Normaal maak je een Croque Monsieur met brood, eieren, ham, kaas en Bechamelsaus. Op een keto dieet kan je prima een makkelijke versie van de Croque Monsieur maken voor een snel en lekker ontbijt. Ik gebruik dan ook geen Bechamelsaus, maar doe room door de omeletmix.
Ik vind het lekker om mijn Croque Monsieur met porchetta te maken, maar je kan het ook met elk ander soort ham, bijvoorbeeld schouderham of beenham, maken.
Voor 1 persoon: gebruik een kleine koekenpan
Om een niet te dunne Croque Monsieur te maken, is het wel handig om de juiste maat koekenpan te gebruiken. Dus als je een Croque Monsieur voor 1 persoon maakt, gebruik dan een kleine koekenpan. Zorg wel dat je een deksel hebt om op of over de pan te leggen. Het geeft natuurlijk niet als de deksel wat te groot is en je kan eventueel ook een bord als deksel gebruiken.
Dit is belangrijk, want je bakt deze Franse omelet op laag vuur. Door een deksel op de pan te leggen is hij toch in een minuut of 5 gaar, zonder dat je een donkere onderkant krijgt. De eerste kant bak je zo’n 3 minuten, totdat de bovenkant niet meer heel druiperig is en dan kan je de deksel gebruiken om hem voorzichtig op te keren en weer de koekenpan in te laten glijden. De tweede kant hoef je maar 1-2 minuten te bakken. Ik vind deze omelet lekkerder als je hem iets te kort dan iets te lang bakt.
Uitbreiden met een salade
Ik maak Croque Monsieur meestal voor ontbijt, maar met een salade kan je hem prima als een lichte maaltijd, lunch of 15 minuten maaltijd serveren. Ik zou dan een salade met daarin ook avocado maken, want dat is net wat voedzamer, zoals deze salade bijvoorbeeld.
Keto Croque Monsieur
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 25 gram geraspte kaas
- 25 gram ham of Parma ham 1 flinke plak
- 40 ml slagroom
- 40 ml mascarpone
- 30 gram roomboter
- peper en zout
- basilicumblaadjes optioneel, om te garneren
Instructies
- Klop de eieren los in een kom, voeg wat zout en peper toe.
- Voeg de room, mascarpone en geraspte kaas toe en roer door elkaar heen.
- Smelt de boter op matig vuur. De boter mag niet bruin worden. Zodra de boter gesmolten is het vuur op laag zetten.
- Voeg de helft van het omeletmengsel toe aan de koekenpan en leg er dan direct de plak met ham op. Schenk nu de rest van het omeletmengsel over de ham en doe er dan meteen een deksel op.
- Laat 2-3 minuten op laag vuur bakken totdat de bovenkant ietsje steviger wordt.
- Laat de omelet op de deksel glijden om de omelet te keren. Doe de omelet dan weer terug in de koekenpan om nog 1-2 minuten op de andere kant te bakken (nog steeds op laag vuur), doe de deksel weer op de pan.
- Laat de omelet niet te lang koken! Het geeft niet of hij nog iets vloeibaar is. Garneer eventueel met een paar basilicumblaadjes.
Ik zie overal room staan in je recepten.
Bedoel je daarmee gewoon slagroom?
Groetjes, Karin
Ja, dat klopt. Ongezoete, ongeklopte slagroom.