De meeste mensen denken bij lasagna meteen aan Italië. Toch is het van oorsprong een oud-Grieks gerecht. Het woord ‘lasagna’ komt van het Griekse woord ‘laganon’ en dat is eigenlijk de eerste soort pasta die er was. Het is dus een gerecht wat zijn oorsprong bij de Oude Grieken heeft.
Traditioneel wordt lasagna met pasta bladen gemaakt. Pasta is van durumtarwe gemaakt, dus niet geschikt voor een keto dieet.
Groente lasagna: aubergine of courgette
Om lasagna te maken heb je mooie rechthoekige stukken groente nodig en het liefst heel dun gesneden zodat ze makkelijk gaar worden.
In de keto keuken wordt daarom meestal of aubergine of courgette gebruikt om keto lasagna te maken. Zowel aubergine als courgette zijn namelijk laag in koolhydraten.
Op zich zou je ook andere groenten, zoals bijvoorbeeld knolselderij of koolraap of pompoen kunnen gebruiken, maar toch zou ik dit niet aanraden. De kans dat je dan teveel koolhydraten binnenkrijgt is groot. Je wilt deze lasagna namelijk met heel veel laagjes maken, dus je hebt best veel groenten nodig.
Traditionele lasagna: veel laagjes met een beetje saus
Traditionele Italiaanse lasagna bestaan uit heel veel laagjes pasta, met op elk laagje pasta maar een klein beetje saus. Best heel anders dan kant-en-klare lasagna uit de supermarkt dus, want daar zie je vaak enorme hoeveelheden saus en maar een beetje pasta. Omgekeerde wereld dus.
Pasta bladen, zelfs als je ze eerst voorkookt (wat eigenlijk toch echt wel de bedoeling is), kunnen heel goed saus opnemen. Aubergine of courgette schijven kunnen dat niet. Daarom maak ik voor deze keto lasagna een veel drogere gehaktsaus dan ik voor een traditionele lasagna zou doen. Bovendien kan je zorgen dat je courgette plakken of aubergine plakken wat droger zijn, door ze eerst met zout te bestrooien, 10 minuten te laten liggen en dan met keukenpapier de druppeltjes vocht die naar boven komen eraf te deppen.
Het klopt dus als je saus echt uit korrelig gehakt met wat tomaat bestaat en niet smeuig is. Op deze manier krijg je een veel betere keto lasagna, want de mozzarella zal het aan elkaar binden.
Als je een natte saus maakt, krijg je uiteindelijk een soort soep. De courgette (of aubergine) gaat tijdens het koken namelijk vocht verliezen. Houdt dit dus in de gaten wanneer je je saus maakt.
Courgette in mooie plakken snijden: mandoline
Het helpt als je zorgt dat de courgette (of aubergine) in even dikke plakken gesneden is. Zo is alles tegelijk gaar. Dit kan je het makkelijkst met een mandoline doen. Als je geen mandoline hebt doe het dan met een mes. Je plakken zullen dan waarschijnlijk wat dikker zijn, dus pas zo nodig de baktijd in de oven aan.
Ik heb zelf een Italiaanse mandoline, zoals de Enrico verstelbare mandoline rasp. Met deze mandoline zou je trouwens ook prima kaas kunnen raspen of bloemkoolrijst kunnen maken.
Ik was hem met de hand, maar hij is heel makkelijk schoon te maken. Wat ik verder heel fijn aan deze mandoline vind, is dat hij heel veilig is omdat je een soort knop met goede grip hebt om je groente vast te houden als je aan het schaven bent. De messen zijn namelijk vlijmscherp! Wat ik ook heel belangrijk vind is dat je de snijdikte makkelijk kan instellen. Bijvoorbeeld een courgette kan je dunner snijden dan een aubergine. Dat is dus helemaal geen probleem met deze mandoline.
Keto courgette lasagna
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Gehaktsaus
- 600 gram half-om-half gehakt
- 400 gram middelgrote tomaten
- 1 bleekselderij stengel
- 70 gram ui
- 2 teentjes knoflook
- 0.5 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel majoraan
- 1 laurierblad
- peper en zout
- 70 gram roomboter
Courgette lasagna
- 400 gram courgette
- 300 gram mozzarella (uitlekgewicht)
- 100 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)
- 75 gram roomboter
Instructies
Gehaktsaus
- Verwarm de oven voor op 175° celsius en begin dan met het maken van de gehaktsaus.
- Maak de ui en knoflook schoon en snij ze in kleine stukjes. Was de selderijstengel en snij die ook in heel kleine stukjes. Blaadjes kan je ook gewoon gebruiken.
- Verhit de boter in een braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de boter gesmolten is de ui, knoflook en selderij stukjes in de pan doen en het vuur naar matig draaien. Dit een paar minuten laten fruiten totdat de ui zacht en glazig begint te worden.
- Voeg nu het gehakt toe en bruin het aan alle kanten. Als er veel vocht uit het gehakt vrij komt, zet je het vuur hoger. Je wilt namelijk een vrij droge saus maken.
- Terwijl het gehakt aan het bruinen is, was je de tomaten en snij je ze in kleine stukjes. Je kan ook het vruchtvlees en de pitjes van de tomaten gebruiken.
- Zodra het gehakt gebruind is, voeg je de tomaten, tijm, majoraan, laurier en nootmuskaat toe en breng je het op smaak met peper en zout. Zet het vuur naar matig laag en laat het gehakt met de deksel op de pan zachtjes doorbakken.
Courgette lasagna
- Laat de mozzarella uitlekken en snij het dan in kleine stukjes. Rasp ook de Parmezaanse kaas. Was nu de courgette en dep droog met keukenpapier.
- Snij de courgette met een mandoline of gewoon met een mes in dunne plakken.
- Zodra je de hele courgette in plakken hebt gesneden, vet je een liefst rechthoekige of vierkante ovenschaal in.
- Snij de rest van de boter in kleine blokjes.
- Leg op de bodem van de ovenschaal een aantal courgette plakken naast elkaar zodat de bodem min of meer bedekt is.
- Leg een dun laagje van het gehakt mengsel op de plakken courgette. Het is de bedoeling dat je een dun vleeslaagje doet, het is niet erg als je nog courgette ziet. Je wilt namelijk zoveel mogelijk dunne laagjes krijgen.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Doe wat stukjes mozzarella, boter en Parmezaanse kaas op de gehaktlaag en dan weer een laagje courgette plakken.
- Doe weer een laagje gehaktsaus en dan wat mozzarella en boter op de volgende laag courgette plakken en ga zo door totdat alle courgette plakken op zijn. De bovenste laag bestaat alleen uit mozzarella stukjes, geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de boter. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de courgette gaar is en de kaas gesmolten is.