die daar krachtig genoeg voor is) hebt.
Je gebruikt de keukenmachine om de bevroren frambozen snel (zodat ze nog bevroren blijven) in kleine stukjes te malen. Als je geen keukenmachine hebt, kan je de frambozen proberen te hakken met een groot mes of hakmachine, maar raak ze niet met je hand aan (dan gaan ze smelten).
Eiwitten stijfkloppen
Vervolgens splits je de eieren en moet je de eiwitten heel goed stijf kloppen. Hier kan je zien hoe je eieren splitst. Het is heel belangrijk dat er absoluut geen eigeel bij je eiwitten zit! Je kan de dooiers gebruiken om mayonaise mee te maken of in de koelkast bewaren en de volgende dag aan je roerei toevoegen.
Met mijn staafmixer kan ik maximaal 1 eiwit goed stijfkloppen, dus ik gebruik mijn handmixer om dit te doen. Als je geen handmixer hebt zou je de twee eiwitten één voor één stijf kunnen kloppen met een staafmixer. Ze moeten namelijk echt heel stijf zijn! Je moet de kom makkelijk op zijn kop kunnen houden zonder dat het stijfgeklopte eiwit ook maar een beetje beweegt.
Daarna ga je in een aparte kom de mascarpone, room en het vanille extract ook heel goed stijf kloppen. Ik doe dit weer met de handmixer (je hoeft de gardes niet schoon te maken, geeft niks als er nog eiwit aanzit).
Frambozenmousse: luchtig eiwitmengsel
Je hebt dus veel lucht in je eiwitmengsel en in je roommengsel zitten. Nu is het geheim van een luchtige mousse om de verschillende ingrediënten vooral voorzichtig en rustig door elkaar te scheppen. Doe dit met een metalen lepel. En schep of ‘snij’ het door elkaar heen, absoluut niet roeren of kloppen! Je moet namelijk zorgen dat het mengsel luchtig blijft. Hier dus even wat tijd voor nemen!
Eerst meng je de frambozen met het roommengsel. Pas daarna ga je in twee of drie keer de eiwitten heel voorzichtig door de frambozenroommix vouwen. Dus heel voorzichtig en rustig doorscheppen of snijden net alsof je lepel een mes is.
Daarna doe je de frambozen mousse in glazen. Je kan het nog even in de koelkast laten opstijven of direct serveren.
Keto frambozenmousse
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram diepvries frambozen
- 100 gram mascarpone
- 200 ml slagroom
- 0.5 theelepel vanille extract
- 2 eiwitten
Instructies
- Doe de diepvries frambozen in een keukenmachine en maal ze snel fijn, zodat het kleine stukjes zijn, maar nog wel steeds bevroren.
- Splits 2 eieren en doe de eiwitten in een schone, droge kom – dit is belangrijk om eiwitten mooi stijf te kloppen! Klop ze met een handmixer stijf (de meeste staafmixers hebben niet genoeg kracht om 2 eiwitten stijf te kloppen, dus dan moet je 1 voor 1 doen).
- Doe de mascarpone, room en het vanille extract in een derde kom en klop ook goed stijf.
- Schep driekwart van de bevroren frambozen bij het slagroom-mascarpone mengsel en schep voorzichtig door elkaar heen met een metalen lepel. De lucht moet in de mix blijven.
- Zodra je een redelijk gelijkvormige mix hebt, voeg je de helft van het geklopte eiwit toe en vouw je dat in het frambozen-room mengsel.
- Voeg nu de rest van het geklopte eiwit toe en vouw dat ook in de frambozen-room mix.
- Doe een klein beetje bevroren frambozen onder in een dessert glas. Doe er dan een laag mousse op en garneer met wat gemalen frambozen.