Keto bloemkoolpuree is laag in koolhydraten en bovendien bevat bloemkool veel voedingsstoffen. Bloemkool is een echte keto groente.
Bloemkool is gezond en veelzijdig
Bloemkool is eigenlijk de keto versie van de aardappel. Bloemkool is neutraal van smaak en heel veelzijdig. Je kan de bloemkool:
- koken
- stomen
- roerbakken
- in de oven bakken
- in een puree maken
- gratineren
- met saus serveren
Je kan er dus alle kanten mee op. Bovendien is bloemkool snel klaar als je het eerst in kleine stukjes snijdt of diepvries bloemkoolroosjes gebruikt.
Als je biologische bloemkool gebruikt, gooi de bloemkoolbladeren dan niet weg. Je kan ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren (of invriezen) en dan gebakken bloemkoolbladeren maken. Je kan ze koken zoals pak soi.
Wat eet je op het keto dieet?
De voedingspyramide op het keto dieet is heel anders dan op het standaard dieet, je eet andere dingen en in andere hoeveelheden. Zo komen de meeste calorieën op het keto dieet uit gezonde vetten. Dit is waarom je aan veel gerechten met ingrediënten die van nature laag in vet zijn (bijvoorbeeld groenten), extra vetten toevoegt. Dit is ook de reden waarom je aan deze keto bloemkoolpuree, roomboter, room en mascarpone toevoegt. Op die manier kan je het vetgehalte van dit gerecht verhogen en de macro’s passen dan binnen het keto dieet.
Keto bloemkoolpuree
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 450 gram bloemkool vers of diepvries
- 30 gram roomboter
- 50 ml mascarpone
- 50 ml slagroom
- 0.25 theelepel nootmuskaat
- ½ eetlepel Kühne mierikswortelsaus (optioneel)
Instructies
- Snij de roosjes van de bloemkool af en snij de stronk in kleine stukjes van ongeveer 2 cm (anders duurt het te lang om het gaar te krijgen). Doe de bloemkool in een pan met water en breng aan de kook. Laat 8-10 minuten koken.
- Als je makkelijk met een vork door de bloemkool kan prikken en de bloemkool dan in stukjes breekt, is de bloemkool gaar. Haal van het vuur af en doe de bloemkool in een vergiet. Laat even uitlekken.
- Doe de bloemkool terug in de pan (van het vuur af) en pureer met een staafblender of met een handstamper.
- Zodra het een mooie puree is voeg je de boter toe. Als je een kaasschaaf heb, gebruik die dan om plakjes boter te schaven. Zo kan de boter veel sneller smelten en door de bloemkoolpuree geroerd worden.
- Voeg nu de mascarpone toe en roer door. Als de mascarpone niet makkelijk smelt, kan je de pan op laag vuur zetten. Roer even door.
- Voeg de room toe en roer door. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Als je van een pittigere puree houdt, kun je er een halve eetlepel mierikswortelsaus door heen doen.